Marktplaats gaat een beoordelingssysteem invoeren voor handelaren

Het blijft een beetje een ding op Marktplaats: kan je een verkoper nou echt vertrouwen? En is diegene die dat mooie bedrag biedt op je product ook wel betrouwbaar? In een poging daar iets aan te doen, voert het platform een beoordelingssysteem in.

Marktplaats test het systeem al enige weken en dat verloopt naar het schijnt voorspoedig. Zo voorspoedig zelfs, dat Marktplaats van plan is om het vijfsterrensysteem eind september in te voeren voor alle gebruikers. Dat betekent dus: moeite doen voor een zo goed mogelijke sterrenwaardering!

Beoordelingen op Marktplaats

Het nieuwe systeem werkt vrij eenvoudig. In een FAQ legt Marktplaats uit dat je een koper of verkoper pas mag beoordelen nadat je een succesvolle deal hebt gesloten. Die beoordeling wordt gedaan binnen een sterrensysteem, waarbij je één tot vijf sterren kunt geven. Vervolgens verschijnt op het profiel van de betreffende gebruiker de gemiddelde waardering.

Marktplaats beoordelingssysteem

Het is niet verplicht om elkaar te beoordelen. Daardoor kan het dus zijn dat jij wel een beoordeling schrijft, maar dat je geen beoordeling terug ontvangt van de andere partij. Als er sprake is van zo’n situatie, dan duurt het veertien dagen voordat de beoordeling in het systeem verschijnt. Als beide gebruikers elkaar beoordelen, dan verschijnt een beoordeling echter meteen online. Achteraf kun je je beoordeling niet meer wijzigen. Ook kun je zelf geen teksten intikken, waarmee Marktplaats in elk geval voorkomt dat er een scheldpartij uitbreekt. Overigens kun je in de beoordelingen zowel positieve punten als verbeterpunten noemen.

Bekijk ook

iPhones op Marktplaats: 10 tips om teleurstellingen en oplichting te voorkomen

Marktplaats is een populaire plek om je oude iPhone te verhandelen, of om een tweedehands exemplaar te vinden. Wij loodsen je door de valkuilen om oplichting en teleurstelling te voorkomen.

Succesvolle transactie?
Momenteel is het systeem al actief in twee categorieën: Huis & Inrichting en Muziek & Instrumenten. Eind volgende maand komt het breder beschikbaar voor de andere categorieën op de site. Enigszins onduidelijk is nog hoe Marktplaats vaststelt of een transactie wel succesvol is.

Tegenover Emerce legt een woordvoerder van het platform uit dat dit op basis van statistieken over het contact tussen twee partijen gebeurt en dat er gekeken wordt naar betaalverzoeken. Aan de hand daarvan denkt het bedrijf redelijk nauwkeurig te kunnen vaststellen of er een transactie plaats heeft gevonden of niet.

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 augustus 2018 om 17:57
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.