Bluetooth-developer

Apple trekt ontwikkelaarsaccount van bekende geruchtenlekker in

Als je dol bent op iPhone-geruchten, dan ken je ongetwijfeld Guilherme Rambo. Hij ontdekt altijd allerlei nieuwe functies, die gewoon in de code van iOS verborgen zitten. Apple is er niet blij mee en heeft Rambo's ontwikkelaarsaccount ingetrokken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 25 november: Apple heeft Guilherme Rambo weer toegang gegeven tot zijn account. De publiciteit heeft daarbij ongetwijfeld geholpen. Apple heeft geen verdere toelichting gegeven waarom het account was ingetrokken.

In een blogpost legt Guilherme Rambo uit dat Apple al in augustus zijn account heeft geblokkeerd, in aanloop naar de release van iOS 13 en andere belangrijke software-updates. Sindsdien heeft hij allerlei pogingen ondernomen om het probleem op te lossen. Maar dat heeft tot nu toe geen succes gehad, waardoor hij nu geen iOS- en macOS-apps meer kan maken. Wat Rambo daarbij niet vermeldt is dat hij regelmatig de code van Apple’s bètasoftware doorspit om hints te vinden over nog niet uitgebrachte Apple-producten. Zijn vondsten verschijnen vervolgens op 9to5Mac. Dat zal meteen ook de belangrijkste reden zijn waarom Rambo’s account is ingetrokken.


Kan geen apps meer updaten
Naast zijn speurwerk maakt de man daadwerkelijk een aantal apps, waaronder een onofficiële WWDC-app. Verder heeft hij een AirPods-app voor de Mac, genaamd AirBuddy. En hij heeft de app ChibiStudio waarmee je anime-karakters kunt maken. Al die apps kunnen nu niet meer bijgewerkt worden. Eventueel zou Rambo ze via een ander account opnieuw kunnen uitbrengen, maar dan moeten gebruikers de app handmatig opnieuw installeren.

Apple treedt meestal stevig op tegen geruchtenlekkers, zowel intern als extern. De beste scoops zijn natuurlijk wanneer het bewijs door Apple zelf wordt geleverd, bijvoorbeeld toen een medewerker in 2010 een prototype van de iPhone 4 in een bar liet liggen. Het toestel werd gekocht door gadgetsite Gizmodo, die er $5.000 voor betaalde en vervolgens foto’s publiceerde. Daardoor lekte het nieuwe design al ruim voor de release uit.

Apple wil niets erover kwijt
Rambo pakt het wat anders aan: hij vindt regelmatig nieuwe functies en hardwarematige verbeteringen die voor de iPhone, iPad en Mac zijn gepland. Zo ontdekte hij vroegtijdig de AirPods Pro voordat ze op de markt verschenen. De ontwikkelaar zegt nu, dat Apple niet wil vertellen waarom zijn account is geblokkeerd. Ook tegenover andere media wil Apple niets erover zeggen. Alle pogingen om rechtstreeks met een medewerker hierover te praten, zijn mislukt. Apple geeft alleen aan dat het account is “uitgeschakeld om beveiligingsredenen” en zegt nog in onderzoek te zijn.

Overigens opereert Rambo wel tegen de regels: ontwikkelaars moeten een geheimhoudingsverklaring tekenen, waarin ze beloven geen details over de beta’s te delen met het publiek. Als Rambo slimmer was geweest, had hij een apart developeraccount gemaakt voor het maken van zijn apps en een andere voor het speuren naar gelekte details.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 25 november: De ontwikkelaar heeft weer toegang tot zijn account.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.