Reacties voor: Nederlandse agent massaal aan de smartphone, helaas geen iPhone

De Nederlandse politie gaat massaal aan de smartphone. De politieorganisatie heeft een miljoenendeal gesloten met KPN en krijgt voorrang op het netwerk tijdens drukke momenten. De smartphones gaan zorgen dat agenten meer op straat zijn.

Reacties: 59 reacties

  1. Ik denk dat een fysiek toetsenbord er ook iets mee te maken heeft.

  2. Op de iPhone zijn teveel afleidingen beschikbaar.
    Mooie games, lekker filmpjes kijken op een groot scherm, etc.

    Dus daarom maar gekozen voor zo’n saaie Blackberry met een klein rotschermpje.

    Héél doordacht. ; )

  3. In Amsterdam loopt een pilot met de BB Torch. Kan niet tippen aan een iPhone natuurlijk. Maar het werd hoog tijd dat men over gaat naar smartphones.

  4. Doei belasting geld..

  5. Ik kan dit wél snappen om eerlijk te zijn.

    1. Zoals KarelWillem al zei, er is te veel afleiding op de iPhone. “Oh, dit is een leuk speledingetje op mijn iPhone” — dief foetsie.

    2. BlackBerry’s zijn meer gericht op het zakelijke niveau.

  6. Mooi dat ze smartphones gaan gebruiken en geen iPhone is logies. Teveel afleiding en voor de prijs van 1 iPhone heb je 4 BB.

    Ps overigens wordt wel erg vaak gebruikt in dit stuk. Bijvoorbeeld :

    Overigens gebruiken Engelse agenten al langer een smartphone. Overigens was vorig jaar te lezen dat de agenten teleurgesteld zijn en dat het ze weinig tijdwinst oplevert.

  7. Ik vind het verbazingwekkend hoe makkelijk er met bewijs tegen een idee (en in dit geval ook dit idee) wordt omgegaan. Er is een onderzoek geweest in Engeland, door het artikel na verwezen, dat het 4 minuten per dag extra tijd op straat opleverd en een potentieel heeft om maximaal (!) 15 minuten te besparen. Dat voor 80m pond, oftewel een slordige 115m euro? En dan komt meneer de politecomissaris met “nou, beste mensen, ik heb andere verhalen gehoord”… Verkapte staatsteun aan KPN, met belastinggeld uiteraard.

  8. @KarelWillem: Ja en BB is veel goedkoper dan iPhone

    @Rick Kerkhof: een iPhone is ook een zaakelijke telefoon kijk maar naar alle iWork Apps en de vele andere zakelijke mogelijk heden op de iPhone (alleen kan je er ook leuke spelletjes op spelen)

    En BB is Veel Goedkoper !

  9. Omdat grote aantallen Iphones niet goed te beheren zijn. dit dus.

  10. Goede strategische keuze met een Blackberry van RIM die de aansluiting in de markt dik aan het verliezen is. Wordt weer een dikke herinvestering over een jaar of anderhalf a twee. Maar ach, we hebben toch geld zat met z’n allen? 🙂

  11. En wat te denken van de beveiliging van de Blackberry in tegenstelling tot de iPhone. En ja er zijn beheersoplossingen voor de iPhone, maar nog niet zo robuust als de BB.

    In een Europese aanbesteding zal zeker niet op 1 onderdeel een beslissing zijn genomen.

  12. Nadeel van de iphone is dat bij overwerk gezocht moet worden waar de iphone opgeladen kan worden . Super telefoon, maar wat is die batery snel leeg…..andere telefoons hebben met de batery mischien een voordeel en goedkoper. Iedereen wat ik kan kraak een iphone af, todat ze zelf een hebben…. Puur omdat iphone veel duurder is.. Die wat htc, samsung enz kopen komen allemaal ervan terug en hebben spijt…..

  13. We zullen wel zien of het wat word. Al lijkt het me een goed plan.
    (Red.) Reactie aangepast.

  14. Iphones zijn moeilijk te versleutelen of echt solide te beveiligen. BBs wel, daarom gebruikt obama deze ook. Er zijn al wat Androids die dichtgetimmerd kunnen worden,maar dat haalt het niet bij de mogelijkheden van BB. En iPhones lopen dáár weer mijlenver op achter.

  15. Ik denk dat de keuze van blackberry vooral gebaseerd zal zijn geweest op de encryptie algoritme dat blackbery gebruikt deze is sterk en nog niet aanwezig op de andere platformen (iOS en Android).

    RIM heeft zicht daarnaast de juist op de zakelijke markt gericht Goolge en Apple hebben daar minder op gefocust.

    Android is wat prijs betreft een sterke concurrent vand e blackberry. De iPhone is vooralsnog high-end smartphone.

  16. Moesten we niet bezuinigen? Hartstikke leuk idee, maar zo duur…

  17. (Red.) Verwijderd.

  18. ik snap ergens wel dat ze voor bb kiezen.

    dat gedoe met wachtwoorden hacken op de iphone heeft al bewezen dat het toestel niet goed deugt (met name als je telefoon gestolen wordt). bij de zwarte bes heb ik dat nog niet gezien.

    wel ben ik van mening dat elke telefoon wel te hacken is (alleen van zwarte bes is er nog niks losgekomen met wachtwoord hacks enz van email accounts.)

  19. Denk toch dat het eerder te maken heeft dat alle gegevens met een BB versleuteld worden verzonden, plus het feit dat een agent tijdens koude periodes altijd handschoenen aan heeft.

  20. Origineel geplaatst door jorne
    Doei belasting geld..

    Wat jou betreft mag de telefooncel best blijven, niet? Laat de politie maar gewoon contact met de centrale opnemen door middel van een korte golf zender. Al die nieuwigheid….

    De reden dat ze een BB krijgen ipv een iPhone heeft waarschijnlijk alles te maken met kosten/besparen belastinggeld. BB zijn goedkoper als je ze bulk inkoopt.

  21. Denk eens aan robuustheid..
    Als een iphone valt tijdens t werk of een worsteling, is het glazen scherm zo gebroken.
    Een iphone is gewoon niet praktisch voor politiewerk

  22. Een blackberry verstuurt gegevens over een beveiligde verbinding waar enkel RIM (en voor een heel klein deel rusland) de sleutel van heeft. Waardoor het het favoriete mobieltje is van verschillende politici. De keuze voor blackberry’s is daarom heel logisch. En ja de prijs zal er ook wel mee te maken hebben maar dat zal niet de doorslaggevende factor geweest zijn

  23. ps. de blackberry is voor de recherche en hoger. De gewone agent/hoofdagenten lopen met een htc hero. althans hier bij het korps in groningen.

  24. misschien dat zo’n slimme telefoon helpt , maar ze kunnen beter eens met de duitse politie gaan praten om de echte winst te boeken.

  25. Handig wel! Strafbare activiteiten kunnen opgenomen worden om oa. een welles niettes discussie te vermijden.

    Doet me denken aan parkeerwachten in Denemarken die een parkeerbon niet op een papiertje hoeven te schrijven maar daar een apparaat voor hebben. Met het apparaat kan ook een foto gemaakt worden van de situatie. De gegevens worden meteen verzonden en het apparaat print een bonnetje uit.

  26. uhm de blackberry batterij gaat maar 1 dag mee als je hem weinig gebruikt dus iphone batterij is veel beter
    ik heb de torch en een ipod touch, me ipod om de 4dagen opladen en me blackberry elke dag.
    Per nacht gaat er 50% batterij weg en dat is normaal bij blackberrys…

  27. Geen Babylon and Iphone yessss!

  28. Kwestie van tijd dat er een blackberry gevonden word door iemand, van de politie

  29. Alweer geld over de balk gooien.
    Kijken of de makers van het programma over de balk nog beschikbaar zijn.

  30. Origineel geplaatst door Ruud
    Alweer geld over de balk gooien.Kijken of de makers van het programma over de balk nog beschikbaar zijn.

    Ik neem aan dat jij ook een heel goedkoop toestel hebt en een goedkoop abonnement? Om maar vooral geen geld over de balk te gooien 🙂 haha… geintje…

  31. Ik begrijp het woord ‘helaas’ in het artikel niet. De schrijver van het artikel (Gonny van der Zwaag) vindt het zelf jammer dat de politie voor een niet-iPhone heeft gekozen? Of de iPhoneclub-volgers?

  32. Blackberry 8520 kost in België ongeveer 180 euro. iPhone 4 kost 640 euro. 1 iPhone is 4 BB’s. Simpele rekensom…

  33. Origineel geplaatst door Sven Haverbus 
    @Rick Kerkhof : een iPhone is ook een zaakelijke telefoon kijk maar naar alle iWork Apps en de vele andere zakelijke mogelijk heden op de iPhone (alleen kan je er ook leuke spelletjes op spelen)En BB is Veel Goedkoper !

    Daar ben ik het niet mee eens.

    De iWork apps hebben hier niets mee te maken. Dat is “handig”, niet “zakelijk”.

    De BlackBerry is veel meer zakelijk als de iPhone, zoals ik al zei. Dat ligt niet alleen aan de apps. Ook de telefoon zelf is wat meer zakelijk.

  34. Heel simpele verklaring: de iPhone is veeeel duurder!

  35. Slechte keuze, tijdens werkzaamheden zal een android of een iphone stukke sneller werken. Allereerst door de hardware en ten tweede door de gebruiksvriendelijkheid.

    Maar de meeste mensen die een iphone hebben hebben t niet zo op blackberry 😛

  36. Simpel.
    Blackberry is secure en designed for business.
    Iphone is voor spelletjes/gadgets en laat niet eens fatsoenlijk de komende afspraken zien.

  37. Heel spijtig maar volgens mij en de geruchten die de ronde doen is BB net als Nokia hard op weg om onder te gaan in het Smartphone geweld..Of dit dan een logische keuze is geweest?Financieel waarschijnlijk wel want ze moeten de voorraad natuurlijk nog wel kwijt..Alleen jammer dat er dan al gauw geen ondersteuning meer is voor het systeem/toestel..Maar dan zal er wel weer massaal overgegaan worden op een ander merk…But what the …. Het zijn tenslotte toch alleen maar onze belastingcenten..

  38. Plaatje bij dit artikel geeft mooi aan waar onze dienders staan op dit gebied…. Toch lijkt me deze Blackberry 1.0 al meer geavanceerd dan andere systemen waar ze gebruik van maken….

  39. Klopt niet!! Politie haaglanden loopt met iphone 4

  40. Belachelijk en geld over de balk smijten!!
    Laat ze liever geld investeren in meer blauw op straat!
    Kost uiteindelijk allemaal toch meer geld met al dat emailen en internetten wat je dan in de hand werkt!
    Ten slotte is het ons geld nietwaar?
    Er is al genoeg weggegooid naar Griekenland etc.!!

  41. Dat zullen alle tieners leuk vinden die nu bb gebruiken. Dat meneer de agent ook kan pingen haha.

  42. Probeer eens een bijlage op mijn blackHerry te openen. Achh systeem 2000 dat niet werkt, BlackHerry wat niet werkt of we ons belastinggeld nu aan de Grieken of Politie geven luisteren doen ze beiden n…….

  43. Wat stom, als een BB kapot is, weet niemand hoe dke gemaakt moetworden. Wat een wanbeleid!

  44. Dit is de zoveelste kostbare automatiseringsblunder. We hebben al het mega falende politie-computer”systeem” waar niet me te werken valt of regelmatig vast zit. Wel eens aangifte gedaan? Een totale hel! “Laat maar zitten” denk ik voortaan, want oom agent heeft er (terecht) geen zin an om de ene ellende in te voeren in de andere elektronische bak ellende.

    Maar goed, nu gaan ze aan de Blackberry; een volledig out dated concept dat op haar ondergang afstevent sinds Apple heeft laten zien hoe het WEL moet. Welke minister is verantwoordelijk voor deze faal? Van welke planeet komt hij/zij?. Planet Dombo? Als ik die Blackberry mensen zie kijken op hun beeldschermpje krijg ik het gevoel dat ze door het sleutelgat zitten te loeren. Wat een pre-historische troep; en daar worden onze belastingcenten aan uitgegeven? In de hoop dat de politie nu meer boeven zal gaan vangen?

    Forget it!

  45. Ongelooflijk hoe makkelijk voor RIM wordt gekozen.lekker al je info delen met de canadezen / US.

    Dat het geen iphone is geworden is goed verdedigbaar; steve jobs bepaald uiteindelijk welke apps toegestaan worden..Politie had er veel slimmer aan gedaan om voor opensource te kiezen en dan een custom secure os te fabriceren.flexibel,veilig en voordelig.

  46. Ik begrijp het ook wel. Een iPhone is nu niet bepaald robuust. Een keer laten vallen en hij is kapot (het glas in ieder geval). Dat is nu niet bepaald praktisch. Qua scherm is de iPhone wel weer stukken beter maar voor wat langer typwerk kan ik me voorstellen dat de Blackberry weer handiger is. De doorslag zal de prijs wel zijn geweest. Voor de prijs van een iPhone kunnen makkelijk 2 of 3 Blackberry’s worden aangeschaft (of elke andere smartphone wat dat betreft). De iPhone heeft zich uit de markt geprijsd voor dit soort deals. En aangezien het om belastinggeld gaat is dat maar goed ook.

    Jammer dat de (mogelijk) goedkopere versie van de iPhone waar al zolang geruchten over gaan (nog) niet gelanceerd is.

  47. Wat een gejank allemaal over je belastingcenten en de Europesche aanbesteding.

    Ten eerste heeft de minister niets te maken met de aanbestedingen, alle overheidsdiensten zijn verplicht aan te besteden boven een bepaald bedrag, dacht dat het momenteel op € 133000 lag en daar zit je zo aan als je voor alle korpsen in moet kopen.

    Ja de prijs heeft zeker een rol gespeeld, maar in dit opzicht zal de beveiliging van doorslaggevende aard geweest zijn.

    En over het verspillen van belastinggeld, heeft iemand wel eens berekend als alle agenten een kwartier per dag korter op straat zou kunnen zijn hoeveel het aan personeelskosten zou kosten om al die kwartiertjes weer gevuld te krijgen met nieuw aan te trekken personeel die ze bij voorbaat niet gaan krijgen van ons nieuwe kabinetje?

    De Bb mag volgens kenners op zijn return zijn maar die zijn financieel al afgeschreven voordat dit fenomeen zich voordoet.

    Het gegeven dat KPN deze gunning heeft gekregen heeft waarschijnlijk te maken met het gegeven dat zij al een mantelcontract met de overheid hebben voor mobiele telefonie.

    Dus de politie was waarschijnlijk al gehouden aan dit contract. En ja het blijft alles bij elkaar opgeteld een hoop geld, maar denk nou niet aan marktprijzen de we als leken kennen, kortingen van 70% zijn haalbaar bij aanbestedingen van overheden. Want zo’n klant staat leuk op je cv en leverd ook weer klanten op waar je wel goed aan verdient.

    Sorry voor dit lange stuk, maar moest in dit geval toch even mijn zegje doen.
    Enneh nog even het volgende, geef niet af op onze dames en heren in het blauw zij doen het werk waar de meesten van ons te bang voor zijn of te slecht betaald vinden. Bedenk wel dat de meesten van hen ook een gezin hebben waar ze savonds ongehavend mee aan de eettafel willen genieten.

  48. Ik denk dat het te maken heeft met dat blackberry berichten beter beveiligd zijn

  49. BB is beter beveiligd.. Dat is ook de reden waarom deze in zakenwereld voorlopig in gebruik blijft..

  50. @neptune

    TOP GESPROKEN !!
    Niks aan toe te voegen…

  51. Waarom staat in het artikel dat er “helaas” niet voor de iPhone is gekozen? Heeft de schrijver aandelen Apple?

    Ben trouwens benieuwd hoe dit project verloopt. De overheid en ICT is bepaald geen gelukkig huwelijk en de ICT-backoffice bij de politie is uiterst gebrekkig.

    Nou ja, weer een poging tot meer blauw op straat na die 3.000 agenten die er volgens de regering ‘bij’ zijn gekomen.

  52. Agenten zijn te incompetent om met iPhones om te gaan.. 2 weken voor ze er 1 uitgelezen hebben terwijl een gemiddeld persoon 1 uur nodig heeft om alle data er af te halen.

  53. en de politie maar lekker achterover leunend in z’n autostoeltje spelend met zijn bb……flits weer 20 km te hard.
    daar gaat ons geld nu naar toe

  54. Lijkt me niet bepaald een kwestie van gissen; 10.000 BlackBerry’s beheren (via BES) is heel wat makkelijker dan 10 iPhone’s. De functionaliteit is zeer goed te beperken dmv policies (alles op afstand). RIM heeft zich al vele jaren gewoon bewezen. Super apparaten (ook voor de beheerders) al zou ik privé inderdaad liever een iPhone hebben.

    Op de BlackBerry zelf staat geen informatie, bij defect of diefstal wordt de nieuwe BlackBerry op afstand weer voorzien van de backup op de servers. Hoop dat het de nieuwe BB9900 gaat worden voor met het ruimere keyboard.

  55. het is echt belachelijk dat de Nederlandse overheid op al het belangrijke zoals cultuur en onderwijs wilt besparen en aan de andere kant gewoon gratis Blackberry’s aan alle politieagenten geeft, waarvan de financiering uit de belasting van de Nederlandse burger komt! Moeten wij ons daardoor veiliger voelen, doordat de politie nu met Blackberry’s loopt?? Waste of money….

  56. Als het om kosten besparen zou gaan hadden ze ook kunnen kiezen de politie voortaan uit te rusten met waterpistolen. Het gaat om slagkracht, en die creeer je door makkelijk werken, en makkelijk werken doe je op een iPhone, want die zijn zeer gebruiksvriendelijk. Met een speciaal hoesje zou hij goed beschremd kunnen worden.

    De aanschaf van de Blackberry is verkeerde zuinighied, dat is investeren in achterhaalde techniek van een merk dat net als Nokia gigantisch marktaandeel heeft verloren. Ik vind het een schande dat dit is gebeurt; als het om goedkoop gaat, waarom dan niet geinvesteerd in potjes inkt, ganzeveren en postduiven? Want die zijn ook lekker achterhaald en lekker goedkoop.

    Oppositie, ga eens vragen stellen!!!

  57. Haan ze dan ook pingen als er een schietpartij is? Dan hoef je ook geen walkietalkies meer 😛

  58. @jajaohnee – Ik vind het voor de iPhone in het algemeen (waar iPhoneclub immers voor staat) jammer dat ze niet voor de iPhone hebben gekozen. Dus meer voor het merk: het zou een mooi statement zijn geweest als de politie voor de iPhone had gekozen. Meer iPhones, meer gebruikers, meer zichtbaarheid in het dagelijks leven leidt tot meer apps, meer accessoires, meer diensten, dus gunstig voor het hele iPhone-ecosysteem en de bijbehorende community. Moet je nagaan hoeveel lezers over me heen zouden zijn gevallen als ik had gezegd: “och, een Blackberry is ook best een mooi apparaat”.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.