Apple Maps OV-informatie

Apple Maps toont nu Nederlandse OV-routes: zo werkt het

Apple Kaarten toont nu ook Nederlandse ov-informatie. Hierdoor kun je via Apple Maps routes plannen via het Nederlandse openbaar vervoer.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple Kaarten is in de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 mei bijgewerkt met ondersteuning voor het Nederlandse openbaar vervoer. Dat betekent dat je vanaf nu gebruik kunt maken van informatie over de trein, tram, metro en meer in Nederland. De OV-informatie is een welkome toevoeging in ons land, waar veel met het openbaar vervoer wordt gereisd. Afgelopen april meldden we al op iCulture dat de OV-informatie voor Nederland eraan zat te komen.


Apple Maps OV-informatie

OV routes Apple Maps in Nederland

Apple Kaarten biedt al een paar jaar ondersteuning voor informatie van het openbaar vervoer, maar dit was slechts in een beperkt aantal plekken beschikbaar. Eind april ging het gerucht al dat je in Nederland snel informatie over het openbaar vervoer kon opvragen via Apple Kaarten en vandaag is dat moment aangebroken. De Nederlandse OV-informatie werkt in ieder geval bij treinen, metro’s en trams in grote steden als Amsterdam.

Apple Kaarten OV-halte

Om de OV-informatie in Apple Kaarten op te vragen of te bekijken, tik je in Apple Kaarten rechtsboven op het i’tje. Vervolgens kies je voor de optie Ov. Door deze optie te selecteren, kun je op de kaart allerlei OV-lijnen bekijken, waaronder van de metro. Door op een station te tikken, bekijk je de vertrektijden naar de verschillende stations en steden.

Apple Kaarten OV-lijnen bekijken

Route met het OV plannen: zo werkt het

Je kan ook routes plannen en daarbij kiezen voor OV:

  1. Gebruik de zoekbalk om de eindbestemming te vinden en tik op Route.
  2. Vervolgens kun je onderaan kiezen voor de optie Ov.
  3. Indien beschikbaar, kun je zo zien hoe je met het openbaar vervoer moet reizen als je van punt A naar punt B moet. Het is goed mogelijk dat een route niet berekend kan worden, omdat nog niet elke lijn beschikbaar is.

Apple Kaarten OV-route plannen

Je kunt voor het plannen van OV-routes kiezen uit meerdere reismogelijkheden, waarbij je meteen ziet welke vervoermiddelen je gebruikt en hoe lang de reis duurt.

Apple Kaarten OV-routes opvragen

Bij de gekozen routes krijg je een kaartje te zien hoe je naar de halte moet lopen, net als bij Google Maps.

Apple Kaarten OV-routes delen

Je kunt ook meer detailinformatie opvragen over een bepaalde route, bijvoorbeeld de tussenstations van een treinreis. Dit doe je door op het blauwe linkje te tikken. Verder kun je de route delen met anderen.

Apple Kaarten OV-routes delen

Apple Maps geeft je waarschuwingen als een afwijkende dienstregeling geldt of wanneer er een storing of vertraging op het traject is. Dit is niet realtime, maar is gebaseerd op algemene meldingen van bijvoorbeeld NS.

OV-info van NS, Connexxion en meer

Apple maakt voor het plannen van de OV-routes gebruik van data van de NS, Connexxion en GVB. Er wordt ook rekening gehouden met vertragingen, zodat je eventueel een alternatief kunt kiezen.

Om de OV-routes in Apple Maps te kunnen zien, is het niet nodig om een update van iOS uit te voeren. De OV-informatie is in de nacht van woensdag op donderdag per direct beschikbaar via Apple Maps op zowel de iPhone en iPad als via de Mac-versie van Apple Kaarten. Het kan zijn dat het nog niet bij iedereen meteen zichtbaar is. In de loop van de dag zou het echter mogelijk moeten zijn om OV-routes te plannen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 mei 2017, 9:20
Categorie Diensten
Onderwerpen apple maps, openbaar vervoer, ov
45 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.