Reacties voor: Opera: ‘Flash is niet logisch voor video’

Browsermaker Opera roept Adobe op om open webstandaarden te ondersteunen. Opera vindt Flash niet logisch voor video, maar voor andere content is het momenteel nog essentieel.
Lees het complete artikel → Opera: ‘Flash is niet logisch voor video’
Michel Lusthof -

Reacties: 23 reacties

  1. +1 Leuke soap om te volgen

  2. Flash is idd niet logisch voor video. Webmasters zijn ooit flash beginnen gebruiken voor video omdat het op elk platform werkte. Daarvoor moest je kiezen tussen Windows media player, real player, quicktime,…

    De gebruiker moest dus elke keer de juiste software geinstalleerd hebben om een filmpje op een site kunnen te bekijken. (teveel moeite voor de gebruiker)

    Bij flash hoefde dat niet meer, want ong iedereen had flash player op zijn pc.

    Nu flash op 1 populair platform niet wordt toegelaten begint de kritiek te komen.

    Flash was nooit ontworpen voor video’s, maar wel voor vector animaties en games.

  3. Ene kant een mooie bijval, aan de andere kant toch een steek onderwater. Ze roepen op naar open standaarden, terwijl Apple alleen H.264 (gesloten) gaat ondersteunen en geen Ogg Theora (open).

  4. Ooh M$ and Apple schoppen al op Adobe. Dan durft Opera ook in eens. Wat een held -.-

  5. Adobe komt natuurlijk met shockwave oid met html5. Dit zal de nieuwe standaard worden en flash zal ouderwets worden.

  6. Flinke jongens bij Opera om daar nu ook mee aan te komen.

    @ Sjaak: dat $ in MS is niet nodig hoor, Apple is ondertussen net zo erg geworden als het om centen gaat.

  7. @Tim: kan zijn maar je krijgt wel waar voor (wat meer) geld

  8. Als nou Google zich ook nog even bij het anti-flash camp voegt (gaat al de goede richting op met YouTube) dan kunnen we hopelijk snel vaarwel zeggen tegen flash 🙂

  9. Stel je zit nu in het eerste jaar van een opleiding waarbij flash een belangrijke rol speelt. Weet iemand misschien wat er dan gaat gebeuren? Waarom zou je dan 4 jaar studeren met als doel om goed in flash te kunnen werken. heeft flash nog wel toekomst verder? Ik weet dat het maar een onderdeel is. Toch vraag ik me af of dit nog wel de moeite is.

  10. Adobe heeft voor de mac net de nieuwe flash player uitgebracht die … tromgeroffel… hardware playback voor video ondersteunt. Op windows was het allang zo. Dit argument van opera klopt dus weer eens niet.

  11. @Remco:
    H.264 is gewoon open hoor. Niet gratis, dat niet maar het is wel gewoon open. Dat is een wereld van verschil. Als je wilt kun je zo de source van H.264 downloaden en naar believen bewerken.
    Daarnaast heb je het probleem met Ogg Theora dat dat waarschijnlijk inbreuk doet op een heel aantal patenten van andere bedrijven. Als Ogg Theora hiervoor aangeklaagd wordt en ze verliezen hebben alle bedrijven die het ondersteunen een probleem.

  12. Als je in Flash leert developen met as3.0 dan is de stap naar andere (objectgeorienteerde) scripttalen niet zo groot vind ik. Het is dus geen probleem om in studie Flash te leren en daarnaast deze ontwikkelingen scherp in het oog te houden. Ik denk zelf dat het nog niet gedaan is met Flash. Er blijven voorlopig nog heel wat toepassingen voor.

  13. Aangezien Flash de enige methode is om aan 98% van alle online computers via de browser video te tonen is Flash nog steeds en voorlopig veruit de beste keuze om video aan te bieden. Alleen aanbieders die de middelen hebben om gelijktijdig verschillende videoformaten aan te bieden zullen misschien overwegen om html 5 video aanbieden.

    Maar dankzij IE 6,7 en 8 (± 50% van alle internetgebruikers) die HTML 5 niet ondersteunen, zal het nog heel wat jaartjes gebeuren voordat html 5 video gemeengoed zal zijn. Daarnaast wordt om zeer vage redenen nogal eens vergeten dat Flash veel meer is dan het tonen van video. Praktisch alle online games zijn met Flash gemaakt. En die wil iedereen kunnen blijven spelen, op ieder platform.

  14. @misterx:
    En of Flash toekomst heeft. Een aantal jaar geleden werd er o.a door Adobe met vergelijkbare poeha de aanval ingezet tegen flash met SVG. SVG zou veel beter zijn, en open en meer van die onzin.

    En nu? Adobe heeft Macromedia gekocht omdat SVG nou eenmaal in alle opzichten inferieur was aan Flash. Met de discussie over HTML 5 is dat niet anders. Iedere developer die gaat onderzoeken ‘hoe kan ik de grootste groep mensen de beste multimediale beleving bieden op het internet’ komt vanzelf uit op Flash. Je zou eens hier naar moeten kijken: http://www.youtube.com/watch?v=rfmbZkqORX4

    Wellicht gaat je dan dagen dat het hele HTML 5 gezeur niets meer dan een onzinnige holle aanval is op een veruit superieure techniek die Adobe Flash heet. Apple’s inzet op HTML 5 is duidelijk een afleidingsmanoeuvre. Ze weten zelf ook wel dat HTML 5 nooit en te nimmer aan Flash kan tippen.

  15. Het is altijd makkelijker om met de menigte te gaan. Flash werkt uitstekend voor mij op elke apparaat. Waarom zou ik ervan afkeren?

  16. Zeggen dat Flash 5 uitsluitend gebruikt dient te worden voor vector animated graphics is vrij kortzichtig. Adobe heeft met Flash heeft door de jaren heen een mooie evolutie gemaakt gaande van een manier om animaties en geluid op het web te krijgen op een vrij consistente manier naar een interface die ook database driven Rich Internet Apps aankan tot een standaard waarin video kan afgespeeld worden.

    HTML 5 is nog niet voor morgen. Het is voor de nabije toekomst als ook Internet Explorer 9 op de markt komt met HTML 5 ondersteuning. Momenteel wordt HTML 5 nog te weinig ondersteund.

    HTML 5 is natuurlijk niet backwards compatible dus gebruikers van oudere browsers, en die zijn er nog heel wat als je statistieken bekijkt, zullen geen HTML 5 based web sites kunnen bekijken zonder te gaan upgraden.

    Er is absoluut nog een periode te gaan eer HTML 5 de standaard wordt. Ondertussen kan Adobe rustig verder doen met video in Flash en werken aan een betere integratie, minder CPU verbruik eventueel en nog andere zaken die momenteel worden aanzien als negatieve punten. Het is misschien goed dat Adobe eens wordt wakker geschud en dat men Flash eens gaat optimaliseren.

  17. @dhr. a:
    Moet je maar eens een flash spelletje op Facebook laten openstaan voor een tijdje… Hoeveel keer ik al niet een Flash tab appart heb moeten afsluiten omdat het heel mn browser tot stilstand deed komen…
    Het feit alleen al dat ze het onder OS X niet deftig draaiende krijgen is er het levende bewijs van. Ze kunnen inhaken op alle Core framework’en die ze nodig zouden kunnen hebben voor hardware acceleratie (zoals ze doen met Photoshop), en ze kunnen gebruik maken van OpenCL. Nee, briel fabriceren ja en op hun leeg gat zitten ja >_>
    Flash kan zeker zijn nut hebben, maar voor video af te spelen is het inderdaad een beetje belachelijk, en hele sites maken in Flash is ook om het van op je heupen te krijgen. Het zou eigenlijk eens helemaal van nul moeten herschreven worden. Niet dat die tamzakken dat ooit zullen doen, zelfs de nieuwste Photoshop is al geen native app meer geworden >_>

  18. even een hele rare gedachte gang van mij, en ik ben echt geen specialist, maar a.u.b. denk even met mij mee

    wie van jullie heeft er wel eens een FLV gecopieerd en vervolgens in bijvoorbeeld QuickTime geopend (ja dat kan) vervolgens kom je bij de info tegen dat zo’n FLV niets anders is al een container met daarin een MP4 – die track kun je regelmatig extraheren en hou je gewoon een doodnormale .MP4 over.

    en laat zo’n MP4 (of M4V) nou toch eens gewoon een door QuickTime geacepteerd video formaat zijn

    mijn vraag aan onze techneuten en zo

    als er gewoon M4V in zit, dan wordt dat toch ook gewoon door de QuickTime engine in de iPhone – en dus naar alle waarschijnlijkheid gewoon door een hardware accelerator afgehandeld…

    en als dat zo is, dan wordt een FLV toch ook gewoon door ‘Flash’ ‘uitgepakt’ en de juiste track naar de QuickTime engine gepompt ????

    of ben ik nou gek?

  19. @Soliber: Wacht flash player 10.1 maar eens af… Een van de belangrijkste verbeteringen daarin is dat flash movies in niet zichtbare browservensters ‘bevroren’ worden, dat is vaak de hoofdoorzaak van trage flashcontent en meer CPU verbruik. Eén flashmovie gaat altijd soepel, maar de boel wordt trager als er meer open staan. Ook geheugenverbruik is enorm verbeterd, op de PC verbruiken Flash video’s onder 10.1 zelfs minder CPU dan HTML 5 video’s. Zie dit artikel.

  20. @phoenix: Nou nee, op een computer waar geen Quicktime is geïnstalleerd kan je wel flv filmpjes via een swf container afspelen. Dus die Quicktime engine heeft niets te maken met Flash.

  21. @phoenix:
    Filmpjes zijn altijd onderdeel van een volledige Flash animatie met daarbij code om de video-speler aan te sturen en allerlei zelf getekende bedieningselementen en logos die soms over de speler heen vallen of reclame die voor, na of tijdens de film wordt weergegeven.
    Allemaal zaken waar de QuickTime engine (op de iPhone) niet voor ontworpen is.
    Vandaar ook dat YouTube zo anders werkt op de iPhone dan op je desktop. Je springt uit de webpagina naar een aparte player en je ziet alleen het filmpje.

  22. echt zonde, ik kan coderen met adobe flash, nu ik gehoord heb dat je iphone apps alleen schrijven met xcode ben ik genoodzaakt een nieuwe mac met snow leopard (het word een mac mini) te kopen.

  23. @alchemist:
    Waarschijnlijk zul je dit niet meer lezen maar toch:
    Ik vind je argumenten een beetje overkomen als “ik ben nu groot dus in de toekomst blijft dat zo..”. Feit is echter dat alle grote browsers(IE, Opera, Safari, Chrome, Firefox op H.264 na) gewoon HTML 5 ondersteunen in hun huidige/toekomstige versie. Oftewel: over enkele jaren heeft 90%+ van de markt ondersteuning voor HTML5.
    Daarnaast is het iPhone OS/Mobile OS X ook aan het groeien en zoals bekend heeft dat geen ondersteuning voor flash => veel web-ontwikkelaars maken nu al een HTML5-alternatief.

    Daarnaast: sorry maar als sirieuze web-developer mag je toch wel hopen dat je in ieder geval voor de functionaliteit van je website geen flash gebruikt. Veel animaties zijn al tijden mogelijk met javascript. Flash was in mijn ogen tot nu toe alleen maar leuk als video-player, als functionaliteit voegt het namelijk niets toe. Als een leuke animatie flash nodig heeft laat je het gewoon zitten. Over een paar jaar kun je gewoon HTML5 gebruiken en dan ondersteunt elke browser het. Flash is eigelijk tegenwoordig en in de toekomst helemaal overbodig.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.