Pakkie app op iPhone

Pakkie wil online tweedehands handel veiliger maken

Met de app Pakkie kun je volgens de makers veiliger handelen in tweedehands spullen. Een soort Tikkie, maar dan voor tweedehands verkoopsites zoals Marktplaats. Pakkie lost een groot deel van de risico's van tweedehands handelen op, maar wat ons betreft nog niet alle.

De nieuwe app Pakkie is vooral bedoeld om oplichting op online marktplaatsen te voorkomen. Het moet een soort ‘Tikkie voor Marktplaats’ worden en het is volgens Pakkie-oprichter Boris Schellekens beter dan de Gelijk Oversteken Service die Marktplaats zelf aanbiedt. Daarbij loop je nog steeds het risico dat de koper liegt dat hij het pakket nooit heeft ontvangen. Pakkie wil dat oplossen, maar…

Pakkie: zo werkt het voor verkopers

Het verzenden van een pakketje met Pakkie bestaat uit een aantal stappen:

  1. Als verkoper voer je in de Pakkie-app in welk product je wilt verzenden en welke prijs je hebt afgesproken.
  2. Je kiest de verzendmethode (€4,24 voor een brievenbuspakket of €6,95 voor een groot pakket) en krijgt een betaallink. Deze stuur je naar de koper.
  3. De koper, die overigens niet over de Pakkie-app hoeft te beschikken, voert het verzendadres in en betaalt de afgesproken prijs plus de verzendkosten.

Pakkie-app: stappen

  1. Daarna ontvangt de verkoper een gefrankeerd verzendlabel met daarop het adres van de koper. Je plakt het label op de doos en brengt het naar een pakketpunt van PostNL, DHL of DPD.
  2. De koper ontvangt het pakketje en meldt dit te hebben ontvangen.
  3. Twee dagen later ontvangt de verkoper het afgesproken bedrag. Op deze manier heeft de koper tijd om eventuele oplichting te melden. Mocht de koper toch niet tevreden zijn, dan belooft Pakkie te bemiddelen tussen beide partijen.

Pakkie-app: stappen

Lost Pakkie het pakketprobleem op?

Pakkie beschermt dus vooral de koper op tweedehands marktplaatsen en lost eigenlijk nog niet het probleem op dat een koper liegt dat hij het pakket nooit heeft gekregen, of dat de bezorger slordig is. We ontvangen en versturen op de iCulture-redactie veel pakketten, dus we zijn goed op de hoogte wat er allemaal mis kan gaan en in hoeverre Pakkie dit kan oplossen. Zo komt het in ons bedrijfspand regelmatig voor dat de bezorger het pakketje achter de deur gooit of aan een willekeurige persoon geven, ook als dat niet de geadresseerde is. Vooral bij niet-aangetekende pakketten is dat een probleem. Ook hadden we laatst een pakket van een webwinkel, die volgens PostNL al in de brievenbus zou moeten liggen. Een week later werd het pakket daadwerkelijk bezorgd.

Of die keer dat een pakket bij de buurvrouw was bezorgd, die de doos vervolgens bij onze voordeur neerlegde, waar het werd opengescheurd door een voorbijganger (die de inhoud blijkbaar niet interessant genoeg vond om mee te nemen). Al die onzekerheden rondom bezorging lost Pakkie wat ons betreft niet op als je het pakket naar een huisadres laat sturen.

Pakkie app op iPhone

Onze ervaring is dat je in twijfelgevallen beter de doos naar een sigarenzaak of ander pakketpunt kunt laten sturen, zodat je zeker weet dat het is aangekomen en dat de geadresseerde het persoonlijk met legitimatiebewijs heeft opgehaald. Op die manier hebben wij vorig jaar zo’n 30 Marktplaats-pakketten tegelijk verstuurd en raakte er niet eentje zoek. Het enige nadeel is dat de ontvanger ervoor de deur uit moet.

Update 11:45 uur: we werden er door de makers van Pakkie op geattendeerd dat het bij deze app ook mogelijk is om naar een pakketpunt te sturen. Bovendien komt er binnenkort ook aangetekend versturen bij.

Pakkie verdient aan verzenden

De verzendkosten die Pakkie hanteert liggen in de buurt van de normale verzendkosten: bij PostNL betaal je €6,50 voor een pakket, bij Pakkie is het €6,95. Omdat het bedrijf afspraken heeft gemaakt met de grote koeriers- en postbedrijven verdienen ze aan het prijsverschil. Maar Pakkie moet wel een flink aantal gebruikers hebben om rendabel te zijn. Daarnaast wil Pakkie geld verdienen met de verkoop van dozen.

De koppeling met postbedrijven is volgens Pakkie het grote pluspunt ten opzichte van Gelijk Oversteken van Marktplaats. De betaling bij Gelijk Oversteken vindt pas plaats als de koper heeft aangegeven dat het pakket is aangekomen, waardoor je nog steeds afhankelijk bent van de eerlijkheid van de koper. Maar dat laatste is wat ons betreft bij Pakkie ook nog steeds het geval. Als PostNL zegt dat het pakketje is aangekomen kan het ook ergens in een portiek liggen, door iemand anders zijn aangenomen of nog onderweg zijn (zoals de hierboven geschetste scenario’s). Wel kan Pakkie een deel van het probleem oplossen. De dienst werkt via een derdenrekening van Pay.nl en betalen doe je via iDEAL.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 19 januari: Toegevoegd dat Pakkie ook naar pakketpunten kan versturen en dat er nog aangetekend versturen bij komt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 januari 2018, 11:58
Categorie Apps
Onderwerp marktplaats
Software iOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.