Reacties voor: Opinie: Waarom contactloos betalen op Android niet aanslaat (en Apple Pay wel)

Ook ABN AMRO Wallet gaat stoppen
Apple Pay is enorm succesvol van start gegaan in Nederland en dat valt ook op bij gebruikers die geen iPhone hebben. Je zou denken dat Android-gebruikers nu ook de smaak te pakken hebben. Maar dat blijkt niet zo. ABN AMRO stopt met contactloos betalen op Android, vanwege te weinig belangstelling. Hier zijn 7 redenen waarom het maar niet wil aanslaan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 124 reacties

  1. Gewoon weg heerlijk die betalingen met Apple Pay!! 🎉🎊
    Hier in België is het, jammer genoeg, nog niet zo gekend en ingeburgerd.
    Vaak blijven winkeliers soms verbaasd achter als ik mijn Iphone of Apple Watch aanbied om te betalen met de vraag: “dat weet ik niet hoe dat werkt hoor meneer?”
    Na een korte uitleg, en het uiteindelijk effectief betalen is gelukt, staan ze echt met een mond vol tanden “amai dat is handig & gemakkelijk seg!” 😝😂🤷‍♂️🤦‍♂️

  2. Ik gok gewoon dat ABN binnen afzienbare tijd alsnog met Google Pay komt. Verschil is als volgt: via de apps is het een software oplossing die de NFC chip van een Android toestel aanspreekt; bij Apple/Google/Samsung Pay is het een hardware oplossing ‘native’(!) en staat de bankpas fysiek in de secure enclave / element chip die rechtstreeks, zonder verder software laag of schil met de NFC chip/ antenne kan communiceren. ABN zou wel gek zijn om het niet te ondersteunen. En het klopt, die marketing voor Apple Pay is verplicht; banken moeten aantoonbaar minimaal €1 mil. uitgeven aan Apple Pay en dit na het eerste jaar aan Apple verantwoorden/rapporteren.

  3. Ik denk dat het gemak van betalen met de Apple Watch er ook mee te maken heeft.

  4. Meeste nieuwe functies ja destijds had ik een 5c en wou ik ook nightshift maar nee hoor……

    Wel iOS 10 geen nightshift

    Best wel oude iPhone 7????

    Circa 2 maand terug nog nieuw te koop, waarschijnlijk buiten Apple om nu nog steeds
    We kunnen als Apple gebruiker wel jaloers zijn op t prijsniveau van Android, je moet stokoude Apple kopen voor de prijs van nieuwe eenvoudige Android. Weet ik wel dat je niet hetzelfde hebt maar Apple bied ook geen eenvoudig toestel aan. Alleen iets hogere middenklasse met de iPhone 8 en die iPhone welke in maart uitkomt, ik denk dat dat de laatste hogere middenklasse wordt straks alleen nog het hogere segment en t top segment.

  5. Voor mij is de belangrijkste reden dat bij Apple Pay 100 euro net zo makkelijk werkt als 15. Bij ING moet ik boven de 25 euro een pincode ingeven, . En ook bij kleinere bedragen moet dat om de haverklap

  6. @Leo: De iPhone 7 is uit 2016. Als je die nu nog koopt, weet je dat je niet de nieuwste technologie hebt. En toch werkt het voor Apple Pay! 😀 Vind ik mooi, want bij Android krijg je drie jaar later vaak niet eens meer updates. En op alle Apple Watches sinds 2016 werkt Apple Pay ook.

    Natuurlijk zijn er altijd wel een paar functies te verzinnen die niet naar eerder verschenen toestellen komen.

  7. Origineel geplaatst door Leo
    Meeste nieuwe functies ja destijds had ik een 5c en wou ik ook nightshift maar nee hoor……

    Wel iOS 10 geen nightshift

    Best wel oude iPhone 7????

    Circa 2 maand terug nog nieuw te koop, waarschijnlijk buiten Apple om nu nog steeds

    We kunnen als Apple gebruiker wel jaloers zijn op t prijsniveau van Android, je moet stokoude Apple kopen voor de prijs van nieuwe eenvoudige Android. Weet ik wel dat je niet hetzelfde hebt maar Apple bied ook geen eenvoudig toestel aan. Alleen iets hogere middenklasse met de iPhone 8 en die iPhone welke in maart uitkomt, ik denk dat dat de laatste hogere middenklasse wordt straks alleen nog het hogere segment en t top segment.

    Sorry maar wat heeft dit met Android Pay te maken?

  8. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    @Leo: De iPhone 7 is uit 2016. Als je die nu nog koopt, weet je dat je niet de nieuwste technologie hebt. En toch werkt het voor Apple Pay! 😀 Vind ik mooi, want bij Android krijg je drie jaar later vaak niet eens meer updates. En op alle Apple Watches sinds 2016 werkt Apple Pay ook.

    Natuurlijk zijn er altijd wel een paar functies te verzinnen die niet naar eerder verschenen toestellen komen.

    Ja daar heb je gelijk in. Maar de prijs is er ook naar en dan mag je het ook verwachten vind ik. Als ik een Android telefoon koop uit 2016 betaal ik 50€ ipv die 300€ bij Apple. Het is maar net wat je wilt en verwacht van een fabrikant. Voor whatsappen doet die Android het waarschijnlijk net zo goed als die van Apple. Foto’s maken zullen ook weinig onderscheid bieden. Geen idee wat slim is onderaan de streep.

  9. Het beeld wat in het artikel geschetst wordt klopt wel weet ik uit eigen ervaring.

    Ik heb in het verleden (lees 3 jaar geleden voor mijn overstap naar IOS) gebruik gemaakt van contactloos betalen via Android bij de ING. ING had dit contactloos betalen eerst nog in een separate app zitten naast de reguliere bankapp en er moesten extra kosten betaald worden. Het activeren was inderdaad wel erg makkelijk.

    Een groot nadeel vond ik dat je ook bij grotere bedragen toch weer je pincode in moest toetsen op de telefoon om de betaling af te ronden.

    De versplintering binnen Android per fabrikant is inderdaad ook niet iets wat helpt bij een goede implementatie.

  10. Bij mij en wat ik om me heen hoor is het een gevoel van veiligheid. Heb gewoon niet het idee dat bankzaken genoeg “beveiligd” zijn op een Android device.

  11. Interessant stuk, maar de keuze van ABN Amro heeft weinig te maken met de superioriteit van Apple boven Android zoals het in dit artikel tussen de regels doorkomt.

    Ik gebruik de ABN Amro Wallet al ruim 2 jaar dagelijks op mijn OnePlus 5. Het is binnen 2 minuten geconfigureerd en werkt vrijwel even gemakkelijk als Apple Pay, op een vereiste van een pincode invoeren voor betalingen boven de 25 Euro na.

    Het punt is dat er zeer weinig mensen vanaf weten omdat er nauwelijks reclame voor is gemaakt. Nog steeds vertel ik wekelijks aan mensen die mij zo een betaling zien doen dat dit ook gewoon kan met hun Android smartphone, als ze mij verbaasd aanspreken. (De meeste Android telefoons van de afgelopen 4 jaar hebben NFC)

    Overigens heeft ABN Amro ook heel veel moeite om de functionaliteit werkend te krijgen op Android 10. Ook ING en Rabobank hadden hier in het begin last van, maar hebben het al snel tijdens de beta’s opgelost. Het lijkt alsof ABN Amro de makkelijke weg kiest door de hele boel op te doeken en het af te schrijven op te weinig gebruikers. (Ruim 4% heb je het nog steeds over tienduizenden tot honderd duizenden gebruikers)

    Juist nu mensen met Apple Pay beginnen te betalen en reclames voor mobiele betalingen overal te zien zijn is het een kans om je jarenlang bestaande functionaliteit ook eens in het zonnetje te zetten, om ook daar het aantal gebruikers drastisch te laten groeien. Dit doet ING ontzettend goed, en de toekomst is nou eenmaal mobiel betalen. En ook hier zal Android het met gebruikersaantallen gewoon gaan winnen van Apple. ABN Amro gaat hier binnen afzienbare tijd nog echt wel van terugkomen..

  12. Mss. dat Android gebruikers doorhebben dat het allemaal niet zoveel handiger is dan een chipcard

  13. iPhone 7 “oud”?
    Wij gebruiken thuis nog twee iPhones 6 plus.
    NOG ouder dus (2 hele generaties), maar werkt perfect met Pay!

  14. Origineel geplaatst door Kees

    Interessant stuk, maar de keuze van ABN Amro heeft weinig te maken met de superioriteit van Apple boven Android zoals het in dit artikel tussen de regels doorkomt.

    Ik zeg inderdaad dat Apple het op bepaalde punten beter heeft geregeld. Maar dat verklaart dan ook meteen waarom Apple Pay wél aanslaat.

    Als mijn standpunt was: “Het is allemaal één pot nat”, dan was het wat lastiger geweest om te verklaren waarom het Apple Pay dan wel is gelukt. Dan zou het vooral een kwestie van geluk zijn geweest.

    Origineel geplaatst door Kees

    Het punt is dat er zeer weinig mensen vanaf weten omdat er nauwelijks reclame voor is gemaakt.

    Da’s mijn argument #1 😬

  15. @Richard: Ik heb een winkel met zo’n 1000 klanten per dag. Daarvan betalen er zo’n 50 met Apple Pay, waarvan 2 met de Apple Watch. Valt dus een beetje tegen.

  16. Hoeveel verdient  per euro dat je pint?

  17. @Jelle Adriaenssen: Ik zeg gewoon altijd ‘met de kaart’ en dan kijken ze niet vreemd hahaha

    @Mike: Wat soort winkel en welke doelgroep komt er langs in je winkel?

  18. Origineel geplaatst door Michiel
    @Mike:
    Wat soort winkel en welke doelgroep komt er langs in je winkel?

    Ja idd… Ik betaal alleen nnog maar met Apple Pay hoor.

  19. @Kees: Het wel of niet hoeven gebruiken van een pincode is wat mij betreft een heel groot verschil. Als ik met Apple Pay een pincode zou moeten gebruiken om te kunnen betalen, is wat mij betreft de toegevoegde waarde ervan weg. Dan zou ik gewoon met mijn pas blijven betalen omdat het om dezelfde handelingen gaat. Nu heb ik mijn passen eigenlijk meestal niet meer bij me, tenzij ik ergens naar toe ga waar ik nog niet ben geweest. Tot op heden nog niet één keer meegemaakt dat ik Apple Pay niet kon gebruiken.

  20. @Kevin: veel, dat is ook de reden dat de banken er veel reclame voor maken. Grotere groep is minder kosten intern. Dit is door de banken nooit gedaan voor android, was immers gratis.

  21. Ik wist al jaren dat er Android pay bestond, maar als fanatiek Apple gebruiker ga je daarvoor niet overstappen op Android uiteraard. Ik wacht nog steeds op de uitbreiding in België naar ING en andere banken. Komop Apple!

    Wat het artikel weergeeft is dat er idd een soort kamp is met gebruikers die zeggen: meh! En het andere kamp dat zegt: wow! Dat Android vaak (neen niet alle toestellen) met lagere toestel prijzen zit wilt ook zeggen dat de specs en opties of features minder meespelen. Aangezien er bij Android ook meerdere fabrikanten zijn zorgt voor versplintering ipv zoals bij Apple als 1 verenigd front. Dit zorgde voor verwarring bij de consument. Indien iOS beschikbaar had geweest voor meerdere fabrikanten had dit hetzelfde scenario geweest..

  22. Origineel geplaatst door Mike
    @Richard: Ik heb een winkel met zo’n 1000 klanten per dag. Daarvan betalen er zo’n 50 met Apple Pay, waarvan 2 met de Apple Watch. Valt dus een beetje tegen.

    Ik heb een Apple Watch maar toch betaal ik liever met mijn iPhone. Werkt gewoon net wat fijner.

  23. @Gonny van der Zwaag: Drie jaar ja echt heel oud 🌝 niet best eigenlijk heb draagbare radio cassette gekocht toen ik 15 was ben nu bijna 48 heb m nog doet t nog steeds! En een mooi geluid ook nog s.

    Slecht voor t milieu die onzin dat je na drie jaar niet meer t nieuwste hebt .
    Die nfc chip werkt ook enigszins los vd rest van t toestel volgens mij dus of op zeker moment bepaalde toestellen worden afgesloten van nfc verwacht ik niet direct.
    Sowieso gaan banken lang door met ondersteuning van oudere toestellen, wat opzich positief is, hoop wel dat dat ook veilig is maar ik neem aan van wel dan.
    iPhone 4s wou voor tijdje terug zelfs nog, misschien nog wel heb er geen meer

  24. @Alex: tja dit komt naar voren in t artikel en ik reageer daar op. Geef ook wat een nadeel aan van Apple

  25. @Jeffrey: Hoe kan dat nou nu makkelijker zijn laatst eens geprobeerd, ik was in de ochtend naar winkel watch vergeten. Ik moest bij kassa

    1: mijn telefoon eerst pakken uit mijn broekzak
    2: 2 keer Power knop drukken
    3: tegen pin houden
    4: er naar kijken om te bevestigen
    5: soms nog even er tegen houden.

    Met watch is 2 klikjes zijkant er tegen aanhouden en Ping klaar, als ik de watch niet had dan had ik Apple Pay niet gebruikt denk ik.
    Je moet echter niet je watch direct tegen de pin houden geactiveerd, vaak moet kassa meisje of jongen eerst nog pin activeren waardoor je nog keer moet proberen.

  26. @David Wouters: Serieus?

  27. @Jean-Paul Horn: ok!

    Maar ik verwacht ook dat zoiets het na 3 jaar nog doet, daar wil ik niet eens van opkijken.

    Daarbij wanneer je elk jaar voor 100€ een Android hebt ben je nog steeds goedkoper uit dan een Apple voor 6 jaar gebruikt of zo.

    Wel heel slecht voor het milieu ,beter een Apple 8 jaar gebruiken dan een wegwerp toestel.</
    Maar dan moeten dingen dus wel blijven werken, anders heeft alleen iemand er nog wat aan die weinig met zijn toestel doet!

  28. @Jeffrey: ik doe beide wel, want als je de gsm al pakte voor de bonuskaart ( dat kan op de watch niet) dan heb je m tich al….

  29. @Jean-Paul Horn: nee inderdaad! Maar het geeft wel beetje een beeld alsof dat ook heel normaal zou zijn dat dat niet meer zou kunnen, ik denk dat de iPhone 6 beter als voorbeeld genomen kon, ook nog beter voor het totale verhaal.
    Maar ook van dat toestel verwacht ik het gewoon dat t kan, en over paar jaar verwacht ik dat ook nog. De 5s had het nu eenmaal nog niet.
    Ik heb een SE en hoop daar iig nog 2 jaar mee te doen, en dan wil ik ook graag dat contactloze betalingen mogelijk blijven.
    Blijft heel fijn toestel, samen met de 5c mijn favoriete iPhone ooit.
    Hoop dat ie nog even doorzet en dat Apple hem ook nog een tijd onderhoud met updates.
    Heel goed voor het milieu!

  30. Origineel geplaatst door Mike
    @Richard: Ik heb een winkel met zo’n 1000 klanten per dag. Daarvan betalen er zo’n 50 met Apple Pay, waarvan 2 met de Apple Watch. Valt dus een beetje tegen.

    Origineel geplaatst door Jeffrey
    Ik heb een Apple Watch maar toch betaal ik liever met mijn iPhone. Werkt gewoon net wat fijner.

    Ik heb precies het omgekeerde. Twee keer klikken op zijknop en het is betaald. iPhone en pinpas blijven in jaszak.

  31. Ik kijk hier wel van op. M’n bankpas bij de ASN heb ik misschien 4x keer gebruikt dit jaar om te pinnen bij een geld automaat. De rest gaat allemaal met de (Android) telefoon. Pincode intoetsen is ook onzin, gewoon de fingerprint scanner gebruiken, fluitje van een cent.

  32. Ik sta bij de toonbank en de artikelen zijn gescant. Ik druk met mijn duim 2 x op mijn Apple Watch in mijn mouw. Terwijl ik de artikelen pak gaat mijn arm langs het pinapparaat. (De verkoper weet even niet waar hij moet kijken.) Leuk!
    Bij de AH gebruik ik mijn bonuskaart bij de zelfscan en betaal ik in 1 moeite door met Apple Pay op mijn iPhone. Het is lang geleden dat ik mijn pinpassen bij me had.

  33. @Henk Abma: je kunt dat zelf aangeven in de instellingen, het is een standaard instelling

  34. @Peter: de prijs geeft het al aan. Voor €50,- heb je net niks. Apple blijft niet zonder reden in waarde hoog.

  35. Origineel geplaatst door Houwie
    Ik sta bij de toonbank en de artikelen zijn gescant. Ik druk met mijn duim 2 x op mijn Apple Watch in mijn mouw. Terwijl ik de artikelen pak gaat mijn arm langs het pinapparaat. (De verkoper weet even niet waar hij moet kijken.) Leuk!

    Bij de AH gebruik ik mijn bonuskaart bij de zelfscan en betaal ik in 1 moeite door met Apple Pay op mijn iPhone. Het is lang geleden dat ik mijn pinpassen bij me had.

    Precies dit. Hierom koop ik nog steeds Apple. Ja ze maken fouten en de software ios13 was geen sterke launch. Maar het feit dat ze het zo snel allemaal weer rechttrekken verdient ook wel weer respect.

    Apple Pay, Apple Watch, AirPods Pro laten wat mij betreft zien dat Apple nog steeds leidt en niet volgt. They are still changing the world.

    Argument dat ze niet innovatief zijn is kolder. Dat zijn ze namelijk nog nooit geweest. ideeën van anderen naar perfectie brengen. Dat is wat ze altijd al deden. Naar mijn mening is dat nog steeds zo in hun producten.

  36. Het is gewoon duur Apple of Android commissie.
    Ik gebruik niet omdat het duur is pinnen goedkoper.

    Origineel geplaatst door Henk Abma
    Voor mij is de belangrijkste reden dat bij Apple Pay 100 euro net zo makkelijk werkt als 15. Bij ING moet ik boven de 25 euro een pincode ingeven, . En ook bij kleinere bedragen moet dat om de haverklap

    Kan je toch instellen kan ik bij ABN ook

  37. Nu al een dik jaar in het bezit van een Galaxy watch. Een ook al een dik jaar al het wachten op enige ondersteuning voor Samsung pay. Ing heeft hier voor zover ik weet nog steeds geen plannen voor. Hoera Apple gebruikers. De elite wint van de gewone man. PS had ik maar een Garmin gekocht…

  38. Wat een negatieve stuk over android . De Android one gebruiker is altijd up to date daar vallen alle Nokia toestellen onder en deze hebben allemaal NFC ook pixel toestellen zijn altijd up-to-date de mensen die ik kan betalen al jaren met NFC met hun smartphone. maar er werd nooit reclame voor gemaakt maar voor Apple schreeuwers het van de daken je kan er niet omheen ze doet net of het iets heel nieuws is bij Android is dit echt nooit zo in de publiciteit gebracht en heel veel mensen hebben een Samsung telefoon en dit is gewoon de ramp Ik snap ook niet dat mensen die toestellen nog kopen ze lopen echt super achteg met updates.maar alles Nokia toestellen en Google pixel phones en altijd up-to-date overal wel eigenlijk Android one op zit werkt prima Ik geloof ook niet dat het nooit meer wordt ondersteund sterker nog er lopen veel meer mensen om met een Android toestel dan met een iPhone en voor een fractie van de prijs

  39. Niks ten nadele van mijn oude klasgenoten die me altijd maar bespotten omdat ik bij Apple bleef en hun vaak eerder nieuwe (experimentele) functies hadden op hun telefoon.

    Maar nu kan ik het toch eindelijk zeggen.

    HA!

    Over contactloos betalen dan 🙂

  40. Origineel geplaatst door Mike
    @Richard: Ik heb een winkel met zo’n 1000 klanten per dag. Daarvan betalen er zo’n 50 met Apple Pay, waarvan 2 met de Apple Watch. Valt dus een beetje tegen.

    Dat is nu.. over een paar jaar betaalt iedereen met zn telefoon in je winkel. Het gros is nu eenmaal trager in adaptatie.

  41. @Jos: Haha nou echt leiden hoor. Betaal al 3 jaar met m’n Android met nfc. Dus zo vooruitstrevend zijn ze niet.

  42. @David Wouters: Ik hoorde vandaag van een medewerker van ABN AMRO dat ze bezig zijn met Google Pay.

  43. @Mike: Maar hoeveel betalen er dan met een Android-telefoon? En heb je er voldoende oog voor om het onderscheid te maken tussen een Android Watch met NFC en een Apple Watch? Om van toestellen in een mooi hoesje nog maar te zwijgen?

  44. @Henk Abma: Ik kan mooie scenario’s schetsen hoe je misbruik kunt maken van NFC betalingen waar geen pin voor vereist is. Dus hoe hoger het bedrag, hoe groter de schade…

    Ik ben blij met limieten waarbij je de pin moet intoetsen… Geld ook gewoon voor contactloos betalen met je bankpas.

  45. Contactloos betalen kostte tot voor kort (althans bij rabobank) 50 cent per maand voor het gebruiken hun Android wallet app. Voor mij was dat een reden om het niet te gebruiken. Nu het sinds een paar maanden gratis is gebruik ik het ook. Super handig.
    Misschien zijn Android gebruikers in het algemeen wat prijsbewuster.

  46. Origineel geplaatst door Davey
    Niks ten nadele van mijn oude klasgenoten die me altijd maar bespotten omdat ik bij Apple bleef en hun vaak eerder nieuwe (experimentele) functies hadden op hun telefoon.
    Maar nu kan ik het toch eindelijk zeggen.
    HA!
    Over contactloos betalen dan 🙂

    Maar hoezo dan? Want contactloos betalen werkt al jaren op Android en doet dat nu nog steeds. Alleen ABN stopt ermee, maar dat is hun keuze. Daarmee stopt niet het contactloos betalen voor Android.

  47. Ze zijn 1 reden vergeten. Voor de rabo wallet in elk geval moet je per maand voor betalen.
    Dan gebruik ik toch liever m’n bankpas die werkt gratis

  48. @KvB: het is waanzinnig veel handiger… ik heb zelden tot nooit nog een portemonnee bij me. Heerlijk. Ik baal dus stevig van dit nieuws en snap er niks van.

  49. Een nadeel van Applepay wil ik wel noemen. Na veelvuldig gebruik ga je bijna je pincode van je pasje vergeten….

  50. @Rudra: hoor je vaker, en is echt onzin. Android doet namelijk helemaal niks anders dan het simuleren van de chip in je bankpas. Als je dat onveilig vind voelen vind je het gebruiken van de bankpas dus ook onveilig

  51. Na een paar maanden gebruik, kost betalen met je Android telefoon plotseling geld. Ik geloof maar 50 cent per maand Maar uit principe ben ik toen gelijk gestopt. Ik betaal al genoeg bankkosten en krijg er weinig voor terug. Gewoon pinnen is wel gratis

  52. Vanaf het begin ben ik een fanatiek gebruiker van de Android wallet. Ben wel een tech liefhebber dus vrij snel over gestapt op Android 10. Hiermee meteen de wallet verloren want ABN heeft hem niet kunnen updaten voor Android 10. Toen hebben ze waarschijnlijk een scan gemaakt van gebruikers en die een compensatie aangeboden om een andere optie te kiezen zoals een wearable of een sticker oid.. maar als je niet meer als gebruiker geregistreerd was (zoals alle Android 10 gebruikers) heb je niets aan berichtgeving of compensatie gehad. Zeer teleurstellend.

  53. @etienne: dat het duur is merk jij als klant helemaal niks van want bij de grote banken zoals ing betaal je niks extras voor apple pay

  54. @Kees: Ik heb ook een OnePlus 5 gehad met ABN Amro wallet. Het werkte.. maar zeker niet altijd, je kon er dus niet op vertrouwen en het vergt net wat meer dan Apple Pay.

    Nu heb ik een iPhone met Apple Pay gekoppeld aan twee passen (prive en zakelijk) waarmee ik snel kan switchen… Naast dat het echt simpel en soepel werkt, werkt het in mijn ogen ook altijd.

    Laatst kocht ik AirPods in de Apple store in Den Haag. Ik ben letterlijk een minuut binnen geweest en met alleen maar mijn telefoon.

    En daar zit het verschil. 1 systeem, simpel, werkt.

  55. @Dennis: volgens mij maak je ember onnodig onhandig.
    Je stelt dat je 2x op de powerknop moet drukken, dan tegen de pin houden, dan pas er naar kijken (in welke hoek jij je nek dan weet te houden is mij een raadsel) en soms nog een tweede keer er tegen aanhouden.

    Beter is gewoon direct na 2x powerbutton je iPhone te ontgrendelen en dan is deze klaar voor de betaling. dat kun je al ruim doen voordat überhaupt de betaling gaat starten. Je wacht totdat de pinterminal klaar voor de betalingsontvangst is en houdt dan pas de iPhone er tegen. Wacht je NIET op de pinterminal, dan moet je inderdaad vaak meerdere keren je iPhone er tegen houden. maar dat is ook zo met pinpassen of Apple Watch.

    Dat je moet wachten op de pinterminal is niet de ‘schuld’ van Apple. Dat is juist het bewijs dat Apple Pay zo goed en snel werkt. Was je naar je pinpas op zoek, dan deed je dat waarschijnlijk in de periode dat de pinterminal werd geactiveerd.

  56. Er zijn genoeg Android gebruikers die hun telefoon alleen gebruiken voor Whatsapp en Insta de rest boeit niet.

    Fragmentatie van eco systeem breekt Android op.

  57. Ik heb android en ben gek op dit soort handigheidjes.
    Heb het ook vaak geprobeerd, maar is niet echt ideaal.
    Zonder hoesje werkt het perfect, maar in mijn hoesje is het een drama bij 80% van de pin apparatuur.
    Het gewone bankpasje werkt altijd.

  58. SNS biedt het ook al jaren en zal ook zo blijven. Gebruik het al jaren, met hoesje. Nog voor applepay kwam. App werkt super en kan met mijn nieuwe telefoons zowel als mijn 8 jaar oude Sony, want die hebben al eeuwen NFC.

    Los daar van gebruik ik liever een bank app dan die van de Amerikaanse bedrijven. Je moet ze niet alle Infos gratis geven en ze bedreigen onze samenleving met hun megadata verzameling

  59. De reden dat het mobiele betalen bij ABN-AMRO niet aanslaat, is omdat de bank er het best bewaarde geheim van Nederland van heeft gemaakt. Ik ben klant bij ABN-AMRO en ben zo iemand met een Pixel-telefoon. Maar door ABN-AMRO is mij nooit verteld dat mobiel betalen mogelijk was. En dan nu de boel opheffen omdat niemand er gebruik van maakt. Misschien moeten ze hun klanten eerst eens vertellen dat de mogelijkheid er is.

  60. @Dennis: Wat dat betreft werkt een ‘oude’ iPhone 8 eigenlijk makkelijker. Niets 2x klikken en kijken enzo. Gewoon in bepaalde greep (duim op de homeknop) de iPhone tegen de terminal houden en klaar. Dat is dus voor mij alleen m’n duim van de zijkant naar de homeknop verplaatsen en that’s it. Zie collega’s met een iPhone 10 vaak betalen en dat lijkt toch lastiger te gaan dan via touch.

  61. Wat is de toegevoegde waarde van Google Pay of Apple Pay? Rabo app werkt nagenoeg altijd en overal. Heel soms bij oudere terminals moet het in 2 keer. Dankzij PSD/2 An ik andere bankrekeningen van andere banken toevoegen. Ik zie geen reden om over te stappen naar Google Pay als het eindelijk komt.

  62. Er zijn gewoon heel veel Android gebruikers met een oude telefoon versie 5 of hoger die niet eens NFC hebben.

    Ook is er een groot deel die hun telefoon uit het buitenland laten komen waar NFC ook vaak niet in zit. Vanaf AndroidOne begint het langzaam een beetje eenduidig te gaan werken.

    Een groot deel kan dus gewoon niet op deze manier betalen. Buiten het feit dat het niet veel uit maakt of je een hand uit je broekzak haalt om te horloge, telefoon of bankpas tegen de scanner te houden.

  63. Blij dat ik niet bij de ABN AMRO zit 🙃

  64. Ik baal echt enorm dat het wordt opgeheven. Ik ben speciaal naar Android overgestapt. Heerlijk om al bijna drie jaar mensen te verbazen door met je telefoon te betalen.
    Dit is voor mij reden accuut te stoppen met ABN. Android

  65. Interessant artikel. Ik ben een echte Android/Samsunggebruiker maar gebruik mobiel betalen vrijwel niet omdat NFC continue aanzetten veel batterij gebruikt. En de handeling “telefoon pakken NFC aanzetten betalen NFC uitzetten” is gek genoeg nog steeds lastiger dan “telefoon pakken, pasje uit telefoonhoesje halen, betalen, pasje in hoesje terugdoen”. Bizar eigenlijk…

  66. Ben een early adapter van contactloos betalen en doe t al jaren. Daarbij anti Apple dus moet er een beetje om lachen dat t na een jaar of 3, 4 dat ik met Android en ING betaal nu pas met de iPhone kan

  67. wat Android nooit voor elkaar kreeg krijgt Apple wel voor elkaar. Apple Pay is grensverleggend en dat is Android niet. Ook omdat Apple zo gepositioneerd is waar de concurrentie alleen maar van kan dromen. Android is officieel van Google, wat op zijn beurt weer van Windows is. Android is in feite Linux. Daarom kunnen derden (ook amateurs) hun software en apps inbrengen.

    Apple Pay is uitvoerig getest alvorens het op de markt komt. Ik hoor ook wel van enkelingen die zeggen dat het niet veilig is, maar wat ze verstaan onder de noemer veilig hoor je niet.

    Als Apple Pay niet veilig was, hadden wereldwijd geen duizenden banken Apple Pay aangeboden. En Apple Pay blijft groeien, ook in Nederland (misschien andere landen) zijner nog voldoende banken die Apple Pay nog niet heeft geïmplementeerd. De volksbanken (SNS Bank en Regio Bank) en kleine banken (Triodos Bank Knab Bank en ASN Bank) hebben nog geen Apple Pay. Maar dan kan zo ineens veranderen.

    Maar voor als nog zie ik in afzienbare tijd dat Apple Pay Android Pay verjagen zal. Omdat Apple Pay de baken verplaatst Android niet.

  68. Mijn mening is dat de mensen bang geworden zijn over het negatieve nieuws van de Android beveiliging. Ik was een Apple gebruiker en wilde sinds kort weer Android proberen, en daar heb ik spijt van. Android is zo lek als een mantje kwa software beveiliging en dan zou ik moeten betalen met een draadloze signaal die gekopieerd kan worden binnen een straal van 300 meter? Ik zou dan ook zeggen laat maar. Mijn ervaring is air gapped wallets, daar zit een camera op de winkelier geeft een qr code op een scherm die scan je met de electroniche wallet en binnen 1 sec is er betaald gewoon offline zonder risico. Ik ben benieuwd hoelang het duurd voordat de banken dit gaan begrijpen. Tot dan ouderwets mijn pasje gebruiken.

  69. Haha! Wat een dom stukje. Ik betaal al met mijn Android smartphone sinds het mogelijk is (klant van ING) en nu bij SNS en dat gaat ook perfect. Al mijn kinderen betalen ook allemaal met hun Android telefoon en hun vrienden en klasgenoten doen ook niet anders. Ik denk dat de schrijvers teveel ouderen in hun hoofd hadden. De jeugd met zowel Android als Apple betalen massaal met hun smartphone.

  70. Niet Android maar Abn ABRO is de verliezer in dit verhaal. Ik gebruik al jaren probleemloos draadloos betalen met Android en ING.

  71. Origineel geplaatst door Tony Brosens
    Een nadeel van Applepay wil ik wel noemen. Na veelvuldig gebruik ga je bijna je pincode van je pasje vergeten….

    🤣🤣🤣

  72. Wat een Keuter verhaal. Android werkt gewoon hoor

  73. @Henk Abma: bij ing kan je dit van te voren al doen. Ook kun je zelf instellen vanaf welk bedrag 🙂

  74. Waarom het bij Android niet werkt? De Rabo Wallet kost je gewoon 0.50 cent per maand extra, bovenop je betaalpakket.. Dikke doei dus.

    • Origineel geplaatst door Robert
      Waarom het bij Android niet werkt? De Rabo Wallet kost je gewoon 0.50 cent per maand extra, bovenop je betaalpakket.. Dikke doei dus.

      Dat klopt niet, het is gratis.

      “Vanaf 1 september is mobiel betalen met de Rabo Wallet gratis” Bron: Rabo-website.

      Origineel geplaatst door Martin
      Wat een Keuter verhaal. Android werkt gewoon hoor

      Artikel nog niet gelezen? 😬 Het werkt allemaal prima. Het punt is dat het niet gebruikt wordt. Titel is dan ook “Waarom het niet aanslaat” ipv “Waarom het niet werkt”.

  75. Begrijp echt niet waarom het pakken van je telefoon makkelijker zou zijn dan het pakken van je pasje en daarmee contactloos betalen. Moet je de telefoon dan niet ook eerst ontgrendelen? De iPhone gebruikers willen gewoon aan iedereen laten zien dat ze zo’n belachelijk dure telefoon hebben. Het is een kwestie van “erbij willen horen”. Je gaat toch ook niet met € 1000 lopen zwaaien in de supermarkt? Koop zelf topmodellen uit China. Laatste was €170 en doe daar ruim 5 jaar mee. Wilde in het begin contactloos gaan betalen via ING app maar had toen de extra kosten er niet voor over. Nu is het gratis maar ik zie het nut er niet van in.

  76. Origineel geplaatst door Ben
    @Jeffrey: ik doe beide wel, want als je de gsm al pakte voor de bonuskaart ( dat kan op de watch niet) dan heb je m tich al….

    Bonuskaart kan ook op de Apple Watch hoor. Moet je de stocard app downloaden. Daar kunnen alle klantenkaarten in.

  77. Ik had het willen doen met ING, maar waarom moet ik per maand betalen?
    Nu doe ik zo veel mogelijk weer contant zodat de overheid geen zicht heeft op mijn uitgave. Ja, de belastingdienst kan alles opvragen als ze dat willen.

  78. Origineel geplaatst door E. Vos
    Begrijp echt niet waarom het pakken van je telefoon makkelijker zou zijn dan het pakken van je pasje en daarmee contactloos betalen. Moet je de telefoon dan niet ook eerst ontgrendelen?

    Iedereen moet lekker doen wat ‘ie zelf het makkelijkst vindt. Maar als ik naar mezelf kijk: mijn pinpas zit altijd goed weggestopt in mijn tas of binnenzak, terwijl de Apple Watch altijd onder handbereik om mijn pols zit. Even 2x op het zijknopje drukken en de betaling is gelukt.

    Bovendien vind ik dat het veel veiliger is. Ik ga vaak zonder pasjes de deur uit, heb nog nooit problemen gehad. Als ik mijn pasje niet meeneem, kan ik ‘m ook niet kwijtraken.

    Niemand kan over mijn schouder meekijken als ik een pincode intik, want Apple Pay heeft iets veel veiligers: een steeds wisselende token ipv steeds dezelfde code).

    Het enige nadeel is dat ik zo weinig mijn pincode meer gebruik, dat ik ‘m wel eens kan gaan vergeten (zoals een andere reageerder hier opmerkt). Maar gelukkig staat ‘ie ook 1Password.

    Maar nogmaals: iedereen moet lekker doen wat ‘ie prettig vindt. Blijkbaar vinden veel mensen Apple Pay prettig genoeg dat het nu massaal gebruikt wordt.

  79. @Margriet: Dat klopt niet. De NFC-antenne gaat alleen maar aan als je scherm aanstaat en de batterij wordt pas aangesproken als je daadwerkelijk een NFC-verbinding maakt. Van alle draadloze technologieën op je telefoon verbruikt hij zelfs verreweg het minste.

  80. Ik denk dat het met het type klant te maken heeft. Zoals al eerder opgemerkt worden Android toestellen aan de massa verkocht, waarvan een groot deel weinig te besteden heeft. Dit zijn absoluut geen mensen die willen of kunnen experimenteren. De I-phone groep zitten meestal iets hoger op de financiële ladder, zijn jonger en in voor een experiment. Bij ABN-Amro zijn veel klanten bovendien emise grey, oudere mensen met een redelijke financiele positie maar o zo conservatief. Het liefst zouden ze een brief schrijven met kroontjespen en per postduif verzenden. Deze mensen krijg je nooit aan een smartphone laat staan een app. Voor ABN-amro wel een treurige ontwikkeling, ze kiezen duidelijk voor de laatste groep en laten de toekomst even voor wat hij is.

  81. @Kees: Amen! Duidelijker had ik het niet kunnen zeggen. Voel mij in deze dan ook diep in de steek gelaten door ABN AMRO. En inderdaad als ze rond de ABN AMRO Wallet app net zo’n marketing budget hadden ingezet als voor de Applepay campagne dan had ik nog wel eens willen zien of het aantal gebruikers zou achterblijven. Blijkbaar geloven ze bij ABN AMRO in de superioriteit van Apple boven Android en dat is niet alleen jammer maar buitengewoon dom. Het aantal gebruikers van een Android telefoon ligt nog altijd hoger dan het aantal Apple gebruikers. Apple had in augustus dit jaar 14,1% marktaandeel in Europa. De overgrote meerderheid maakt dus gebruik van een Android smartphone. Een bank die Android negeert, sluit daarmee dus het overgrote deel van hun klanten buiten wat betreft contactloos betalen met hun telefoon.. Ik denk dan ook dat het een foute beslissing is van ABN AMRO.

  82. Als ABN een betere Walletapp zou leveren dan zoude er meer gebruikers zijn en was dít goedkope argumenten onnodig.
    Wallet werkte alleen onder €25.= daarboven: brandhout. App reeds lang verwijderd

  83. Ik begrijp van dit verhaal niets want ik ben toevallig een Android gebruiker die al lange tijd alleen maar met mijn telefoon betaalt. ING Account dat wel. Zolang het lam gebruik ik het. Echt jammer want het is super handy. Ik begrijp ABN helemaal niet want er zijn meer Android gebruikers dan iOS gebruikers. Gekke bank. Ik zou zeggen stap lekker over op een verstandiger bank.

  84. @E. Vos: omdat ik m’n telefoon altijd al bij me heb en m’n pasje is dan onhandig. Ik heb al jaren geen portemonnee meer bij me dus een pasje verlies ik alleen maar en is ook overbodig immers.

  85. Hmmm … geen geweldig journalistiek stuk dit. Dat gedweep met de iPhone vind ik nogal overdreven en niet passen in het streven naar journalistieke onafhankelijkheid. Mijn Huawei Mate 20 pro werkt al sinds de aanschaf probleemloos met de ING-app.
    Wat ik nu nog wel mis, is een mogelijkheid om makkelijk te switchen tussen rekeningen, bijvoorbeeld als je dingen afwisselend zakelijk en dan weer privé wilt afrekenen. Voor zzp’ers zou dat handig zijn.

  86. Of je gebruikt gewoon je pincode van je bankpas als toegangscode voor je Apple Watch, problem solved 🤓 Geen last meer van vergeten pincode.

  87. Origineel geplaatst door E. Vos
    Begrijp echt niet waarom het pakken van je telefoon makkelijker zou zijn dan het pakken van je pasje en daarmee contactloos betalen. Moet je de telefoon dan niet ook eerst ontgrendelen? De iPhone gebruikers willen gewoon aan iedereen laten zien dat ze zo’n belachelijk dure telefoon hebben. Het is een kwestie van “erbij willen horen”. Je gaat toch ook niet met € 1000 lopen zwaaien in de supermarkt? Koop zelf topmodellen uit China. Laatste was €170 en doe daar ruim 5 jaar mee. Wilde in het begin contactloos gaan betalen via ING app maar had toen de extra kosten er niet voor over. Nu is het gratis maar ik zie het nut er niet van in.

    Ontgrendelen gaat gemakkelijk en automatisch via Apple FaceID en de iphone is ook een topmodel uit China designed by Apple, gelukkig horen we er samen bij

  88. Ik gebruik sinds kort Apple Pay en ik vind het fantastisch! Heb een 1,5 jaar oude iPhone 6s met iOS 13 en werkt perfect dat contactloos betalen 👍.
    Super Apple top gewoon.

  89. Het verschil in gebruik tussen Applepay en bv. Wallet van ABNAMRO laat zich mij niet vertalen door verschil in gebruiksgemak want dat is er niet.

    Het verschil last zich waarschijnlijk wel vertalen in het verschil is de gebruikers van Apple en Android. Ik denk dat Apple gebruikers gemiddeld (!) meer openstaan van nieuwe gebruiksmogelijkheden als betalen met je telefoon.

  90. @Lemco Luehof: Nee dat gaat niet t geval zijn,immers er zijn meer Android toestellen dan Apple toestellen, dus al hoe veel Apple Pay ook gebruikt wordt het gaat andere systemen niet vervangen de pas en Google pay blijven ook. Dan zou Apple Pay op Android te gebruiken moeten zijn , dat zal wel niet gebeuren.

  91. @Kees: Helemaal met je eens. Ik ben een Apple-adept maar ik zwem altijd tegen de stroom in, dus ik heb een Nokia 8.1 gekocht met, jaja, ING betaal app. Werkt perfect. En die code die af en toe moet invoeren… da’s voor je eigen bescherming. Verder heb ik alles van Apple (iPhone 2x, iPad 3x, Apple Watch, Apple TV, Airport Extreme), maar ook Chromecast, Google Home mini en een FireTv van Amazon. Mijn motto: je kan niet oordelen over apparatuur als je het niet zelf uitprobeert. Overigens: na 6 maanden Pie/10 moet ik zeggen dat iOS toch beter is, maar da’s persoonlijk.

  92. @Johan: Niet allemaal nfc , de instapper van circa 100€ heeft het niet, mijn moeder heeft dit toestel verkrijgbaar in rood en blauw.

  93. Origineel geplaatst door Emeel
    Ontgrendelen gaat gemakkelijk en automatisch via Apple FaceID en de iphone is ook een topmodel uit China designed by Apple, gelukkig horen we er samen bij

    😂😂

  94. Mooi Apple fanboi stukje tekst weer. Wat Apple doet is precies hetzelfde als Android maar natuurlijk weer veel beter en daarom wordt het een groot succes. Wat een onzin zeg.

    Veel gebruikers zijn gewoon digibielen en zullen niet snel dit soort ‘enge’ nieuwe functies gaan toepassen waardoor de adoptie laag is.
    Apple gebruikers zijn nog grotere digibielen dan Android gebruikers en er zijn er minder van. Wat is een logische conclusie dan…

  95. @E. Vos: Daarom is dit hele verhaal zo pijnlijk dom: op samsungtelefoons gaat de NFC chip aan als het scherm op wake functie gaat. Oppakken en naar de terminal bewegen is dus genoeg en daarmee was het letterlijk een tweede betaalpas. Voor wie? Mensen die in een uniform/werkkleding werken/geen plek voor pasjes/portemonnee etc. Met een ov chip in je telefoonhoes had je alles op zak.

  96. @Margriet: Dit dacht ik ook altijd! Sinds 2016 zijn de chips echter energiezuiniger. Nu merk je niks meer van het aanlaten staan.

  97. @Emeel: Met samsung en abn amro wallet gaat nfc aan als je de telefoon naar de terminal beweegt. Letterlijk dezelfde handeling als een pinpas. De beste implementatie gaat dus weg.

  98. Maakt me erg verdrietig dit verhaal. Jammer dat er niet op de praktische kant van de zaken wordt ingegaan in her artikel. Abn amro wallet werkt met samsung namelijk letterlijk als een tweede pas. Ideaal voor indien je veel onderweg bent, van werkkleding wisselt etc.
    Ik zie alle apple gebruikers hun telefoon pakken, ontgrendelen, apple id gebruiken etc: stuk meer handelingen!
    En de apple watch? Knopjes indrukken?? Komt dus alweer een tweede hand bij..
    Samsung (vermoedelijk alle nieuwe androids) en abn hadden de beste implicatie: telefoon bewegen is scherm op wake, nfc en app activeren automatisch bij de terminal, om de zoveel pogingen of bij instelbaar bedrag enkel pincode van je pinpas invoeren. Veel apple gebruikers dachten dat er een pasje in mn telefoonhoesje zat…
    Zonde dat de medemens zijn technologie niet snapt.. Einstein waarschuwde ons al.

  99. @Mike: niet slecht toch, 5 % van alle betalingen. Apple heeft in Nederland een marktaandeel van 14,2 % dus gemiddeld heb jij 142 apple klanten per dag. Daarvan betaald dus 1 op de 3 met Apple pay dat pas een maand actief is.

  100. Origineel geplaatst door Dennis
    @Jeffrey: Hoe kan dat nou nu makkelijker zijn laatst eens geprobeerd, ik was in de ochtend naar winkel watch vergeten. Ik moest bij kassa
    1: mijn telefoon eerst pakken uit mijn broekzak
    2: 2 keer Power knop drukken
    3: tegen pin houden
    4: er naar kijken om te bevestigen
    5: soms nog even er tegen houden.
    Met watch is 2 klikjes zijkant er tegen aanhouden en Ping klaar, als ik de watch niet had dan had ik Apple Pay niet gebruikt denk ik.
    Je moet echter niet je watch direct tegen de pin houden geactiveerd, vaak moet kassa meisje of jongen eerst nog pin activeren waardoor je nog keer moet proberen.

    Stap 3 hoeft niet eens. 2x zijknop kijken en iPhone bij de terminale houden.
    Misschien gewenning om met m’n iPhone te betalen ipv watch.
    Ik betaal toch t vaakst bij de AH. Ik scan via de appie app. Scan de barcode bij de zelfscan kassa en tja dan heb ik toch al m’n iPhone in m’n hand. Bij andere winkels heb ik sneller m’n iPhone uit m’n jaszak gepakt dan die vreemde draai die ik dan met m’n pols moet maken. Ik draag m’n iPhone rechts dus voor mij is via de watch echt geen optie.

  101. @Hyiwerkt ook boven de 25 euro alleen ff je pin ingeven

  102. @Henk Abma: kun je zelf instellen.

  103. Ik gebruik de ING app al jaren om mobiel te betalen.
    Laatst was ik op een locatie waar ik een biertje betaalde met mijn mobiel.
    De verkoopsters stonden stonden te kijken of ik het wiel had uitgevonden,
    (dat is voor het eerst dat ik dat zie dat iemand betaald via de mobiel.). Die leven dus onder een steen denk ik..
    Maar goed… Werkt perfect. En moet zo blijven vind ik,
    En de commotie over Apple pay is veer te overdreven. Het is er al lang en werkt perfect.

  104. Haha wat een ruk artikel. We gaan die paar procent van Apple vergelijken met 90% Android.

    Als ik voor 100,- een toestel koop wil ik er helemaal niet mee betalen. Wat betreft ABN is het simpel, hun app is ruk terwijl ING gewoon als in één heeft en gratis is.

  105. @Leo: Klopt, er zijn meer Android (wat plus software is) dan iOS toestellen. Maar Android toestellen zijn verdeeld in verschillende gradaties, van goedkope, tot dure toestellen. Alleen de restwaarde van die toestellen liggen lager dus het is per fabrikant Samsung, Huawei, Sony, etc, afhankelijk of je er mee kunt betalen. Het gros van de bevolking die een toestel dat destijds rond de € 600,- a 700,- nieuw werd geleverd kon men betalen met hun toestel. Veel daar komt bij dat je teveel handelingen moet doen als je een bedrag boven de €25,- zat en altijd je pas bij je moet hebben voor het geval dat. Ook zakkenrollers hebben bij Android een makkelijkere klus om je pas te skimmen, of te toestel te jatten om dat het makkelijker te ontgrendelen is. Want contactloos betalen kun je zonder code bedragen tot 25,- betalen, of heb jij een betaalpas wat die knoppen heeft. Android toestellen werken precies zo, dus hoezo makkelijk. Jij kunt met je Android niet naar de G-Star store toe gaan om ZONDER pincode je jeans af te kunnen rekenen. En dat kan met Apple Pay wel. Het geinige is als ik mensen zie klooien bij een pin automaat, en ze krijgen een foutmelding, moet ik lachten van binnen. Met de gedachte van had maar een iPhone gekocht dan had je dat gedoe niet meer. Ze zeggen wel eens iOS zijn voor elite mensen, Android voor het klootjesvolk.

    Het is in feite net als me de iPad, vriend en vijand is er over eens dat dit de beste tablet is. In de loop der jaren zijn genoeg fabrikanten geweest die zijn terug zijn getrokken, omdat ze al weten waar de consument al voor kiest. De Apple Watch is marktleider van de smartwatch, wat de de iPad weer op zijn beurt de beste tablet is, still, going strong.

    Kortom Apple zal er niet wakker om liggen, voor de massa die grotendeels Android toestellen hebben, ze moeten 4x zoveel toestellen verkopen, om op hetzelfde aantal te komen wat een 2 iPhones kosten. Daar komt bij dat een bank een financiële instelling is, geen app bouwer. Ze zeggen wel eens schoenmaker blijf bij je leest. Apple maakt zowel software als hardware onder een dak, wat naadloos op elkaar is gestemd. Ze laten andere fabrikanten voor hun werken, in aantal en tijd. Dus als Samsung niet oprijd panelen voor de toekomstige iPhone heeft klaarliggen gaat de deal niet door en gaat Apple vrolijk naar een andere leverancier zoeken.

    Dit maakt Apple tot een dominerend bedrijf wat het altijd al was. Daar kunnen de anderen alleen maar van dromen.

    Daarom mag je Apple ook niet vergelijken met een ander product, het is een wereld op zich zelf staand bedrijf waar nergens mee vergeleken kan worden.

    Je gaat toch ook geen Dacia Duster vergelijken met een Bentley Bentayga.

    En dat zijn de verschillen tussen leken en kenners die anders naar producten kijken.

  106. Hoe is het mogelijk. Jaren kon ik de Apple gebruikers uitlachen. Nu moet ik overstappen omdat AbnAmro gaat stoppen met de moderne manier van betalen, voor je het weet gaan ze de euro cheque weer invoeren.

  107. Origineel geplaatst door Tukker
    Haha wat een ruk artikel. We gaan die paar procent van Apple vergelijken met 90% Android.

    Als ik voor 100,- een toestel koop wil ik er helemaal niet mee betalen. Wat betreft ABN is het simpel, hun app is ruk terwijl ING gewoon als in één heeft en gratis is.

    Zo kunnen we ook reageren op jouw reactie,

    Om een aantal tegenargumenten te geven,
    – Die “paar procenten van Apple” staan wel gelijk, danwel meer, dan alle Android betalingen wereldwijd.

    – Waarom zou je niet met een €100.- kostende telefoon willen betalen, los van het feit dat het waarschijnlijk niet kan.

    – een bank, of elk ander bedrijf ter wereld, zal nooit iets gratis doen, zelfs een gratis give-away is een ingecalculeerde kostenpost, voor verschillende doeleinden. de app is misschien gratis, de dienstverlening lijkt gratis, maar je betaald voor je rekening, maar ook als je andere producten afneemt,

  108. @Lemco Luehof: ik weet niet wat jij voor vreemd klets verhaal ophangt, ik reageerde op iemand en jou reactie daarop slaat als een tang op een varkenvolgens jou vergelijk ik, maar dat doe ik helemaal niet 😂.

    Ik heb ook een iPad idd prima, heb ik t niet over.

    Ik reageer op iemand die zegt dat Apple Pay mogelijk Android pay overneemt.

    Nou dat kan niet, kom jij met vreemd verhaal over knoppen op een pasje, dat pasje kan contactloos tot 25€ bij misbruik krijg je t terug vd bank.

    Dat is het punt niet, punt is die twee mogelijkheden worden nooit door Apple Pay verdrongen.

    De Android gebruiker kan gewoon geen Apple Pay gebruiken al zou hij t willen.

    Die moet of zijn pasje gebruiken of zijn Google Pay of hoe t maar heet,

    Voor de record, ik heb zelf Apple , geen Android.
    Dominant bedrijf dat t altijd al was???
    Microsoft heeft ze ooit gered van de afgrond weet je dat wel?

  109. @Rick: Ik heb een tijdje de ING app, en daarna de gewone app van ING geprobeerd, en ben er achter gekomen dat ik het contactloos betalen met een pasje veel handiger en sneller vind. Dus ik gebruik het niet meer, omdat we in Nederland een snellere en eenvoudiger methode hebben. En dat pasje heb ik net als de telefoon altijd bij me.

  110. Er zitten een paar ongefundeerde aannames in dit verhaal, maar hey, zolang de conclusie maar is dat Apple “gewoon werkt” en daarom beter is.

    ABN Amro heeft nooit gezegd dat Apple Pay meer is aangeslagen dan Wallet. Gezien de grotere martksaturatie van Android, zou 5% van het ledenbestand (overigens nog altijd ruim 150k gebruikers) zich vertalen naar 10% van alle iphone gebruikers die regelmatig met Apple Pay betalen. Ik denk niet dat ze daar nu al aan zitten; nog steed zie ik zelf althans niet meer mensen met een iphone betalen dan met een android toestel. Ik vertrouw overigens ook niet heel veel van die 5% metriek, want…

    Het daadwerkelijke probleem is dat Wallet voor zijn beveiliging de IMEI code van de telefoon nodig heeft. Al een aantal jaar waarschuwt Google dat gewone apps hier geen toegang meer toe gaan krijgen. Nu met Android 10 staan ze het definitief niet meer toe, en moet Wallet van de grond af opnieuw ontworpen worden voor de beveiliging. Andere banken als ING werken gewoon met Android 10.

    ABN Amro zag waarschijnlijk de bui hangen, en had er geen zin in dat te gaan doen. Misschien ook wel door het succes van Apple Pay, wachten ze nu tot Google Pay geintroduceerd wordt, zodat ze dat hele mobiele betalen aan beide kanten uit kunnen uitbesteden en hun dure IT afdeling eruit kunnen schoppen.

    Zelf zit ik er alleen niet op te wachten, want waarom zou je al je betaalgegevens aan Apple en zeker aan Google weggeven?

  111. Ik moet zeggen dat ik dit opiniestuk érg sterk geschreven vind hoor! Natuurlijk is het met name op Apple gericht, maar dat is ook logisch, omdat je hier bij iCulture (nieuws rondom Apple) zit. Dit wordt over het algemeen vrij objectief gebracht en met degelijke feiten onderbouwd in tegenstelling tot andere sites!

    Met het feit dat er voor een ‘oud’ toestel een iPhone 7 is gekozen kan ik het eens zijn dat er misschien beter voor een iPhone 6 gekozen had kunnen worden. Het past idd beter in het verhaal, aan de andere kant is het wél begrijpelijk dat er voor de 7 is gekozen. Tot voor kort was het wel de meest oude iPhone die Apple nog verkocht.

    Verder snap ik de reacties niet van mensen die stellen dat Apple-gebruikers zogenaamd stoer zouden dan dat zij nu met hun telefoon kunnen betalen. Natuurlijk kon dat via Android-toestellen al wat jaartjes, maar dit gaat dan over het algemeen heel wat stroever hier in NL! Uiteraard kun je Apple Pay het best vergelijken met o.a. Google Pay, alleen hebben we dat hier niet in NL! Tevens kwam Apple in 2014 (waarschijnlijk wél na NFC(-betalingen) bij Android) met Apple Pay vanaf iig de iPhone 6 (die ik had, weet niet hoe het bij de Apple Watches zit). In feite ís Apple Pay al zo’n 5 jaar beschikbaar, alléén hadden wij hier in NL er tot dit jaar niets aan!

    Daaraan zie je dus ook dat Apple nog steeds wél innovatief is. Vaak wordt gezegd van ja Apple doet de concurrentie alleen nog maar na, maar als dat dus met een bestaand product op een vernieuwende wijze gebeurt is het innovatie. Innovatie is kort gezegd iets nieuws of een nieuw idee over iets bestaands. Zo zie je dus maar dat Apple vaak niet de eerste is, maar wel met innovatieve producten komt die gewoon werken! Ik noem maar iets als hun Mac-computers, de iPhone natuurlijk, AirPods, iPod etc. Apple Pay is hier ook een goed voorbeeld van en vind het dan ook een genot om het te gebruiken!🤗

  112. Gebruik het al sinds ING het beschikbaar heeft gemaakt in hun app. Gebruik mijn pas haast niet meer.

  113. Ik gebruik nu een weekje rabowallet en werkt best goed, de reden dat ik het niet eerder gebruikte is dat is er extra voor moest betalen…. En waarom ergens voor betalen als het “gratis” is via je bankpas
    Bij de Rabobank is het nu gratis

  114. @Wim: Hehe, eindelijk ook een rabo wallet gebruiker. Werkt prima. Waarom wordt hier zo weing genoemd?

  115. Bijzonder artikel. Omdat de ABN stopt is het onder Android gebruikers niet populair om contactloos te betalen? ABN en Rabo hebben net Apple Pay ondersteuning gelanceerd, wie zegt dat dat populair is?

    Het is super handig en ben recent van Android naar Apple overgestapt. Met Android de rabo wallet gebruikt wat ook goed werkte alleen moet ik toegeven dat Apple Pay snel en betrouwbaar werkt,

  116. @JP: Mensen die zoveel geld uitgeven aan een Apple kan je niet vergelijken met mensen die een toestel van 100,- euro kopen.

    Daarom is het artikel niet reëel. Heeft niets met Apple te maken, maar met inkomen. Veel Android gebruikers geven niets om het toestel en willen alleen chatten. Kan mij niet voorstellen dat je 800 euro aan Apple heeft om alleen te chatten.

    Dat niets gratis is klopt, maar in het artikel staat dat je moet betalen, dat is een jaar geleden afgeschaft.

  117. Origineel geplaatst door Tukker
    @JP: Mensen die zoveel geld uitgeven aan een Apple kan je niet vergelijken met mensen die een toestel van 100,- euro kopen.

    Daarom is het artikel niet reëel. Heeft niets met Apple te maken, maar met inkomen. Veel Android gebruikers geven niets om het toestel en willen alleen chatten. Kan mij niet voorstellen dat je 800 euro aan Apple heeft om alleen te chatten.

    Dat niets gratis is klopt, maar in het artikel staat dat je moet betalen, dat is een jaar geleden afgeschaft.

    Daarom moeten we stoppen Apple en Android met elkaar te vergelijken.

  118. @Henk Abma: nee hoor, dat is gewoon in te stellen in je bank app.

  119. Ik ben sinds kort overgestapt van een iphone naar een pixel 4. In combinatie met ASN bank, werkt het contactloos betalen subliem.

    ABN AMRO heeft de afgelopen weken via twitter vaak genoeg gemeld dat zij bezig waren om hun wallet werkend te krijgen voor Android 10. Terwijl de beta hiervan al beschikbaar was in Maart. Om vervolgens er in het geheel ermee te stoppen. Wellicht teveel budget gespendeerd aan Apple Pay?

  120. Mee eens stop iOS te vergelijken met Android.

    Het zijn 2 totaal verschillende Smartphones.

  121. I’ve been using ABN Wallet for more than 3 years now! I simply can’t believe they are discontinuing it and not providing any other option. I have to go back to using my physical card? This is crazy and backward!

  122. Origineel geplaatst door Kees
    Interessant stuk, maar de keuze van ABN Amro heeft weinig te maken met de superioriteit van Apple boven Android zoals het in dit artikel tussen de regels doorkomt.
    Ik gebruik de ABN Amro Wallet al ruim 2 jaar dagelijks op mijn OnePlus 5. Het is binnen 2 minuten geconfigureerd en werkt vrijwel even gemakkelijk als Apple Pay, op een vereiste van een pincode invoeren voor betalingen boven de 25 Euro na.
    Het punt is dat er zeer weinig mensen vanaf weten omdat er nauwelijks reclame voor is gemaakt. Nog steeds vertel ik wekelijks aan mensen die mij zo een betaling zien doen dat dit ook gewoon kan met hun Android smartphone, als ze mij verbaasd aanspreken. (De meeste Android telefoons van de afgelopen 4 jaar hebben NFC)
    Overigens heeft ABN Amro ook heel veel moeite om de functionaliteit werkend te krijgen op Android 10. Ook ING en Rabobank hadden hier in het begin last van, maar hebben het al snel tijdens de beta’s opgelost. Het lijkt alsof ABN Amro de makkelijke weg kiest door de hele boel op te doeken en het af te schrijven op te weinig gebruikers. (Ruim 4% heb je het nog steeds over tienduizenden tot honderd duizenden gebruikers)
    Juist nu mensen met Apple Pay beginnen te betalen en reclames voor mobiele betalingen overal te zien zijn is het een kans om je jarenlang bestaande functionaliteit ook eens in het zonnetje te zetten, om ook daar het aantal gebruikers drastisch te laten groeien. Dit doet ING ontzettend goed, en de toekomst is nou eenmaal mobiel betalen. En ook hier zal Android het met gebruikersaantallen gewoon gaan winnen van Apple. ABN Amro gaat hier binnen afzienbare tijd nog echt wel van terugkomen..

    zit er aan te denken om ,als de ABN denkt om deze Android app om zeep te helpen, maar gewoon bij ze te vertrekken, hoe belachelijk dat zo’n grote bank dit beslist. Helpt niet mee in de adoptie van android betalingen. die kaarten gaan er hoe dan ook een keertje uit….ook een enorme kostenbesparing…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.