apple-tv-4-diagonaal

Nieuwe Apple TV bevat geen internetbrowser door ontbreken webview

Het nieuwe besturingssysteem tvOS voor de nieuwe Apple TV biedt geen ondersteuning voor WebViews. Hierdoor zijn apps niet alleen sneller, maar vooral ook een stuk veiliger.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Het nieuwe besturingssysteem voor de vierde generatie Apple TV moet het zonder apps met webviews doen. Dat wil zeggen dat er geen websites ingeladen mogen worden. Voor veel appmakers zal dit enkele problemen opleveren, omdat veel huidige apps tegenwoordig gebruik maken van webviews. Ook is het bij de nieuwe Apple TV bijvoorbeeld niet mogelijk om in te loggen op Twitter en Facebook.

Apple TV UI

Wat zijn webviews?

Je vindt webviews op bijna elk computerplatform: iOS, OS X, Android, Windows en Linux maken er gebruik zijn. De meeste browsers zoals Chrome en Safari, zijn gebouwd rondom een webviews. Via knoppen en menu’s kun je navigeren. Het zware werk wordt gedaan in een venster in het midden van het scherm, de webview.

Geen internetbrowser

Dat er in tvOS geen gebruik mag worden gemaakt van webview, is waarschijnlijk ook één van de redenen dat er geen Safari-app op de nieuwe Apple TV aanwezig is. Ook wordt er in veel iOS-apps zoals die van Twitter en Facebook een internetbrowser in de app geopend op het moment dat je op een link tikt. Dit is op de Apple TV niet mogelijk. Veel inlogvensters maken gebruik van webviews, waardoor problemen kunnen ontstaan. Apps voor de Apple TV zouden er door het gebruik van webviews op een groot televisiescherm niet erg mooi uitzien en lastiger te bedienen zijn met de Apple TV Remote.

Tot slot zijn er nog wel wat andere beperkingen voor het ontwikkelen van apps voor tvOS, zoals ontwikkelaar Steven Troughton-Smith liet weten in onderstaande tweets. Iets delen op social media vanuit je Apple TV wordt daardoor lastig.

Apps zijn veiliger en sneller

Toch levert het wel wat voordelen op voor gebruikers van de nieuwe Apple TV. Doordat apps compleet native moeten draaien op de Apple TV en geen websites in mogen laden, zijn ze sneller op het grote scherm. Een ander voordeel heeft te maken met de beveiliging. Door het gebruik van webviews te verbieden, wordt de kans op misbruik van het internetverkeer binnen de app beperkt en werkt het beter met Apple’s ecosysteem. Ook zouden volledige native apps beter bestand zijn tegen toekomstige updates van tvOS.

Dat ontwikkelaars geen gebruik kunnen maken van webviews, zorgt er voor hen voor dat ze meer tijd moeten steken in de ontwikkeling van een app die gemaakt is voor de Apple TV. Bestaande apps kunnen niet simpelweg overgezet worden naar Apple’s nieuwe besturingssysteem, maar zullen aangepast moeten worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 september 2015, 11:17
Categorie iDevices
Onderwerpen apple tv, tvos

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.