MFi Lightning-kabel

NVWA en bol.com gaan verboden artikelen weren uit webshop

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en bol.com gaan samenwerken om verboden artikelen te weren van de digitale marktplaats. Het gaat om artikelen die niet voldoen aan de wet. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om ondeugdelijke kabels.

Maatregel tegen gevaarlijke artikelen op bol.com

Je koopt een kabel, maar deze blijkt bij nader inzien onveilig. Vooral op digitale marktplaatsen loop je dit risico want iedereen – van particulier tot eendagsvlieg – kan hierop artikelen aanbieden. Je hoeft niet eens een bedrijf op te richten, kennis van de wet- en regelgeving is niet nodig en de veiligheid van de producten is niet altijd gegarandeerd. Soms komen artikelen van buiten Europa en voldoen ze niet aan de veiligheidsstandaarden van de Europese Unie. De nu aangekondigde samenwerking tussen NVWA en bol.com moet daar iets aan doen.

Het heeft betrekking op allerlei artikelen, maar als we het hebben over Apple-accessoires dan kan het bijvoorbeeld gaan om kabels en adapters die niet over de vereiste keurmerken beschikken. De afspraken treden op 1 mei in werking. Eerder maakte de NVWA soortgelijke afspraken met Marktplaats. Het gaat specifiek om de digitale marktplaats van bol.com, waar externe partijen allerlei goederen kunnen aanbieden. Daarop zijn 20.000 partners en 180.000 particulieren actief. Het eigen aanbod van bol.com valt buiten de afspraken omdat het bedrijf bij deze producten zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid.

Ondeugdelijke artikelen sneller offline

Eerder speelde bij bol.com het probleem dat er veel nepartikelen werden verkocht. Het ging dan bijvoorbeeld om EarPods, kabels en adapters voor iPhones die volgens de verkoper authentiek waren. In werkelijkheid ging het om goedkope namaak, die niet altijd veilig te gebruiken is. De afspraak met NVWA houdt in, dat als inspecteurs van de NVWA melding maken van verboden artikelen of onterechte claims, de advertenties binnen 72 uur worden verwijderd of in overeenstemming met de wet worden gebracht. Als er een ernstig risico voor de consument is, gebeurt dit zelfs binnen 24 uur. Bol.com zal meteen alle andere artikelen verwijderen met dezelfde EAN-code. Aanbieders die meermaals de fout in gaan kunnen uit de marktplaats worden geweerd.

De afspraken richten zich op de digitale marktplaats van bol.com waar webshops en particulieren onder andere speelgoed, huishoudelijke apparaten, voedingssupplementen, cosmetica en alcohol kunnen verkopen. Het eigen aanbod van bol.com valt buiten de werkafspraken. De NVWA beschouwt bol.com voor dit eigen aanbod namelijk als distributeur die zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid van deze artikelen. Recent zijn advertenties voor onveilige hoverboards verwijderd op verzoek van de NVWA, zo is te lezen in het persbericht.

MFi Lightning-kabel

Wil je zeker weten dat je een veilige kabel in je iPhone of MacBook steekt? Let dan op het MFi-keurmerk. Dergelijke kabels zijn vaak wat duurder, maar gemaakt van deugdelijke componenten en gekeurd door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2019, 16:19
Bron Bron NVWA
Categorie Achtergrond
Onderwerpen bol.com, marktplaats

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.