Reacties voor: Nepversie nrc.next bekritiseert werkomstandigheden iPhone-fabrieken

Een nep-versie van nrc.next uit kritiek op de arbeidsomstandigheden in de Foxconn-fabrieken van Apple. In augustus bleken de omstandigheden juist te zijn verbeterd.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 24 reacties

  1. Die nep-krantjes zullen ook wel gedrukt zijn met machines die in slechte werksituaties gemaakt zijn.Net zoals je mensen hebt die op apple beginnen te bashen over de slechte werkomstandigheden maar er wel niet bij nadenken of hun smartphone/laptop wel in zulke goede werksituaties gemaakt zijn.

  2. Dit slaat nergens op…..

    Ik hoop dat die mensen die dit verspreiden worden aangeklaagd en dat de oorprong van de gelden om 175.000 exemplaren te drukken wordt achterhaald.

    Een satire kan ik dit niet noemen

  3. Stomme nutteloze en bovenal hypocriete hippies. De nepkrant die ze uitdeelden zal ook wel in een vuile drukkerij gemaakt zijn, de hardware waarmee ze het ontwerp maakten kwam hoogstwaarschijnlijk ook uit een gelijkaardige fabriek van Foxconn.

    Men neut continu over de werksituaties alsof het de schuld van Microsoft, Apple of Sony is. Élke elektronicafabrikant op deze wereld laat wel een of meerdere onderdelen vervaardigen door Foxconn, als je er dus echt niet mee kunt leven, gebruik dan ook geen enkel stuk elektronica.

    Alles wordt nu in China gemaakt omdat wij in het “moderne” westen de fabrikanten weg pesten met allerlei taksen en wettelijke verplichtingen. Ligt de schuld dan echt bij de bedrijven zelf?

  4. Verhongeren wegens geen werk is zeker geen betere optie…!

    Dit komt zeker van de concurrentie ! Maar het ergste is dat vele ‘brave’ mensen er met beide voetjes intrappen…

  5. Natuurlijk worden de meeste electronica onder slechte omstandigheden gemaakt. Apple is alleen een makkelijk doelwit door de populariteit en de hype naar de lancering van de nieuw iPhone toe.

    Persoonlijk vind ik het niet helemaal terecht, omdat Apple zich de kritiek al heeft aangetrokken en de werkomstandigheden heeft verbeterd. Zo lijkt Apple gewoon een makkelijk pispaaltje.

  6. De mensen achter de nep krant beseffen volgens mij niet dat ze de krant rond hebben gebracht met schoenen aan of een spijkerbroek aan hun kont die waarschijnlijk door kleine kinderen in elkaar is gezet 😉

  7. Zowel HP, Dell en Sony laten hun shit ook door Foxconn in elkaar schroeven. En dan hebben we het niet eens over sportschoenen, spijkerbroeken en alle kleine dingen die we elke dag gebruiken. Een westerse consument zijn betekent dat je non-stop consumeert over de rug van mensen die het een stuk minder goed hebben. Ga dat dan niet heel hypocriet op 1 fabrikant gooien, maar ga bij jezelf te raden wat jouw bijdrage hieraan is.

  8. En dat er oneerlijke schoenen, drukpersen en andere apparaten zijn ontslaat Apple (en haar consumenten) van haar verantwoordelijkheid om als bedrijf te streven naar duurzame en eerlijke productie? Kom op zeg, kinderachtige reactie om te gaan wijzen naar ándere oneerlijke dingen om zo geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen aandeel.
    Geen hypocriete hippies dus, maar mensen die eerlijk durven kijken naar de omstandigheden in de wereld en zeggen: het is niet eerlijk, ik wil iets anders en daar mijn best voor doen.

  9. helemaal eens met jullie allemaal!
    Even van een andere kant bekeken: dankzij dit soort acties word er wel gesproken en nagedacht over dit soort landen en hun omstandigheden! … Die overigens niet verbeteren door geen IPhone meer te kopen

  10. Origineel geplaatst door SJM
    helemaal eens met jullie allemaal! Even van een andere kant bekeken: dankzij dit soort acties word er wel gesproken en nagedacht over dit soort landen en hun omstandigheden! … Die overigens niet verbeteren door geen IPhone meer te kopen

    Oké maar met moet niet altijd op het zelfde bedrijf gaan bashen. Dat is alleen maar voer voor de apple haters .

  11. ik hoop dat dit een “satire” is en dat geen concurent erachter zit.

  12. Vind het niet ongezond om af en toe eens stil te staan dat de productieomstandigheden niet mega jofel zijn.

  13. Boodschap: geen iPhone kopen > omzet daalt in foxconn fabrieken > werknemers op straat > geen inkomen meer > resultaat bereikt > gefeliciteerd!

  14. @flo: Helemaal met je eens. Dit geldt niet alleen voor Apple produkten, maar ook voor de euroknallers en andere ‘koopjes’. Het geld moet ergens vandaan komen en als het niet komt via de verkoopprijs, moet de inkoop omlaag. En daar zijn producenten/medewerkers helaas de dupe van.

  15. Ik vind het erg vreemd dat iedereen zo geschrokken reageert. Apple heeft ontzettende fouten gemaakt, zo ook andere fabrikanten. Dat wil niet zeggen dat er geen kritiek op gegeven mag worden. Apple is een bedrijf die winst wil maken.
    We zijn allemaal “lotgenoten” in de zin dat we de apparatuur moeten gebruiken waar we niet altijd achter kunnen staan. Maar kijk eens naar de protesten over de Foxconn medewerkers, dat heeft er voor gezorgd dat het inmiddels is verbetert. Als jullie echt om Apple geven, wees dan kritisch en zo houden we t merk samen sterk.

  16. @bart: Tuurlijk, ik ben het helemaal met je eens dat de kritiek op Apple gegrond is. Maar ik vind het ook wel een beetje hypocriet om het op een enkele fabrikant af te schuiven. Niet omdat die fabrikant zielig is, maar omdat je daarmee je eigen verantwoordelijkheid als consument niet neemt.

  17. @Rop: Kijk eens naar de organisaties die achter het maken van deze krant staan, en je zult zien dat ze niet ‘alleen op één enkele fabrikant afschuiven’. De Apple-reclame was een mooie satirische prent die hun algemene boodschap onderschrijft: namelijk dat een andere wereld mogelijk is als wij andere keuzes maken. Hiermee roepen ze niet alleen bedrijven/fabrikanten op tot het nemen van verantwoordelijkheid maar ook de consument/maatschappij. Ze zijn net zo kritisch naar zichzelf als naar Apple.

  18. @Rop: Het lijkt me een beetje moeilijk om één advertentie te maken waar je alle fabrikanten aanspreekt die fouten hebben gemaakt. Zoals Hilde het ook zegt het gaat om een algemene boodschap, zie het gebruik van de Apple vormgeving als metafoor voor de hele industrie. (En het is vaak zo dat de grote bedrijven worden uitgekozen, omdat deze nou eenmaal de bekendste zijn, waardoor zo’n advertentie voor meer mensen begrepen wordt. Kijk maar naar de rest van die NRC-nept)

  19. @Hilde Lorier: Met één enkele fabrikant doelde ik op de werkomstandigheden bij Foxconn. Bij het lezen van deze advertentie zal iemand met een Sony-Ericson smartphone, een HP printer of Dell computer zich aangesproken voelen. Terwijl deze spullen uit dezelfde fabriek komen. Dat was mijn punt.

    Maar goed, ik begrijp wel wat de makers van de krant hiermee bedoelen en da’s een mooi streven. Maar ik vraag me af of mensen echt willen dat de rijkdom op aarde eerlijker verdeelt wordt. Een petitie op Facebook tekenen, of een ludieke krant maken is één. Je eigen rijkdom verdelen met de rest van de wereld is een heel ander verhaal.

  20. Ach ja Apple met zijn “studies”om eea. te verbeteren. Als ze die Chinezen niet uitknijpen maken ze 1% minder winst.
    Geldkloppers zijn het.

  21. Help, ik kan de Facetime App niet vinden in de App Store!

  22. Apple doet net als andere multinationals aan grove uitbuiting van personen (laten we het eens niet over arbeiders hebben dat is hoe appel er naar kijkt als een grondstof).
    En doet even hard mee aan het slopen van de aarde als de rest.

    apple heeft de beste marketing machine van de wereld dat wel en is door een vroege keuze om de “witte” kant te kiezen in hun boodschap soms gedwongen daar ook werkelijk wat aan te moeten doen zoals investeren in groene energie en recycling al is dit steeds minder een keuze voor bedrijven…
    Maar ik denk dat ze de keuze om “wit” te zijn naderhand vaak hebben vervloekt..

    Wat wel positief maakt is het feit dat er dus miljoenen mensen aangetrokken worden door de boodschap die appel uitstraalt al is deze hol..

    mensen willen graag bij elkaar horen en elkaar helpen
    Ze staan achter het idee van een eerlijk “wit” product
    mensen willen graag mooie producten en een snelle ontwikkeling van de techniek die het steeds meer mogelijk maken voor het individu om grote dingen te doen.

    Het lijkt mij duidelijk wat de apple fan wil :

    eerlijke vernieuwende producten vooruitstrevend op het gebied van milieu en productie omstandigheden
    die bereikbaar zijn voor iedereen en die het individu in staat stellen zich steeds beter te uiten en te ontwikkelen

    Het is dan ook aan ons apple freaks om apple meer en meer te dwingen
    net als in het begin
    om werkelijk invulling te geven aan hun uitstraling
    en niet alleen uit te zijn op onze centen en de macht

  23. Wij hadden deze krant op school ik wist meteen dat die reclame nep was want er staat download facetime nu terwijl facetime er automatisch op staat

  24. Nou lekker zeg. Stel dat Apple zou luisteren en de productie zou verplaatsen naar Europa of naar de US, worden alle apple gadgets gelijk onbetaalbaar. Nee ik ben blij met de Chinezen 😉

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.