Opera: ‘Flash is niet logisch voor video’

Browsermaker Opera roept Adobe op om open webstandaarden te ondersteunen. Opera vindt Flash niet logisch voor video, maar voor andere content is het momenteel nog essentieel.

OperaDe open brief van Apple-topman Steve Jobs over het gebruik van Adobes Flash-technologie in Apple-producten en diens voorkeur voor HTML5 leidde tot een verhitte discussie tussen beide bedrijven. Jobs kon echter rekenen op bijval uit onverwachte hoek: Microsoft maakte bekend dat het in de nieuwe versie van de Internet Explorer-browser volledige ondersteuning voor HTML5-video zal gaan bieden. Nu doet ook de Noorse browsermaker Opera een duit in het zakje en roept eveneens Adobe op om open standaarden te ondersteunen.

Volgens Philip Grønvold, product-analist bij Opera, ligt de toekomst van het internet bij open webstandaarden. Daar hoort Flash volgens hem niet bij. Dit betekent overigens niet dat Opera zich van Flash afkeert. Teveel dynamische content is nog afhankelijk van Flash en dus zou het zelfmoord zijn de ondersteuning daarvoor stop te zetten. Wel stelt Grønvold dat Flash als een videocontainer niet logisch is vanwege onder andere het cpu- en accugebruik — argumenten die ook door Steve Jobs werden aangehaald.

Hij wijt de problemen van de technologie aan het feit dat de verwerking van Flash niet door de hardware, maar door de software moet worden afgehandeld. Grønvold dringt er bij Adobe op aan snel ‘open’ te worden, om zo nog meer vervelende situaties, zoals die met Steve Jobs en mobiele chipfabrikant ARM, te voorkomen. Hij stelt dat als Adobe niet met de toekomst meegaat, men de Flash-technologie voortdurend van verschillende kanten zal blijven aanvallen.

Kevin Lynch, Chief Technology Officer bij Adobe, zei eerder deze week op de Web 2.0-Expo in San Francisco dat Adobe ‘grote plannen voor HTML5’ heeft. Al ziet de topman de webstandaard — vaak genoemd als alternatief voor Flash-video — en Flash niet als concurrenten van elkaar. Lynch zei de discussie HTML5 versus Flash niet interessant te vinden, maar wil mensen aansporen om zich daarentegen bezig te houden met de keuzevrijheid op het internet.

Via: TechRadar / AppleInsider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 mei 2010, 19:43
Categorie Apple
Onderwerpen adobe, apple, flash, opera

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.