Na bijna elke nieuwe iOS-update krijgen we van lezers veel klachten over de batterijprestaties. Soms ligt het aan de iPhone-batterij zelf die simpelweg versleten is, maar het kan ook komen door een bug in een iOS-versie zoals bij iOS 11.4 het geval leek. Met updates zoals iOS 12, probeert Apple de batterijduur van apparaten al jarenlang te optimaliseren, maar dit blijft meestal gelijk in ruil voor nieuwe functies. Terwijl we steeds meer met onze iPhone doen, zijn er op het gebied van batterij maar nauwelijks sprongen gemaakt. Het wordt daarom tijd dat Apple met een doorbraak komt op het gebied van iPhone-accu’s, zodat je iPhone écht langer mee gaat.
De 2018 iPhones komen al bijna in zicht. Apple zal ongetwijfeld benadrukken hoeveel sneller de nieuwe iPhones zijn ten opzichte van de vorige modellen, mede door de komst van de nieuwe A12-chip. Apple doet dit al jaren bij de aankondigingen van nieuwe producten, zo ook bij de onlangs verschenen nieuwe MacBook Pro. Er is vooral aandacht voor betere prestaties, terwijl over batterijduur nauwelijks gesproken wordt. Het is te prijzen dat Apple ervoor zorgt dat de batterijduur bij krachtigere producten met nieuwe functies niet korter wordt, maar zitten we op die hogere snelheid en betere prestaties nog wel te wachten? Wat mij betreft focust Apple zich nu juist op een betere batterijduur.
Batterijduur op de korte termijn
Momenteel gebruik ik een iPhone 8. De batterij gaat doorgaans een dag mee en aangezien ik toch ‘s avonds mijn toestel oplaad, maakt het voor mij weinig uit of hij aan het eind van de dag nou op 10% of op 30% staat. Toch zou het een uitkomst zijn als je niet meer elke dag je iPhone hóeft op te laden. Dat gemak ken ik van de Apple Watch, die ik in de begindagen echt niet elke nacht aan de lader hoefde te leggen. Ik kon makkelijk twee dagen met de batterij doen. Het liefst doe ik dat ook met mijn iPhone.
Als ik dat met een iPhone ook wil, kom je al gauw uit bij een Plus-model of een iPhone X. Zeker in deze vakantieperiode is het handig als je batterij net even wat langer mee gaat, omdat je vaak op pad bent en dan meer dingen opzoekt, een muziekje luistert of aan het strand een spelletje speelt. Bovendien willen we allemaal steeds meer met onze iPhone doen, zoals betalen in winkels en reizen via het openbaar vervoer. Hoe meer we met onze iPhone kunnen doen, hoe meer we hem ook gaan gebruiken. Waar ik mijn iPhone jaren geleden vooral gebruikte voor het versturen van berichten en het checken van mijn favoriete apps, gebruik ik hem nu ook om bijvoorbeeld mee te shoppen in de Albert Heijn. Overal waar je komt of gaat heb je tegenwoordig je smartphone nodig, veel meer dan bijvoorbeeld vier jaar geleden. Toch is de batterij in die vier jaar niet veel beter geworden.
Batterijduur op de lange termijn
Kenmerkend voor batterijen is dat deze op den duur slijtage vertonen. Een batterij gaat na een bepaald aantal oplaadcycli minder lang mee. Als ik kijk naar de batterij van mijn iPhone 8, heeft hij na driekwart jaar nog 92% van zijn capaciteit over. Dat betekent dus dat hij na een jaar nog ongeveer 90% overhoudt en dus al 10% van zijn originele capaciteit verloren heeft. Een lagere capaciteit betekent ook een kortere batterijduur. Als je je iPhone twee jaar of langer wil gebruiken, zal dit alleen maar verder dalen, met als gevolg dat je op een gegeven moment het einde van de dag niet meer haalt en je gebonden bent aan powerbanks en stopcontacten. Erg onhandig dus, zeker omdat je alsmaar meer met je iPhone gaat doen. De slechte batterijduur zal voor de meeste mensen nu ook de reden zijn om een nieuwe iPhone te kopen. Eigenlijk best zonde, omdat veel andere functies van het toestel vaak nog prima voldoen.
Dat de ontwikkelingen tussen de prestaties van het toestel zelf en de batterijen scheef lopen, bleek eerder dit jaar wel. Je iPhone wordt trager als je batterij een bepaald niveau bereikt heeft. Om te voorkomen dat je toestel spontaan afsluit, schroeft Apple de prestaties naar beneden. De lagere kwaliteit van de batterij kan de prestaties van de iPhone dus niet aan, waardoor je twee dingen kan doen: de batterij of iPhone vervangen of door gaan met mindere prestaties. De eerste optie is sinds Apple’s batterijprogramma best de moeite waard, maar dat houdt rond het einde van dit jaar weer op. De tweede optie is niet waar je ooit een iPhone voor gekocht hebt.
Prestaties boven batterijduur?
Bij de iPhone zijn we inmiddels aanbeland op het punt dat de snelheid- en prestatieverbeteringen minder zichtbaar zijn. De iPhone X en iPhone 8 zijn zonder twijfel razendsnel, maar is dit verschil in het dagelijks gebruik écht merkbaar groter dan bij de iPhone 7? Als je van een iPhone 6 komt en voor het eerst een iPhone X opstart, zul je inderdaad het grote verschil meteen zien. Maar als je kijkt naar de modellen van opeenvolgende jaren, is het verschil de laatste twee jaar minder groot geworden. Dat is wat mij betreft ook helemaal niet erg, want de iPhone is qua prestaties nu al één van de snelste smartphone die er is. Ik heb dan ook geen behoefte aan een nóg snellere smartphone. Waar ik wél behoefte aan heb, is een batterij die langer mee gaat, zowel op korte als lange termijn.
Het zou Apple sieren als blijkt dat ze bij de aankondiging van de 2018 iPhones nog een grote verrassing hebben en met nieuwe technieken de batterijduur aanzienlijk hebben weten te verlengen (zowel op korte als op lange termijn), maar ik vrees dat dat ijdele hoop is. Hopelijk weet Apple de komende jaren wél enorme sprongen te maken op het gebied van iPhone-batterij.
Hoe sta jij hierin? Ben jij tevreden over de batterijduur of vind jij ook dat het tijd wordt dat Apple de accu eens flink aanpakt? Laat het weten in de reacties.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Beveiligingslek in AirPlay: miljoenen apparaten nog steeds kwetsbaar (maar zo blijf je veilig) (30-04)
- Gerucht: 'Apple Watch SE 3 krijgt mogelijk groter scherm (in deze formaten)' (30-04)
- Gerucht: 'Alle iPhone 17-modellen krijgen deze krachtige upgrade voor AI' (29-04)
- 'Deze verbetering van het iPhone 17-scherm komt er toch niet (en vier eigenschappen die er wel komen) (29-04)
- Vierde beta van watchOS 11.5 voor ontwikkelaars (en derde voor testers) (28-04)
Ik ben erg blij met de batterijduur van mijn iPhone x, het einde van de dag halen is geen probleem. En zoals je zelf al opmerkte boeit het me niet of ik nog 10% of 30% over heb. De telefoon gaat s’nachts gewoon aan de lader. Dus als er al extra batterij power moet komen dan moet het gelijk een hele voorsprong vooruit zijn, dus van 1 hele dag naar 2 volledige dagen.
Maar ik denk dat er software matig nog wat energiezuinige maatregelen genomen kunnen worden die men kan aanzetten als keuze. Bijvoorbeeld het berichtencentrum in zwart/wit modus bij iPhones met een oledscherm, etc.
Ja het is inderdaad tijd dat Apple iets doet aan de batterij. Bij mij is alles van Apple op mijn Fitbit na. Ik spaar wel voor een Apple Watch, hier heb ik wel over getwijfeld zowel voor de batterij als ik zie dat het bij een vriendin van mij niet lang volhoudt. En ook omdat ik maar 13 jaar ben. Ook heb ik AirPods die het heel goed doen. De batterij gaat er lang mee maar die van mijn iPhone houdt dat niet zo lang vol. Mijn Mac laadt heel snel op en de batterij gaat lang mee al kan het iets langer als je films maakt of bekijkt.
Apple kan beter iets dikker iphone uitbrengen dat accu ook wat dikker is. En dus meer capaciteit heeft. En ze doen aan testen met zonnepaneel in het raam. Misschien met door ontwikkelen ook voor het scherm kan gebruiken. Maar dat is nog toekomst muziek.
Meestal kom ik makkelijk de dag door met mijn IPhone 6. Ben dan ook niet de hele dag actief op mijn mobiel
Toch vind ik een betere accu wel van belang, vooral als ik de mobiel gebruik voor routeplanning ed bij fietsen en wandelen. Dan is het al snel echt te weinig en moet ik een powerbank meesjouwen. Kan, is ook niet het einde van de wereld, maar toch…
Beter dan steeds sneller. Dunner dan nu vind ik echt onzin
@Henk: ik gebruik een Smart Battery Case voor mijn iPhone 8 en dan gaat hij minmaal 2 dagen mee
Vaak wordt gedacht dat accu’s, net zoals de A-chips, elektronica is, waarvan de prestaties toch minimaal ieder jaar moeten kunnen verdubbelen. Niets is minder maar, accu’s = chemie. En daar gaat de ontwikkeling niet zo snel.
Ja, in het laboratorium worden accu’s ontwikkeld met superprestaties. Alleen zijn die te kostbaar en te complex om op grote schaal en economisch toe te passen.
Er is een productgroep die om beter accu’s zit te springen en waarbij de iPhone accu’s in het niet vallen. En dat is de elektrische auto. Ook daar is het nog (lang) wachten op betere oplossingen.
Je kan wel van Apple wensen dat ze met een batterij doorbraak komen, maar er bestaan geen nieuwe technieken die toegepast kunnen worden. Apple koopt bestaande technieken op en verzint zelf niet zo veel, dus dit gaat voorlopig niet gebeuren.
@Rop: Precies dit inderdaad. Dit is natuurlijk de heilige graal voor de gehele technologiesector op dit moment. Degene die een betere batterijtechnologie commercialiseert is instant de rijkste persoon op aarde. Als het zo simpel lag was dit al lang gebeurd, want de batterijduur beperkt niet alleen de gebruiker in zijn/haar doen en laten, maar ook de tech bedrijven in welke hardware features ze kunnen implementeren.
Na m’n Nokia, die 1 maand (!) mee ging ben ik vanaf 2010 wel redelijk aan dagelijks opladen van m’n iPhone wel gewent. Wat ik echter heel vervelend vind is dat er dan een update binnenkomt die ervoor kan zorgen dat de batterijduur ineens van 1 dag naar enkele uren veranderd. Dat je daarna belt met Apple, en dat dan de techneut verteld het probleem niet te kennen. Daar zit je dan, met je telefoontje van 920 euro…..
Dat een batterij slechts enkele jaren mee gaat is vervelend maar begrijpelijk. Dat het vervangen daarin tegen 90 euro (normale prijs) moet kosten is zeer onbegrijpelijk.
Ik ben het er roerend mee eens dat het hoog tijd wordt voor verandering. Wat ik nooit begrepen heb, is waarom er geen gebruik gemaakt wordt van zonne-energie .De hele achterkant zou één grote fotocel kunnen zijn, die het apparaat continu van energie voorziet. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?
Verhoging van de batterijduur (maar ook de mogelijkheid van eenvoudige vervanging van de batterij onderweg) en gemakkelijke uitbreiding van het geheugen zijn al lang mijn wensen voor iphone en ipad.
Na 2 jaar is het een kleine moeite en bedrag om een nieuwe accu er in te laten zetten ipv nieuwe iPhone aanschaffen. Mijn iPhone 6S doet het nog prima met nieuwe accu 🙂
Ik haal met mijn 6s niet het einde vd dag.
Ik zeg maak de iPhone 2mm dikker en gebruik deze voor een extra batterij. Betaal ik graag 10€ extra voor 😉
Al ze de iPhone nou eens iets dikker maken, zodat hij weer net zo dik is als de camera. kun je er een veel grotere batterij in doen, en heb je ook nog eens veel minder grote kans dat de camera beschadigt, wiebelt je iPhone ook niet meer als hij op tafel ligt waardoor het trillen minder herrie maakt. Ik zie alleen maar voordelen
Een belangrijke reden waarom telefoons steeds groter worden is de batterij… dat het scherm dan ook groter kan zijn is een bijkomend voordeel 🤔
Vannacht opgeladen, om 6 van de lader gehaald en nu om 17u31 nog 78%. Tevreden met de batterijcapaciteit van mijn X ! Bij echt heel intensief gebruik zal het er mss om spannen om het eind vd dag te halen maar tot nu toe geen probleem mee.
Bij mijn Iphone 6s heb ik na twee jaar de batterij zelf vervangen. Met behulp van de youtube filmpjes van bijv. Ifixit is dat heel eenvoudig. Een nieuwe batterij is een paar tientjes en dan functioneert de iphone weer als nieuw. Dus, gewoon na twee jaar je batterij vervangen en dan kun je een hele dag weer vooruit met je toestel.
Zo simpel is het.
Ik ben het helemaal met je eens.
Vorig jaar een nieuwe iPhone 7s gekocht. Erg tevreden met het toestel. Echter, als ik mijn iPhone intensief gebruik (voor mijn doen), dan praat ik over zo’n 3 uur van websites, muziek en af en toe een YouTube filmpje haal ik niet het einde van de avond. Bij normaal gebruik komt het ook regelmatig voor dat mijn telefoon leeg is voor ik hem aan de oplader wil leggen rond een uur of 2300.
Betere batterijen in de nieuwe iPhones? Heel graag.
Ik loop al jaren met een Mophie juicepack om mijn iphone 6. Ideaal omdat a) ik mijn telefoon kan opladen (kinderen gebruiken ook tel regelmatig) en b) de telefoon is gewoon veel te dun en voelt ‘iel’ aan. Ik wil gewoon een degelijk toestel dat goed beschermd is tegen vallen in mijn hand. M.a.w. : maak hem gewoon dikker en steviger. Dat kan er meteen een grotere batterij in en is mijn juice pack niet meer nodig.
Laat Apple maar niet eens bogus updates uitbrengen zoals 11.4 en 11.4.1 op een iPhone 7.
Voor 11.4 ging batterij makkelijk een dag mee. Nu per dag extra bijladen.
Aan hardware ligt het (bijna) niet, alleen het Apple/iOS is gewoon slecht in updaten.
Zelfs na dat ik mijn iPhone 6s z’n batterij laten vervangen heb bij de Apple Store in Berlijn gaat de batterij een beetje langer mee.
Maar nog altijd niet voldoende vind ik persoonlijk.
@Benjamin Kuijten: 8% batterijverlies in 3 kwart jaar? ik heb mijn iPhone 8 Plus in januari gekregen en heb (volgens Battery Life) 0% Battery Wear Level.
En ja, ik laad ‘m iedere nacht op.
Ik denk dat bijna iedere iphone gebruiker er zo over denkt. Alleen Apple wil het niet horen zeker 🙂
Je kan nog zo veel features en toepassingen uitbrengen bij elke nieuwe versie van de Iphone en IOS wat ben je ermee als je dit zo kort kan gebruiken. In plaats van verschillende schermformaten te maken, was het beter om verschillende diktes met minstens dubbele batterijcapaciteit uit te brengen zodat je echt van alle mogelijkheden gebruik kan maken.
ik kan met mijn iphone X 1,5 dag tot 2 dagen mee doen. Daar komt ook nog bij dat ik niet zo’n intensieve gebruiker ben.
Ik heb mijn geluid uitstaan, ik heb alleen badges op mijn apps, geen meldingen op het scherm. Ik gebruik alleen GPS als ik een locatie doorstuur (gebruik bij app). Ik bekijk mijn mail op vaste momenten.
Ik installeer niet direct iOS 1x, maar wacht op 1x.x. En na elke ios update moet natuurlijk alles indexeren en dat vraagt gewoon veel van de batterij. Ik installeer de software via mijn MBP op iTunes.
Qua dikte vind ik persoonlijke de iphones wel goed, ik denk dat er wel meer mAh in de accu’s mogen, dus bovende 3000+ mAh. Niet alleen voor de Plus, juist ook voor de gewone. AMOLED en OLED gaat zuiniger om met de accu dan LCD.
Er zijn wel op het gebied wel wat ontwikkelingen betreft accu. Alleen dit is een totaal een andere tak in chemi-techniek en is vrij kostbaar en duurder (uiteindelijk ook voor ons) om dit op grote schaal uit te breiden en te produceren.
Voor in de toekomst, op een rij:
> Schermen: OLED of AMOLED te kiezen dan LCD
> Meer mAh in een accu, zowel normale als Plus. Dus grotere batterij in formaat en lengte.
> Mogelijkheid om accu makkelijk te vervangen tegen een vergoeding van €29 (voor niets gaat de zon op ;)) door Apple of een Apple Authorized Premium Reseller
> Zonenergie strip op de achterkant.
Waarom is de batterij van een iphone vast ingebouwd???
Dit levert alleen maar hoge vervang kosten op, bij het gebruik van voiceover zet ik het scherm altijd uit, toch gaat een accu lading slechts een deel van de tijd mee dan welke Apple opgeeft.
Maak de iphone 10 mm dik, dan is er ruimte voor een 5000 mah batterij en hoeft er niet altijd extra kosten gemaakt te worden voor nog kleinere electronica componenten, iedereen die de iphone intensief gebruikt is dan blij! En hoeft geen powerbanks te kopen.
Daar heb je in huis weinig aan. Zonnecellen hebben direct zonlicht nodig.
En dan nog zou opladen meerdere dagen duren.
@Adrie: Dit is nog interessanter.