Marvel The Punisher

Netflix test top 10 van meest bekeken series

Voor het eerst inzicht in kijkcijfers

Netflix gaat in de UK een top 10 laten zien van de meest bekeken series en films. Het is een opmerkelijke stap voor Netflix, omdat het bedrijf eerder geen cijfers wilde vrijgegeven over de populariteit van bepaalde content.

Netflix probeert je op allerlei manieren te beïnvloeden welke series en films je kijkt. Dat gebeurt op basis van je interesses, maar als er nieuwe Netflix Originals van start gaan probeert het bedrijf je met promo’s over te halen ernaar te kijken. Een top 10 van meest bekeken films en series was tot nu toe ondenkbaar, omdat Netflix niets over kijkcijfers per serie loslaat. Toch gaat er in het Verenigd Koninkrijk nu een test van start, waarbij je een top 10 te zien krijgt. Deze top 10 wordt wekelijks bijgewerkt en wordt samengesteld per genre of categorie.

“Voor mensen die willen zien wat anderen kijken, maakt dit het kiezen van titels nog makkelijker”, aldus CEO Reed Hastings in een brief aan investeerders. “Na een paar maanden gaan we beslissen of we de test stoppen of verder uitbreiden.” Tot nu toe waren kijkers afhankelijk van gesprekken met vrienden en mond-tot-mond reclame om te weten wat populair is op Netflix. De top 10 zal ook laten zien hoe populair Netflix Originals eigenlijk zijn in vergelijking met elders aangekochte content.

Netflix vreest Apple en Disney niet

Netflix heeft ook laten weten dat ze geen terugval in inkomsten verwachten als Apple TV+ en Disney+ binnenkort van start gaan. Beide streaming tv-diensten gaan in het najaar van 2019 van start. “Beide bedrijven zijn topklasse consumentenmerken en we kijken ernaar uit om met ze te concurreren”, schrijft Netflix in de kwartaalrapportage die vannacht verscheen. De omzet van het bedrijf ging in vergelijking met vorig jaar met 22,2 procent omhoog naar $4,5 miljard. Geen van de concurrenten zal “onze groei beïnvloeden”, denkt Netflix en denkt dat vooral studio’s en kijkers zullen profiteren van het feit dat er veel meer aanbod komt.

Netflix is nu beschikbaar in meer dan 190 landen, met China als een van de grote uitzonderingen. Disney+ gaat op 12 november van start en kost $6,99 per maand of $69,99 per jaar. Er zitten titels van Marvel, Pixar en Lucasfilm in het aanbod. Dat betekent echter wel dat sommige titels van Netflix gaan verdwijnen. Ook zullen Marvel-shows zoals ‘Daredevil’ en ‘The Punisher’ (zie foto) worden geannuleerd.

Marvel The Punisher

Apple TV+ komt ook dit najaar beschikbaar, maar Apple heeft nog weinig details gegeven. Een datum en de abonneeprijs zijn nog niet bekendgemaakt, maar we weten al wel dat er shows van Steven Spielberg, J.J. Abrams en Oprah Winfrey aan zitten te komen, aangevuld met materiaal dat onder licentie is gekocht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 april 2019, 9:15
Categorie Diensten
Onderwerp netflix

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.