Reacties voor: Ontwikkelaars klagen over plagiaat van iPhone-applicaties

iPhone-ontwikkelaars lopen tegen een nieuw probleem aan: het klonen van applicaties. Bestaande applicaties worden met dezelfde logo's, graphics, muziek en teksten nagemaakt onder vrijwel dezelfde naam.

Reacties: 27 reacties

  1. Apple moet hier ook ingrijpen. Zij verdienen ook op deze applicaties. Verantwoordelijkheid noemen ze dit. Het zijn zij die de knop kunnen/moeten omdraaien.

  2. Zo heb je ook: Nummerbord en kenteken.
    tja. Ik maak zelf graag apps die er nog niet zijn, maar zo denkt waarschijnlijk niet iedereen.

  3. Apple moet inderdaad ingrijpen in zulke situaties. Wie heeft er nou wat aan dat er bijna precies dezelfde apps worden aangeboden met alleen een andere naam? Dan is het een spelletje van welke developer de mooiste naam aan de app meegeeft. Of zit er ook wel eens een flink prijsverschil in soortgelijke apps?

  4. Aple mag wat mij betreft alle plagiaat apps weigeren, als iets duidelijk plagiaat is, is het niet te missen, hetzelfde geldt wat mij betreft ook voor die fart/fooi apps, allemaal precies dezelfde functies…

  5. Ik vind ook dat Apple daar op mag gaan controleren, dan wordt het gelijk bij de kern aangepakt.

    Het kost wel veel tijd denk ik, daarom zal Apple het wel niet doen.

  6. Apple moet er ookiets aan doen, hoe kunne ontwikkelaars nu anderen verplichten geen applicatie te maken? Trouwens ik vind ook wel dat er vreselijk veel klonen zijn hoor, vooral onder die coptergames en blockbreak games.

  7. Neuh.

    Stap maar gewoon naar de rechter.. 🙂

  8. Regelrechte klonen zouden van mij part door Apple geweigerd mogen worden. Maar als iemand een soortgelijke app met nieuwe graphics, programmatuur, etc, maakt voor een betere prijs dan is dat natuurlijk wel weer goed voor gezonde concurrentie!

  9. Wel controleren op Plagiaat, maar niet op functionaliteit? Of alleen bij scheet-apps? Weigeringen ivm te grote gelijkenis aan een andere app? Keuren op basis van….?

    Ik stem voor een vrije markt, maar geloof dat ik de enige ben…

  10. Plagiaat is niet de bedoeling maar gezonde concurentie is nooit weg.

    Leuk voorbeeld met die copter games. Sommige zijn gewoon echt niet te spelen doordat ze zo slecht reageren. Als die toevallig als eerste in de appstore komt kunnen de developers die er wel tijd in willen insteken en willen door ontwikkelen daar niet meer bij komen en zitten wij met een *** spel…

    Apple moet er pas naar kijken als ontwikkelaars ze benaderen ervoor, waarna apple moet beslissen of ze inderdaad teveel op elkaar lijken of niet en welke hetbest wordt onderhouden of iets in die trant.

  11. Ik denk dat Apple wel degelijk hier wat aan kan gaan doen. Overigens is het voor de ontwikkelaars niet moeilijk om er wat aan te doen: aanklagen!
    Vooral in de VS is dit vrij simpel te doen en kan een ontwikkelaar erg veel geld opleveren 😉

  12. Wat mij betreft lost de ontwikkelaar dit zelf maar op. Functionaliteit overnemen en verbeteren noemt men concurrentie. Patenten op software kunnen volgensmij in iedergeval in europa (gelukkig) nog niet. Graphics copieren is natuurlijk een heel ander verhaal, dat mag niet. Maar dit is een kwestie van copyright en dat kan gewoon bij een rechter uitgevochten worden.

  13. @atquest: Ik ben het volledig met je eens!

    Die eerste helicoptergame was ook een kloon van een of ander flash spelletje (voor zover ik weet).
    Wanneer is het een kloon en wanneer is het een ander spel? Waarom zou degene die als eerst een fart app heeft ingediend, het alleenrecht op fart apps mogen hebben.
    Ik heb wel een aantal ideeën voor wat apps, een aantal daarvan zijn inmiddels al gemaakt door andere ontwikkelaars (ik heb nu geen tijd om te programmeren). Als ik de reacties hier zo lees, moet ik zo snel mogelijk een flutversie inleveren (van 50 apps/ideeën) en later verbeteren. Want stel dat iemand anders eerder is.
    Grote onzin dus! Apple moet hier niet aan beginnen.

  14. Ik vind niet dat Apple erop MOET controleren. Dat is gewoon je eigen taak als ontwikkelaar. Als iemand je software namaakt, en bij de Dixons gaat verkopen, moet dixons dat dan controleren? Nee.
    De ontwikkelaar heeft de copyright, en mag lekker een gerechtelijke procedure starten, zoals dat normaal is.

  15. Zelf gewoon aanpakken. Als je echt gekopieerd wordt dan moet je gewoon naar de rechter stappen als het moet.. Hier kun je apple natuurlijk niet verantwoordelijk voor houden…

  16. Ik dacht dat een ontwikkelaar en alleen Apple de sourcecode kon bekijken en bewerken; je gaat mij toch niet vertellen dat elke developer andersmans app-code kan inzien en bewerken ?

  17. icopter is egt vet!

  18. Apple bied de apps aan maar is geen rechter. Je moet gwn patent op je app vragen.

  19. @Bram Schulting: software patenten zijn zo’n beetje het ergste wat er is… maargoed dat maakt hier niks uit.

    op alles wat je bouwt zit automatisch auteursrecht/kopierecht, dit geldt voor boeken, muziek, software, tekeningen. Dit kun je altijd aanvechten als iemand daar inbreuk op maakt. Je moet alleen met bewijs komen dat je het eerst was.

  20. Apple kan ook een app weigeren als er in een voorbeeldscherm van de toelichting het woord fuck voorkomt.

    Dan kunnen ze ook dit, al doen ze het maar na een klacht van de originele makers ofzo….

  21. Wat lees ik toch veel mensen die vinden dat de verantwoordelijkheid bij Apple ligt :S Voor zover ik het zie is de Appstore niets anders dan een winkel waar ontwikkelaars hun product kwijt kunnen. Waarom zou in godesnaam de verantwoordelijkheid alleen bij de winkel moeten liggen? Als ik een nep Iphone maak en ik verkoop m via winkel A…dan heeft winkel A een probleem maar vooral ikzelf als namaker.

    Heeft Apple een verantwoordelijkheid? Zeker. Moet Apple alle verantwoordelijkheid en taak krijgen? Zeker niet. Ik zou zelf een plagiaat-team instellen waar ontwikkelaars ZELF een geval van kopie kunnen melden …Apple moet niet zelf alles gaan cross-referencen met alle mogelijke verwante apps…dat is een dagtaak op zich.

    En tja daarnaast: als je zelf iets origineels gemaakt hebt qua app snap ik niet waarom je er geen patent op aanvraagt. Als ik een Gears of War kloon maak heb ik echt een probleem…waarom niet bij iets als iCopter? Is de ontwikkelaar te lui om het product te claimen? Vindt ie t te duur? Is het ‘teveel’ moeite om zoiets vast te leggen?Zo ja….dan moet je ook niet zeuren.

  22. Wen er maar aan: als je goed bent wordt je gekopieerd. Als je daar regels aan stelt, gebeurt het toch, maar dan net binnen de regels, of net niet. Heb je er het geld voor, dan stuur je je advocaten erop af, anders gewoon genieten van je succes en iets nieuws maken.

  23. Wrm worden apps nog gehackt en alles.. En wrm gaan der nog mensen jailbreaken dan… Als hackers gwn een app kunnen downloaden en dan in weer in de app store zetten maar dan gratis. Kan iedereen het gelijk downloaden. En 100% legaal. Kijk maar naar kenteken en nummerbord;). Dom van Apple als ze der helemaal niets aan gaan doen.

  24. @atquest: Apple heeft er zelf voor gekozen om alle apps te moderaten, om “kwaliteit” te kunnen garanderen. Dan moeten ze dat ook doen.

  25. @Farid: Je kan geen patent aanvragen op een game, maar je hebt natuurlijk wel het auteursrecht. Als je plagiaat kan aantonen kan je via de rechter een ontwikkelaar dwingen om zijn app uit de appstore te verwijderen. Ik heb alleen geen idee hoe het zit als die ontwikkelaar in China of een ander land zit waar minder strenge copyright regels zijn. Daarnaast is het voor een kleine ontwikkelaar ook niet altijd haalbaar om een advocaat in te huren en een rechtzaak te gaan beginnen. In nederland al helemaal niet. Vandaar dat ze bij apple gaan klagen. Apple zou in elk geval meldingen van plagiaat serieus moeten nemen, ze kunnen inderdaad niet alle tienduizenden apps met elkaar gaan vergelijken.

  26. @ Farid: Je hebt dus duidelijk geen idee wat een patent kost. Als patenten voor software al mogelijk zouden zijn dan zou dat bij games zoals Gears of War nog wel rendabel zijn, maar is dat voor iCopter echt niet het geval. Sterker nog, de kosten van een patent zullen vaak hoger zijn dan de omzet die de meeste van dit soort games genereren.

    Neemt niet weg dat men er helemaal niks aan kan doen. Er bestaat namelijk nog altijd zoiets als copyright.

  27. Waarom is kenteken plagiaat op nummerbord? Ik zie geen argumenten. Ze trekken beide data uit een database. Doet Trein ook. Meestal mag zoiets niet zonder toestemming. Het is een grijs gebied.

    Plagiaat is iets anders dan schending van auteursrecht!! Indien de ene applicatie dezelfde artwork gebruikt als de andere, en dat wel zonder toestemming van rechthebbende, dan kan de rechthebbende via civielrecht de ander aanklagen. Zo werkt ons systeem.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.