Reacties voor: ‘There is no escape!’ Nieuwe MacBook Pro heeft geen fysieke Escape-knop meer

De nieuwe MacBook heeft geen fysieke Escape-knop meer. Apple had de 'courage' om deze weg te halen, maar gelukkig is er een oplossing.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 18 reacties

  1. De esc-toets vervangt misschien wel de fn-toets 🙂 Onbewust heb ik die esc-toets echt wel nodig!

  2. Onhandig als je Windows draait onder bootcamp 😛
    Maar daar komt vast een optie voor in de bootcamp-assistant.

  3. Persoonlijk had ik liever de Caps Lock zien verdwijnen. Voorgoed. Ik doe veel in Terminal vooral met vi zal ik een escape wel missen. Maar ach. Digitaal of fysiek. I really don’t care or at least I don’t really care.

  4. Wat is er nog over…? De OLED balk kunnen we pas later beoordelen op nut en handigheid. Het zal ongetwijfeld allerlei handigheidjes bieden. Maar verdwijnen van escape en eject .. Ik gebruik ze allebei nog wel. Escape soms als iets vastloopt en eject om een externe HD of USB Stick te verwijderen. Er gaan echter óók berichten op internet dat op de nieuwe MacBooks de USB zou verdwijnen. Maar dat kan ik me niet voorstellen. Lijkt me geen verstandige optie. Van toewijzen van functies aan andere knoppen hou ik niet. Dat vergeet ik. Dat is zoo Windows… Ik heb juist Apple voor de eenvoud en de duidelijkheid. Uiteindelijk is 1 knop op het toetsenbord ook voldoende als je steeds een andere functie eraan toewijst. 🙂

  5. @macaanzee: Eject was al een tijdje verdwenen hoor! Ook überhaupt de optische drive zelf.

    Verder wordt er overal op internet iets te paniekerig gedaan over verdwijnen van de escape toets en ontbreken van de manier om je Macbook geforceerd te herstarten. Ik kan je garanderen dat daar alternatieven voor komen. De escape toets wordt gewoon virtueel (als deze nuttig is voor de applicatie die momenteel actief is) en geforceerd de mac uitzetten via de power-knop, zal nu wel via een bepaalde toetsencombinatie werken o.i.d.

    Wacht het nou maar gewoon af, dan valt het allemaal wel mee.

  6. Apple is wel heel erg van het weglaten de laatste tijd. Benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

    Meer benieuwd naar de processor, daar horen we morgen als het goed is meer van. Beetje dezelfde cyclus als de macbook air; eerst dun maar weinig performance, langzaamaan meer performance en ontbrekende aansluitingen terug (de air 1 had ook maar 1 usb aansluiting)

  7. Apple brengt de integratie van iOS en macOS steeds een stapje verder. Op mijn iPhone heb ik de escape toets nooit gemist. Misschien werken (met iOS vergelijkbare) multitouch gestures straks ook op de Magic Toolbar? Ik ben heel benieuwd.

  8. Hm staat macbook pro onder t scherm. Dat was sinds de retina pros niet meer.

  9. Ligt het aan mij of is de hinge ook heel lelijk gedaan op die manier. Deels aluminium en deels plastic.

  10. Ik gebruik Esc-toets enorm veel

  11. @GijsParadijs: Ik heb hier ook naar zitten kijken. Maar volgens mij is het niet zo. Ik denk dat behuizing helemaal aluminium is, en dat dat zwarte onderdeel van het scherm is.

  12. Aan/uit knop zou je prima kunnen weglaten door macbook automatisch aan/uit te zetten bij het openen/sluiten van je macbook. Ook zou je je mac uit hybernate achtige toestanden kunnen halen door bijvoorbeeld op drukgevoelige oppervlakte (3d touch vermoedelijk ingebouwd in nieuwe oled balk) te drukken.

  13. @Prana: Moet dat nou…

  14. @HaJee: integratie is goed, maar de MacBook Pro valt niet op deze manieren te vergelijken met de iPhone. Voor mijn dagelijkse werkzaamheden kan ik niet op een iPhone aan het werk gaan en zoals Duncan al aangaf bijvoorbeeld in vi heb je de escape toets nodig. Maar ook om uit een command-tab view terug te gaan, het spotlight menu te sluiten of als je je bedenkt terwijl je een bestandsnaam aanpast. De MacBook Pro zou een high-end laptop moeten zijn met andere en extra functionaliteiten dan een iPhone. Naar mijn mening hoeft de MacBook Pro dan ook niet per se dunner te worden en minder te wegen. Als daar maar wel meer computing power voor terug komt. Ik hoop ook dat er wel gewone USB type A aansluitingen op blijven zitten, zodat we niet een lange tijd met lastige adapters aan de gang hoeven. Ik heb bijvoorbeeld de voorkeur aan een bepaalde muis die niet draadloos is en ook geen type C aansluiting heeft. Ben dus ook wel benieuwd of hier net als ze bij de iPhone 7 hebben gedaan een adapter bijgeleverd wordt als dit wel het geval is.

    Hiernaast ben ik er ook erg benieuwd naar hoe hier invulling aan gaat gaat worden gegeven als je werkt in een virtual machine of een terminal. Ik kan niet wachten tot morgen 19:00.

  15. @Ano: edit: met dat laatste ‘invulling geven aan’ bedoel ik dat ik er benieuwd naar ben hoe het werkt met de esc toets in dit soort programma’s.

  16. Noge even en ze laten de hele MacBook weg 😂

  17. Er zijn erg veel professionals (developers, devops, unix/network administrators, ) afhankelijk van de Esc toets. Vreemd dat ze die weglaten bij een pro model.
    Ja waarschijnlijk wordt deze virtueel maar dat typt niet lekker als je snel typt omdat je hem niet voelt en geen feedback krijgt. En ja je kan een andere toets toekennen maar dat wordt lastig ivm muscle memory en het feit dat je meerdere laptops/workstations gebruikt waar deze belangrijke toets elke keer ergens anders zit. Ik vind het een slechte zaak en hoop dat de fysieke Esc toets in volgende “pro” modellen snel weer terug komt. Ik ben benieuwd hoeveel eerder genoemde professionals deze Macbook nog zien zitten! Ik ga het eerst testen in de store en als het niet bevalt sla ik hem over in ieder geval!

  18. Wel jammer dat ze de escape knop verwijderen, met programma’s die ik gebruik heb ik die best veel nodig… maar de shirt en crtl ook…. dat wordt nog maar eens kijen..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.