Reacties voor: Apple Maps toont nu Nederlandse OV-routes: zo werkt het

Apple Kaarten toont nu ook Nederlandse ov-informatie. Hierdoor kun je via Apple Maps routes plannen via het Nederlandse openbaar vervoer.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 45 reacties

  1. Nu nog die vervelende bug eruit dat alle koppeltekens uitgesproken worden als jippieajee

    Of heeft iemand hier een oplossing voor?

  2. Wanneer zou dit in België beschikbaar zijn? Weet er iemand dit?

  3. Dit hebben we toch al jaren via 9292.nl?

  4. Maar geen realtime.

  5. Origineel geplaatst door Kabaampje
    Maar geen realtime.

    Lees het artikel anders even.

  6. En nu nog ondersteuning voor de OV-chipkaart.. Makkelijk zo’n nfc chip in je iPhone die niemand mag gebruiken van Apple..

  7. @JustOleg: Ja precies!

  8. Origineel geplaatst door Kabaampje
    Maar geen realtime.

    Zeker wel

  9. Origineel geplaatst door Martino
    En nu nog ondersteuning voor de OV-chipkaart.. Makkelijk zo’n nfc chip in je iPhone die niemand mag gebruiken van Apple..

    Nou inderdaad… te treurig voor woorden

  10. @Laurens: Wat een rampzalige app is dat, 9292ov.
    onlogisch in gebruik en verre van actueel. Zou zo van microsoft kunnen zijn.

  11. Origineel geplaatst door Vic
    @Laurens: wat een rampzalige app is dat, 9292ov.
    onlogisch in gebruik en verre van actueel. Zou zo van microsoft kunnen zijn.

    Waar heb jij naar zitten kijken? Ik heb de 9292 App al jaren in gebruik, door heel Nederland. Werkt perfect, de incidentele missers uitgezonderd.

  12. @Sander: Ten opzichte van de 9292ov app is 9292 stukken beter, dat zeker. Maar kijkend naar de praktisch 0 updates aan functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de achterliggende algoritmes… Nee, bah. Nog altijd neemt 92 aan dat je op de Olympische Spelen aan het rennen bent en zijn er verschillende andere klachten te vinden onder gebruikers die al jaren bestaan. De NS app vind ik wat dat betreft stukken beter, met als enige vergrijp dat je niet kunt discrimineren per vervoerstype (bus, trein, etc.). Onderhand is het ook niet raar om te verwachten dat je per vervoerder kunt discrimineren (met name lokaal nuttig).

    Dat Apple nu pas besluit de API’s te benutten die al jaren tot hun beschikking staan, toont des te meer hoe zeer egocentrisch de Amerikanen omgaan met hun diensten die ze globaal beschikbaar (kunnen) maken. Al met al valt hen hier absoluut geen lof toe te zwaaien, dit is een schuld die veel te laat wordt ingeboet zonder rente als goedmaker. Mager.

  13. @JustOleg: Ik heb precies het zelfde, ik wordt er gek van. Bij mij in de buurt hem ik veel plaatsen met jipiejajajipiiejeeee haha

  14. Origineel geplaatst door JustOleg
    Nu nog die vervelende bug eruit dat alle koppeltekens uitgesproken worden als jippieajee

    Of heeft iemand hier een oplossing voor?

    Ja echt irritant deze bug. Zit er al tijden in en wordt maar niet opgelost.

  15. Inderdaad vreselijk irritant dat bij heel veel straatnamen extra onzinteksten worden uitgesproken. Dat is al zo sinds augustus vorig jaar en er wordt nooit iets aan gedaan. Heel vervelend dat Apple daar Nijs aan doet!

    Leuk dat ze met deze OV info komen, maar het lijkt mij omslachtig. De 9292 app werkt prima en geeft meteen de routes, haltes, reistijd en prijs. Werkt perfect en erg handig. Zelfs vertragingen worden razendsnel erin verwerkt

    Veel belangrijker en handiger zou zijn als Apple het ook mogelijk maakt om de OV kaart in je iPhone als app te hebben. Hoef je die kaart niet meer mee te nemen, kan je alles beter checken. Ook het opnemen van bankpassen in de iPhone lijkt me erg handig. Apple Pay wordt in Nederland toch niks zo lang het niet gekoppeld wordt aan gewone bankpassen.

  16. Probeer de app citymapper je kunt haltes en lijnen opslaan als favoriet en deze kun je dan zichtbaar maken in je widget scherm.
    Google maps geeft idd realtime vertrek weer en citymapper geeft alleen de eerstvolgende vertrektijd weer.
    Beiden zijn handiger dan Apple maps, althans dat is mijn mening.

  17. Hij maakt niet de meest gunstige routes, en een bus staat er geheel niet in (stadsbus)

  18. Origineel geplaatst door Cloverfield
    Hij maakt niet de meest gunstige routes, en een bus staat er geheel niet in (stadsbus)

    De bus staat er wel in, klik op het station en je ziet de lijnen. Momentee ben ik nog aan het testen of dit ook werkt per zoekopdracht.

    -edit
    Bussen werken ook! Als de trein ipv de bus opkomt moet je de opties aanpassen. Klik hier dan de trein weg

  19. Mijn ouders hebben een bushalte nagenoeg voor de deur: Leverkruid, Amersfoort. Deze wordt helemaal niet gezien door Apple Maps. In plaats daarvan laat Apple Maps je 1,2 kilometer lopen. En zo zijn er nog een paar voorbeelden te noemen.

  20. Werkt prima hier, niet dat ik veel gebruik maak van het OV, Arriva is een drama hier in het zuiden.

  21. Jammer dat de perronnummers er niet bij staan. De 9292-app en Google Maps geven dat wel.

  22. Geweldig! Hier zat ik echt op te wachten. Ik reis regelmatig met het OV, en de ‘integratie’ met Siri enzo maakt het tot een fijne functie t.o.v. gebruik van 9292-app.

  23. ‘Nu nog die vervelende bug eruit dat alle koppeltekens uitgesproken worden als jippieajee.’ Dit heb ik opgelost door de stem te wijzigen. Ga naar instellingen, siri, siri-stem, accent België. Je krijgt dan een leuke Belgische jongedame te horen.

  24. Mooie toevoeging en erg overzichtelijk die OV integratie. Wel mis ik een heel erg handig aspect (of kijk ik niet goed?), namelijk de spooraanduidingen en busnummers. Ik zie alleen de “neem de trein richting…..” maar dan zou ik op het station nog steeds moeten zoeken naar het spoornummer of busnummer waarvandaan het ov die richting op gaat.

  25. @Jan: Heeft dit er iets mee te maken?
    Apple maakt voor het plannen van de OV-routes gebruik van data van de NS, Connexxion en GVB. Er wordt ook rekening gehouden met vertragingen, zodat je eventueel een alternatief kunt kiezen.

  26. @Sven: Gedaan. Nu jij nog een keer lezen. Ik help je even:

    Apple Maps geeft je waarschuwingen als een afwijkende dienstregeling geldt of wanneer er een storing of vertraging op het traject is. Dit is niet realtime, maar is gebaseerd op algemene meldingen van bijvoorbeeld NS

  27. Ok… leuke poging maar mag van mij een ingebouwde calculator bij in de app…
    De bus gaat volgens hun om 37 ,67 en 97 over het uur.

  28. @Ronald: Het spoornummer is volgens mij helemaal niet zichtbaar, maar buslijnen zou je wel moeten zien. Als je een reisadvies plant zie je een lijn die de route toont. Daarin zou je kleine vierkantjes moeten zien met daarop de lijn zodra je wat verder inzoomt. Dat is overigens ook op enkele.screenshots te zien.

  29. @Kabaampje: Het OV meer dan alleen de NS.

    Maar laat ik het anders stellen. De toevoeging van het OV door Apple is rijkelijk laat een voegt weinig tot niets toe aan de bestaande oplossingen.

  30. @Laurens: Nee, realtime informatie is simpelweg niet aanwezig. Desalniettemin zijn samenwerkingen wel aanwezig.

  31. @Kabaampje: Als ik bij mijn vaste bushalte kijk (bij Vertrektijden) zie ik toch echt bij verschillende buslijnen de afwijkingen op de geplande bustijden. Zijn die van gisteren dan?

  32. @Kabaampje: Dat de bus over 8, 38 minuten etc komt vind ik realtime genoeg.

  33. @PvB: Tnx! Ga ik proberen!

  34. Ik zie nog niks. Althans gewone bushaltes. 9292ov is gewoon bagger.

  35. @Leo: mooi zo.

  36. Origineel geplaatst door PvB
    ‘Nu nog die vervelende bug eruit dat alle koppeltekens uitgesproken worden als jippieajee.’ Dit heb ik opgelost door de stem te wijzigen. Ga naar instellingen, siri, siri-stem, accent België. Je krijgt dan een leuke Belgische jongedame te horen.

    Toch blijft het raar dat deze bug nog steeds bestaat. Al langere tijd.

    Kaarten verbeteren heeft duidelijk geen prioriteit bij Apple.

    Citymapper is een veel betere app.

  37. @Laurens: geen idee of die van gisteren is, het is simpelweg niet realtime. Ik begin te twijfelen of je het wel leest.
    Het nadeel van geen realtime is dat de storing die is aangeven kan achterlopen op de huidige situatie. Gezien de technologische ontwikkelingen deze tijd vind ik het niet gebruik maken van realtime voor Apple wel erg achterhaald. Dit los van alle andere opmerkingen die reageerders opvallen.

  38. @Kabaampje: Waarop baseer jij dat het niet realtime is? Als ik ’s ochtends naar de bus loop en 9292 heeft aan dat de bus en of twee minuten later is, dan klopt dat vrijwel altijd. Of jij moet vinden dat het op de seconde moet kloppen maar dat bestaat nergens volgens mij.

    Dat is dus mijn ervaring in de praktijk.

    Ben benieuwd naar jouw onderbouwing van je stellige uitspraken.

    Wellicht kan je de claim van 9292 zelf hierover ook gelijk onderbouwd weerleggen.

  39. @Laurens: waarom heb je het over 9202? Dit artikel gaat over Kaarten-app van Apple waar geen realtime op wordt toegepast. Daarnaast hoef ik niets te onderbouwen want het staat in het artikel.

  40. Ik denk dat we langs elkaar heen praten (over goed lezen gesproken). Mijn reactie (de derde onder dit artikel, direct voor die van jou) gaat over 9292.

    Daarin schrijf/bedoel ik dat we al jaren (betere) informatie hebben dan Apple nu (erg laat) toevoegt.

  41. Gebruik gewoon google maps. Apple kaarten stuurt je altijd over de gekste routes

  42. Ja, wanneer wordt er inderdaad wat gedaan aan die koppeltekens die worden uitgesproken als jippieajee?

  43. Origineel geplaatst door Jeff
    Ja, wanneer wordt er inderdaad wat gedaan aan die koppeltekens die worden uitgesproken als jippieajee?

    Is al beantwoord. Gewoon die hollander eruit en kiezen voor de Belgische Sophie.

  44. En dan ook nog fietsen toevoegen graag, zolang dat er niet inzit blijf ik bij Google Maps

  45. Origineel geplaatst door Macaanzee
    Inderdaad vreselijk irritant dat bij heel veel straatnamen extra onzinteksten worden uitgesproken. Dat is al zo sinds augustus vorig jaar en er wordt nooit iets aan gedaan. Heel vervelend dat Apple daar Nijs aan doet!
    Leuk dat ze met deze OV info komen, maar het lijkt mij omslachtig. De 9292 app werkt prima en geeft meteen de routes, haltes, reistijd en prijs. Werkt perfect en erg handig. Zelfs vertragingen worden razendsnel erin verwerkt
    Veel belangrijker en handiger zou zijn als Apple het ook mogelijk maakt om de OV kaart in je iPhone als app te hebben. Hoef je die kaart niet meer mee te nemen, kan je alles beter checken. Ook het opnemen van bankpassen in de iPhone lijkt me erg handig. Apple Pay wordt in Nederland toch niks zo lang het niet gekoppeld wordt aan gewone bankpassen.

    In Italië werkt Apple Pay inmiddels met Maestro en V-Pay. Het is dus in theorie mogelijk!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.