Reacties voor: Hoe lang moet Apple oudere toestellen blijven updaten?

Hoe lang zou Apple oudere iPhones moeten blijven ondersteunen? Mensen met een oudere iPhone willen niet buiten de boot vallen, maar willen ook geen toestel dat al dan niet opzettelijk traag is geworden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 67 reacties

  1. 2 tot 3 jaar updates op Android? Bij een Nexus ja. Zelfs bij de high end toestellen van 700 euro is het na anderhalf jaar wel afgelopen. In het middensegment krijg je vaak geen enkele update.

  2. Belangrijkste aan de updates is dat er steeds beveiligingslekken gedicht worden. Lijkt me toch een groot voordeel om wel te updaten.

  3. Ontzettend nutteloos artikel dat vooral tot doel heeft om Android te bashen en Apple op een voetstuk te plaatsen..
    Vraag me al langer af of iCulture tegenwoordig op de payrol van Apple staat..
    Jammer zo tegen het einde van het jaar…

  4. 4 jaar voor iPhones en 6 jaar voor iPads

  5. Hetgeen waar Apple voor moet zorgen is dat apps compatibel blijven met oudere iOS versies. Die nieuwe functies zijn geen grote frustratie voor oudere iPhone gebruikers, wel het feit dat ze apps niet kunnen updaten

  6. Mijn iPhone 6 mag ook wel naar iOS 8 .iOS 9 is enorm traag

  7. @Max: Geen last van hoor!

  8. @Daniel: Huh? Volgens mij heb je dit artikel niet goed gelezen of gewoon verkeerd geïnterpreteerd. Er wordt maar een keer verwezen naar Android (en dat zijn ook nog eens de feiten, duidelijk zonder de intentie om het besturingssysteem te bashen). 😛

    OT: Wat mij betreft zou ik én voor dat compromis gaan om gebruikers één versie terug te gaan én maximaal twee grote updates uitbrengen (m.a.w. de iPhone 6s zou dan nog iOS 10 en iOS 11 krijgen). Waarom? Simpel, dan is alles net wat beter te controleren. Want de ervaring leert ons dat iPhones en iPads gemiddeld twee major-updates aankunnen zonder al teveel problemen. Er zijn uitzonderingen geweest in het verleden, omdat de hardware niet krachtig genoeg was. Maar over het algemeen kon je er zo’n drie jaar mee doen. De iPhone 4 werkte na iOS 5 en iOS 6 nog erg goed. Dit was bij de iPhone 4s ook zo met de update naar iOS 6 en iOS 7. Nu moet ik zeggen dat de iPhone 6 en 6 Plus volgens mij gewoon niet krachtig genoeg waren en ik verwacht dat deze hetzelfde lot tart als de iPad 3 (met name bij de Plus). Maar de 6 zal denk ik met iOS 10 nog erg goed werken, met iOS 11 wordt het merkbaar minder.

    Sorry, ik maak het nogal langdradig. Tl;dr: maximaal één versie teruggaan en niet meer dan twee major-updates. Maar goed, waarschijnlijk noemt men me dan weer knettergek, omdat het een van Apple’s grootste ‘pluspunten’ weg zou nemen: lange software-ondersteuning bieden. Kom maar op met de kritiek.

  9. Enzo blijven we klagen…

  10. Ik ben een groot tegenstander van het downgraden naar een lagere iOS-versie. Indien Apple dit zou toestaan, zou het gebruikers blootstellen aan onnodige veiligheidsrisico’s. Updates zijn er immers niet alleen maar om extra functies toe te voegen, maar ook om lekken en beveiligingsproblemen op te lossen.

  11. Voornaamste oorzaak voor het “probleem” is dat er weer eens een groep Amerikanen is die geld ruikt. Zoals hierboven al is gezegd, 5 jaar updates voor een smartphone is uitzonderlijk. Ze kunnen beter blij zijn dat Apple dat voor ze doet en als het ze niet zint kunnen ze beter naar Android overstappen. Daar mag je blij zijn als de fabrikant je huidige softwareversie als download aanbied, laat staan updates naar een nieuwe “main” versie. En die huidige versie heb je ook gauw genoeg nodig, aangezien Android nog steeds van tijd tot tijd “zelfmoord” pleegt waardoor alleen een nieuwe herinstallatie je toestel nog aan de praat krijgt.

    Wel zou Apple wat meer kunnen waarschuwen voor de gevolgen van een upgrade naar de nieuwste hoofdversie van iOS voor oudere toestellen, zodat de gebruiker duidelijk weet waarvoor hij/zij kiest.

    En dat idee van maximaal 1 hoofdversie lager downgraden was ook al bij mij opgekomen als mogelijk compromis. Hoogstwaarschijnlijk gaan de downgraders dan merken dat het snelheidsverschil niet eens zo groot is al ze zich meenden te herinneren. Ik krijg af en toe nog wel eens een iPhone 4 of 4S in handen en dan merk je wel dat het wat langzamer gaat, maar het verbaast me hoe goed dat allemaal nog werkt op de hoogste iOS versie die er nog op kan.

  12. Origineel geplaatst door Daniel
    Ontzettend nutteloos artikel dat vooral tot doel heeft om Android te bashen en Apple op een voetstuk te plaatsen..
    Vraag me al langer af of iCulture tegenwoordig op de payrol van Apple staat..
    Jammer zo tegen het einde van het jaar…

    Kusje erop?

  13. @Daniel: Je hebt ook mensen die een nuteloze reactie plaatsen!

    En dit is bedoeld om apple gebruikers te helpen om problemen met een ouder toestel op te lossen

    En btw iculture is een app voor mensen die apple gebruikers te informeren over nieuwe technieken en andere nieuwtjes en als je niet tevreden bent dan ga je toch naar android!

  14. De 4s uit 2011 kan ruim 5 jaar na verschijnen nog geüpdatet worden naar iOS9…..

  15. Origineel geplaatst door Radar
    De 4s uit 2011 kan ruim 5 jaar na verschijnen nog geüpdatet worden naar iOS9…..

    Ik vroeg me ook al af of ik 2016 overgeslagen heb zonder ‘t te weten. Maar nee, we zijn écht nog net iets meer dan 4 jaar van najaar 2011 verwijderd.

  16. Ik ben wel voor dat downgraden.

    Na een iPhone 3G met iOS 4.2.1, een iPhone 4 met iOS 7.1.2 en nu een iPad mini (1e gen.) met iOS 9.2 heb ik 3 iDevices gehad die enorm traag draaien onder de laatst ondersteunde iOS versie!

    Mijn grootste frustratie was dat downgraden lastig/ingewikkeld was of zelfs niet meer mogelijk, helaas. Met name de iPad had ik graag terug willen zetten op iOS 7 toen draaide die nog vlot. Nu is het na elke actie ruim een seconde wachten tot er wat gebeurt, en multitasken is zo goed als onmogelijk geworden. De halve mail die ik aan het typen was is dan al weer weg omdat het programma afgesloten moest worden omdat ik op Safari (1 pagina open!) iets op wilde zoeken bijvoorbeeld. Zeer irritant.

    Gelukkig heb ik mijn nieuwschierigheid voor iOS 8 en 9 op de iPhone 4S consequent kunnen onderdrukken. En draait die nog op iOS 7.1.2. Op die versie is die alsnog niet super vlot meer…

  17. Maar denk er wel aan dat zon bedrijf als apple niet de oudere toestellen kunnen blijven ondersteunnen want dan gaan ze alleen maar geld op verliezen!!
    Wat denk je wat dat geintje kost voor zo’ bedrijf kost want ze krijgen er ook niks voor terug van de oudere iphone toestel gebruikers dus je zult na 5 a 7 jaar wel moeten vervangen!! Het gaat niet allemaal voor eewig mee dit is het zelfde verhaal dat als je verwarmings ketel naar de kloten is en die is twintig jaar oud dan zegt de monteur ook die is aan vervanging toe zon fabrikant gaat echt geen ketel maken wat voor eeuwig mee gaat wamt dan is er geen markt meer voor iets nieuws en dat is bij apple precies het zelfde!!

    Conclusie gewoon een nieuwe kopen als je zo graag een iphone wilt of je koopt je een schrot samsung telefoon die je naa twee 3 jaar bekant kan weggooien

  18. Ik kwam toevallig hier terecht omdat ik een probleem heb met mijn oude iPad (2). om een lang verhaal kort te maken: ik kan nu kiezen tussen of mijn iPad bijwerken naar IOS 9 en mijn foto’s hopelijk behouden of mijn iPad herstellen naar de fabrieksinstellingen maar dan ben ik mijn foto’s kwijt. (Ik ben zo dom geweest om geen back-up te maken) Bij de tweede optie blijft het waarschijnlijk draaien op IOS 7. Is IOS 9 echt zo slecht voor mijn iPad? (Ik kan het niet meer downgraden 😉 )
    Wat zou u doen??
    Alvast bedankt!!!

  19. De iPhone 4S werd gelanceerd in oktober 2011. iOS 9 in september 2015. Net geen 4 jaar later. Ruim 5 jaar later is dus wat overdreven.

  20. Beetje off topic. Zelfde probleem, maar dan andersom. Vriendin heeft een iPhone 6s. Geinstalleerd via een MacBook uit 2007 met OS 10.7.5 en bijbehorende iTunes. Na reparatie bij Vodafone alleen nog in gebruik te nemen met een hogere OS-versie en iTunes. Kan niet op haar MacBook. Toestel voor haar nu onbruikbaar.

  21. Het zou mogelijk moeten zijn dat Apple voor oudere Major versies nog beveiligings updates uit brengt om de veiligheid te waarborgen. Dit gebeurd bv bij Windows ook nog enige tijd nadat een nieuwe Major is uitgekomen. Kijk naar Xp die nog tot en met Windows 8 werd ondersteund.

  22. Ik zou DOL graag mijn iPad 3 terug naar iOS 7 willen brengen. Het is nu een duur foto lijstje geworden 😟.

  23. Dit gaat helemaal nergens over. Als Apple iets ‘moet’, dan doen ze het tegenovergestelde (in het kader van klantenbinding).
    Wat veel belangrijker is: grote dank aan de gehele iCulture redactie voor alle info, artikelen en tips het afgelopen jaar. Voor jullie – en alle lezers en lezeressen – een spetterend, goed, fantastisch en vooral gezond 2016❗️

  24. @Daniel: Haha , wat een nutteloze reactie zeg ! Dus jij komt van een of andere krocht van het internet naar een website die Apple tot op de voet volgt en vervolgens loop jij te klagen dat deze artikel Android ‘basht’ nota bene op een Apple-fan website . Ook beschuldig je de reactie ervan dat ze door Apple zgn. omgekocht zijn. Ga toch weg man !

    P.S. Ik wens je geen gelukkig nieuwjaar 😛

  25. Een van de problemen die je tegenkomt bij het niet willen updaten van iOS 8x naar iOS 9x is dat Apple steeds weer ongevraagd en ongewenst de nieuwste iOS versie alvast naar je iPad/iPhone download, zodra die op een oplader of dock is aangesloten. Op mijn iPad 3 met iOS 8.1.1 is dat 3 keer gebeurt, zelfs 2 keer op 1 dag, eerst vroeg in de ochtend en tegen het einde van de dag nog een keer, nu een weer nieuwere versie, over de oude update heen. Ja, ik heb auto-update etc uit staan. Oplossing, ik zet mijn iPad nu eerst in vliegtuig-modus. Dat zou niet moeten hoeven. Volgend jaar beter, hoop ik maar.

  26. Altijd downgraden mogelijk maken. Keuzes maakt klanten loyaal.

  27. Bij mij staat de allereerste iPad nog vers in het geheugen. Amper 2 jaar later was updaten al niet meer mogelijk. Dat vind ik voor zo’n duur apparaat te snel!! 🙁

  28. Een update (wat niet altijd een verbetering is) forceren vind ik wel kwalijk, je moet de mogelijkheid hebben om iedere update naar wens te installeren met je eigen risico (maar dat zie ik niet gebeuren ivm jailbreak etc.)
    Wellicht een idee om alleen de toestellen, die niet meer ondersteund worden, toegang te geven voor alle oude versies.
    Dan is het eerlijker zo lijkt me.

  29. Mijn iPad 2 was helemaal laggy na update IOS 8. Maar na 9 werkt ie weer als een zonnetje. Het enige wat wij er mee doen is TV kijken. Dus ja. Ik ben toch voor upgraden. En niet downgraden.

  30. Origineel geplaatst door macs33:

    Kusje erop?

    Hahaha geweldig

  31. Het eigenlijke probleem is dus eigenlijk, dat de app bouwers een restrictie hebben: je koopt dus een app voor iOS óf Android , als die nou eens zouden zorgen dat je voor de app an sich betaald, dus op je account, voor zowel iOS en Android te gebruiken .. Zou al veel problemen oplossen … Maar daar voorzien Apple en Android weer niet in, die willen dat dedicated voor hun platform betaald.

  32. Je hebt toch de keus om te updaten of niet. Lijkt me genoeg. Downdaten niet nodig.

  33. Gezien de hoge prijs van een iPhone zou je verwachten dat de economische levensduur ervan langer zou zijn dan pakweg drie á vier jaar. Tegelijkertijd kan iedere onbenul begrijpen dat het niet in het belang is van Apple als de iPhone een lange(re) economische levensduur heeft. Er moet immers geld verdiend worden.

  34. Snap het probleem niet. Je wordt toch niet gedwongen door Apple om de laatste versie van de software te downloaden? Apple geeft je alleen maar de mogelijkheid om te updaten. Wil je dit niet dan doe je het niet toch? Of ben je bang dat je toestel trager wordt? Dan wacht je toch ff lekker een maandje of 2 voor de ervaringen van anderen?

  35. Heb nog steeds een iPhone 2G die prima werkt. Zie ook geen reden om te upgraden.

  36. Origineel geplaatst door Dennis
    Ik zou DOL graag mijn iPad 3 terug naar iOS 7 willen brengen. Het is nu een duur foto lijstje geworden 😟.

    Ha plus 1! Hoewel iOS7 ook al niet lekker liep, iOS6 liep erg goed op een iPad3. Nu kun je er niet veel meer mee. F*kc de beveiligingslekken.

  37. Apple moet eerst zelf testen uitvoeren met gebruikte iphone4sen. Ze hebben toch nog wel teruggevorderde toestellen die ze tot dit doel kunnen gebruiken? Vervolgens moeten ze sleutelen aan de software om het goed genoeg te laten werken

    Of

    Maak unieke updates per toestel. Een update voor de 4s/5/5s/6/6s afzonderlijk. Is dat niet ook een eventuele oplossing?

  38. Origineel geplaatst door Cihan
    Snap het probleem niet. Je wordt toch niet gedwongen door Apple om de laatste versie van de software te downloaden? Apple geeft je alleen maar de mogelijkheid om te updaten. Wil je dit niet dan doe je het niet toch?

    Lees mijn opmerking van een uur geleden nou maar eens, dan weet je wel beter. Maar los van dat, vaak komen mensen er pas later achter dat updaten niet zo’n goed idee was, en dan is de weg terug afgesloten.

  39. Origineel geplaatst door Gerrit Snel
    Je schrijft: “Snap het probleem niet. Je wordt toch niet gedwongen door Apple om de laatste versie van de software te downloaden? Apple geeft je alleen maar de mogelijkheid om te updaten. Wil je dit niet dan doe je het niet toch?”
    Lees mijn opmerking van een uur geleden nou maar eens, dan weet je wel beter. Maar los van dat, vaak komen mensen er pas later achter dat updaten niet zo’n goed idee was, en dan is de weg terug afgesloten.

    je zult vast gelijk hebben. Maar ik heb een iphone 5 met de laatste software versie. En het draait bij mij gewoon perfect. Off topic: Wens iedereen een fijne jaarwisseling en een gezond 2016 toe! En van Apple wens ik een prachtige Iphone 7:P

  40. Het ligt aan instelling van de gebruiker. Mijn schoonouders hebben een iPad 3 en mini 2. Die draaien op 9.1. Werkt perfect volgens hen. Merken niets van evt snelheidsproblemen. Ook niet wanneer ze ff de nieuwste iPad in de handen gehad hebben om wat op internet op te zoeken.

    Ik heb zelf een iPhone 6, iPad mini 1&2. De mini 1 is nog steeds heel goed bruikbaar. Hij is langzamer, dat klopt. Maar mijn kids hoor ik daar nooit over. Die spelen op de nieuwste iPad van familie en op de mini 1. Ze roepen nooit: goh wat is die mini 1 traag.

    Zelf zou ik het liefst zien dat Apple de security patches uit blijft geven voor alle iPhones en iPads. Dat zijn er niet zoveel wanneer je het product portfolio vergelijkt met andere merken. Onrealistisch, jep dat wel.

  41. @Cihan: Dat denk jij.. Meldingen, app badge. Automatisch downloaden van updates etc. Word je zeer gedwongen om te updaten. Trouwens draait mijn iPod 5g 32gb erg klote op de iOS 9.

  42. Origineel geplaatst door Süleyman
    Dat denk jij.. Meldingen, app badge. Automatisch downloaden van updates etc. Word je zeer gedwongen om te updaten. Trouwens draait mijn iPod 5g 32gb erg klote op de iOS 9.

    omdat ik ieder keer gewoon update heb ik de punten die jij opnoemt niet ervaart. Maar zo heeft ieder os zijn voor en nadelen. Ik ben zeer blij met de software beleid van Apple. Heb bv liever een update dan geen update zoals bij android.

  43. Je koopt een toestel met iOSx.
    Dan moet je altijd terug kunnen naar die iOSx. Ook al is dat minder “veilig”
    Echt weer die pathetische Apple-dwang waar je niet onderuit kan (zonder hier die Android adviezen over je heen te krijgen)
    Veilig vrijen wordt toch ook niet juridisch afgedwongen (met 60 pagina’s voorwaarden waarbij je geen echte keus hebt)

  44. Er is geen enkele technische reden om een up to date ios versie niet te supporten op bijv de iPhone4 en het is een eitje om overdadige functionaliteit uit te schakelen op oudere toestellen zodat de boel noet vertraagd.

    Ik ben erg tevreden als Apple gebruiker met mijn altijd nieuwe hardware en vind toch dat Apple dit gewoon beter moet doen.

  45. Eigenlijk weet ik het niet. 🙂

    Ik ben blij met de mogelijkheden die iOS erbij gekregen heeft, en dat ontwikkelaars die benutten.
    De keerzijde is (naar ik vermoed), dat het werkgeheugen van de oudste toestellen voor die extra mogelijkheden te krap wordt. Ik weet niet, of iOS dan een swapfile gebruikt (met de extra traagheid van dien).
    Dan zou Apple (duidelijker dan nu) kunnen zeggen: ja, er ìs nieuwe software beschikbaar, maar nee, we raden die af voor dit apparaat. Met wellicht inderdaad een keus om (langer dan nu) te kunnen teruggaan naar je vorige versie.
    Iemand (Apple? iCulture?) zou een representatieve vergelijking op een website kunnen tonen: “zo snel gaat deze opdracht op [het oudste apparaat met de huidige versie] onder versie n van iOS, en zo snel onder versie [n+1]”.

    Heb je oude en nieuwe iOS apparaten, dan zie je ook het verschil in snelheid tussen oud en nieuw – de reden waarom we “allemaal” in de rij gaan voor het nieuwste.

    Dat lijkt mij het grote verschil in beleving: het nieuwste iOS apparaat /wil/ je kopen (omdat het net zo maar dan beter) is, het nieuwste Android apparaat /moet/ je kopen (omdat het oude geen upgrades of zelfs geen updates krijgt). Wellicht verschilt de “cost of ownership” dan uiteindelijk niet zoveel, de “ecological footprint” wèl.
    (Ik heb 7 apparaten met iOS, 6 met Android, 2 met oude versies van mobiel Windows.)

    En inderdaad, oude apparaten zijn dan nog slechts geschikt voor gebruik dat weinig snelheid vraagt. (Bedenk, dat inmiddels ook mobiele en wifi-netwerken nieuwere hardware sneller maken. Hoe meer je streamt of de cloud benut, des te groter jouw belang bij het gebruik van dat nieuwe.)

  46. Ai ai wat een muggenzifters en zeurpieten

  47. Origineel geplaatst door Daniel: Ontzettend nutteloos artikel dat vooral tot doel heeft om Android te bashen en Apple op een voetstuk te plaatsen..
    Vraag me al langer af of iCulture tegenwoordig op de payrol van Apple staat..
    Jammer zo tegen het einde van het jaar…

    Totaal niet mee eens. Naast het feit dat er tegenwoordig veel negatief over Apple wordt geschreven is dit artikel nog mild.
    Lees zo mijn andere post maar eens.

  48. Origineel geplaatst door Daniel
    Ontzettend nutteloos artikel dat vooral tot doel heeft om Android te bashen en Apple op een voetstuk te plaatsen..Vraag me al langer af of iCulture tegenwoordig op de payrol van Apple staat..Jammer zo tegen het einde van het jaar…

    Totaal niet mee eens. Naast het feit dat er tegenwoordig veel negatief over Apple wordt geschreven is dit artikel nog mild.Beveiliging is het sleutel woord. Android is zeer slecht met updates. De Consumentenbond is zelfs met een actie begonnen omdat Android onveilig is. Het kan zijn dat je een nieuwe telefoon koopt en als je hem uitpakt, bijwerkt en gaat browsen je telefoon gehacked wordt door het bekijken van een foto of filmpje.Het is dus volkomen terecht om de vergelijking te maken! Sterker nog, ook Windows telefoons worden voorzien van updates. Android is goedkoop, maar heeft zeker ook grote nadelen.Wat mij betreft blijft Apple dan ook updates uitbrengen voor zoveel mogelijk iPhones. Officieel hoeven ze maar 2 jaar updates uit te brengen…

  49. Wat de reden ook is bij Android, Het is gewoon waardeloos dat er zon korte tijd ondersteuning is.

    Apple zou scherper op moeten zijn of een toestel mee kan met de nieuwste versie. En daarbij natuurlijk rekening houden met het aantal levenscycli van een batterij et cetera.

    Maar ik ken iemand met een 4S met iOS 9 die prima tevreden is. Er zijn altijd mensen die zeuren of er een nieuw toestel uit proberen te halen.

    Al met al vind ik het huidige beleid prima, misschien een iets langere tijd om te downgraden.

  50. Misschien zouden ze wat functies in het besturingssysteem wat kunnen segmenteren. Zodat oudere toestellen een aantal functies missen die relatief veel van het toestel vergen.Maar ja waarschijnlijk krijg dat je daar dan weer gezeur over.

  51. Nooit downgraden maar functionaliteit in OS kunnen beperken via de instellingen – kan nu maar een beetje. Ofwel, alle toeters, bellen en eyecandy kunnen uitschakelen: het besturingssysteem op zich is snel zat. Zelfs een ipad 1 zou hewoon goed moeten kunnen draaien op een uitgekleedde ios9.

  52. Windows XP uit 2001 werd tot 2014 met security patches ge-update. Natuurlijk had je dan niet de nieuwste functionaliteit, maar wel zekerheid op oude PC’s die geen nieuwere Windows aankunnen (of gebruikers die niet wilden overstappen).
    Ik snap dat Apple en MS andere businessmodellen hebben (tot Windows 19 was upgrade nooit gratis, bij iOS altijd), maar volgens mij is dit toch wel hoe het “hoort”:
    – nieuwe majors bieden nieuwe functionaliteit en draaien evt. niet op oudere hardware
    – oude majors krijgen minors om veilig te blijven plus bugfixes
    En ja, dat kost Apple extra ontwikkelcapaciteit; jammer dan (voor de shareholders), maar in the end wellicht goedkoper dan rechtszaken.

  53. Het probleem is niet zozeer het niet kunnen/mogen up- of downgraden naar een nieuwe/oude iOS, maar het al dan niet ondersteunen van apps! Als je niet upgrade kun je geen ‘oude’ apps meer installeren of updaten. Dit verspreidt zich sneller dan het lijkt en voor je het weet kun je niet veel meer met je toestel.

    Overigens werkt de iPhone 4S van mijn zoon nog steeds behoorlijk snel en soepel onder iOS9, dus ik begrijp die hele rechtszaak niet…

  54. Origineel geplaatst door GJ
    Belangrijkste aan de updates is dat er steeds beveiligingslekken gedicht worden. Lijkt me toch een groot voordeel om wel te updaten.

    Dat is wel zo maar hun kunnen net als bij Windows twee soorten updates uitbrengen. 1. Bugs 2. Nieuwe functies. Daarnaast krijg je te vaak update melding.

  55. @Tom: gewoon twee soort versies uit brengen update 1 bugs opgelost (dat mag automatisch geupdated worden en update 2 dit is extra functies maar dan niet verplicht zoals bij elke opstarten melding wordt gegeven.

  56. @rembert: precies waar ik aan dacht! Kunnen we dit niet aan apple doorgeven?

  57. Origineel geplaatst door Menno
    Heb nog steeds een iPhone 2G die prima werkt. Zie ook geen reden om te upgraden.

    Slaap maar verder…

  58. Wordt al niet meer ondersteund. Het is een prima apparaat en ik was nog niet aan vernieuwing toe. Toch op tijd een iPad mini4 gekocht en mijn ‘oudje’ verkocht. Hier ben ik -zelf oudje’ wel heel erg blij me iTT wat men beweert, ouderen zien de meerdere pixels niet en hebben weinig baat bij een retinascherm, is de scherpte en helderheid een openbaring. Wat niet wegneemt dat ik vind dat de ondersteuning door Apple wel wat langer had gekund.

  59. Een en ander getest met mijn 4s(originele accu)die draait op laatste iOS.
    (wel wacht ik altijd enige tijd voor ik een update doe, de kritiek etc. op het net afwachtend.) Het apparaat werkt nog steeds soepel, snel en accu verbruik is niet merkbaar minder geworden. Leve d 4s!

  60. Elke serie een eigen downgrade mogelijkheid. De 4 serie terug naar ios 7, de 5 serie naar ios 8 en de 6 serie ios 9. Dan denk ik dat de snelheid redelijk blijft. Wil je meer moet je dus een nieuw toestel kopen. Heb je spijt kun je terug in ios maar dan ga je ook in app mogelijkheden terug. Lijkt mij een hele goede optie. Migelijkheden om een hogere versie te gebruiken moeten echter wel blijven. Iets meer werk en kost wat meer ruimte op de servers maar mensen zullen veel blijer zijn.
    Ik baal bijvoorbeeld dat ik op onze ipad mini niet terug kan naar ios 7 of desnoods 8. Op 9.2 is het ding helaas te traag om er echt van te genieten. En weggooien is ook zonde ( en vervanging helaas te duur voor ons).

  61. Sowieso heeft een iPhone een beperkte levensduur: de accu gaat gemiddeld 1000 laadcycli mee waarna het rap minder wordt. Het is verstandig om voor aanschaf rekening te houden met een afschrijftermijn van drie jaar. Een toestel dat langer meegaat draait op reservetijd.

    Iets anders: niemand verplicht je te upgraden. Apple raadt het wel aan, omdat je dan naast een aantal nieuwe functies (waar de meesten veel profijt van hebben) ook minstens een jaar lang de nieuwste veiligheidsupdates ontvangt. Apple heeft in het verleden bij grote veiligheidsissues ook veiligheidsupdates voor oudere versies van iOS uitgegeven.

    Apple kijkt naar statistieken: als meer dan 90% upgrade is er geen noodzaak meer om oudere versies van iOS te ondersteunen. Deze statistieken tonen overigens ook aan dat upgrades door klanten zeer gewenst zijn. Zelfs de meest conservatieve iOS gebruiker gaat op een gegeven moment over. En dat komt echt niet alleen doordat Apple ze daarop wijst.

    Je kunt downgraden, mits je dat snel doet na installatie (via iTunes). iCulture waarschuwt regelmatig wannneer die mogelijkheid verloopt.

    Geef niet altijd Apple overal de schuld van. Kijk wat je zelf kunt doen om de performance van jouw iPhone te verbeteren. Gooi die FaceBook app van je telefoon af en gebruik alleen de webversie: dat scheelt een boel achtergrondtaken en batterijverlies. Schakel fancy animaties uit. En trek eens wat meer tijd uit voor een schone installatie: ervaar iOS zoals Apple dat bedoelt heeft.

  62. Origineel geplaatst door Daniel
    Ontzettend nutteloos artikel dat vooral tot doel heeft om Android te bashen en Apple op een voetstuk te plaatsen..
    Vraag me al langer af of iCulture tegenwoordig op de payrol van Apple staat..
    Jammer zo tegen het einde van het jaar…

    Zo jammer van deze reactie. Wat ik voor zie is dat juist Android gebruikers met grote regelmaat apple gebruikers bashen. Andersom in veel mindere mate.
    Het is maar net hoe je dit artikel lezen wil.

  63. Met alle respect voor iedereen die een andere mening toegedaan is, maar wat een gezeur om niets.

    Allereerst verplicht niemand je om te upgraden, daar kies je nog altijd zelf voor. Sterker nog, om er zeker van te zijn dat je echt de upgrade wenst, vraagt je iPhone naar je lockcode voordat hij begint met installeren. Mensen die zeuren over automatische download van de nieuwe versie kunnen deze net zo makkelijk weer verwijderen en tja als die button op de instellingen app blijft staan, dan moet je daar maar mee leren leven. De meeste mensen vinden het namelijk enorm prettig om gewezen te worden op een nieuwe update. Je zult er maar mee moeten leren leven, lijkt me een klein ongemak als jij je kunt vastklampen aan je zo geliefde legacy iOS versie.

    Verder zijn de klachten over levensduur van iOS devices ook een beetje onzin natuurlijk. Iedereen weet dat ontwikkelingen op IT gebied razendsnel gaan, Google de Wet van Moore en je leert dat elke twee jaar de snelheid van processors verdubbeld. Dus je apparatuur zal na vier jaar toch echt achterhaald raken. Apple verleent je een service door kosteloos na vier jaar nog een upgrade van je besturingssysteem aan te bieden, die zo goed als mogelijk geoptimaliseerd is voor jouw apparaat. Dit doen ze overigens ook met OS X sinds een aantal jaar. Om dat even in perspectief te brengen: nog geen vier jaar geleden betaalde je bij de grootste OS leverancier, Microsoft, gemakkelijk een paar honderd euro voor een nieuwe Windows licentie. Apple stopt kostbare manuren om jouw 4s te kunnen voorzien van een nieuwe OS, waar op zijn minst de nieuwste bekende beveiligingslekken gedicht zijn. Sommigen van jullie kan dat misschien weinig interesseren, maar anno 2016 bestaat het grootste deel van de criminaliteit uit computercriminaliteit en dan ben je toch blij dat het niet jouw bankrekening of identiteit was die gestolen is via jouw iPhone, omdat jouw iPhone dankzij de laatste update toch nog onkwetsbaar is voor de laatste beveiligingslekken. En zelfs al heb je spijt, dan kun je in de eerste week nadat de update uit is gekomen, terug naar de oude versie. Overigens vind ik niet dat Apple hoeft te waarschuwen voor eventuele gevolgen m.b.t. de snelheid. Je boerenverstand kan jou toch heus wel vertellen dat je vier jaar oude iDevice waarschijnlijk iets aan snelheid gaat inleveren bij de nieuwste iOS versie?

    Als het je dan allemaal niet meer snel genoeg gaat of je vind het jammer dat je niet de nieuwste functies hebt, dan moet je maar investeren in een nieuw toestel. Besef je wel dat in het Nederlandse economische verkeer je toestel naar drie jaar niets meer waard is. Elk jaar wordt er 1/3 van de waarde van je toestel afgeschreven. Godzijdank behouden Apple producten erg goed hun waarde en kun je jouw 4s via Marktplaats nog voor zo’n €100,- tot €150,- verkopen. Er is geen toestel te vinden die na zoveel jaar nog deze waarde heeft.

    En daarnaast, waar hebben we het eigenlijk over? Hier een overzicht uit de documenten uit de rechtszaak: http://i.imgur.com/K48UFtS.png

    In dit overzicht kun je zien dat de Camera app en de Kalender app in iOS9 sneller opstarten dan in iOS 8, dus die zijn er op vooruit gegaan. Verder is het enige grote verschil het opstarten van het toestel en dan hebben we het over 3 seconde achteruitgang. Als je dan kijkt naar het gemiddelde dan hebben we het over een gemiddelde achteruitgang van 0,50 seconden, oftewel met iOS 9 is de 4s een halve seconde trager. Wat ben je dan voor een azijnpisser als je een halve seconde vertraging niet kunt verdragen. Als we het opstarten buiten beschouwing laten dan hebben we het zelfs maar over een gemiddelde vertraging van 0,085 seconden. Dit is nog minder dan het knipperen met je ogen (tussen de 0,1 en 0,4 seconden). Waar hebben we het dan over? Hoe het zit met niet native apps is (in deze zaak) niet bekend, maar daar kun je Apple moeilijk verantwoordelijk voor houden. Het is de keuze aan de developer om zijn app zwaarder of lichter te maken en vaak zal dat zwaarder zijn, aangezien de meeste developers graag het meeste uit een nieuwe iDevice halen, zie bijvoorbeeld de stormvloed aan app updates die 3D touch hebben gekregen.

    Persoonlijk vind ik dan ook dat men zich niet zo moet aanstellen. Als je het allemaal o zo erg vind, dan moet je investeren in een nieuw toestel. Ik kan dat ook niet altijd, maar ik ga zeker niet zitten klagen over hoe zielig ik nu dan wel niet ben, omdat mijn iPhone nu langzamer is geworden. Daarbij, als je het slim speelt kun je jaarlijks de nieuwste iPhone hebben door het hele jaar door zuinig te zijn op je iPhone en deze rond september/november te verkopen. Dan leg je €100,- tot €200,- bij en kun je in november je nieuwe iPhone kopen.

    Origineel geplaatst door Davey
    Apple moet eerst zelf testen uitvoeren met gebruikte iphone4sen. Ze hebben toch nog wel teruggevorderde toestellen die ze tot dit doel kunnen gebruiken? Vervolgens moeten ze sleutelen aan de software om het goed genoeg te laten werken
    Of
    Maak unieke updates per toestel. Een update voor de 4s/5/5s/6/6s afzonderlijk. Is dat niet ook een eventuele oplossing?

    Dit doet Apple al. Het zal je waarschijnlijk niet opvallen, omdat het vrij naadloos gebeurd. Maar Apple maakt voor elke ondersteunde iDevice een aparte geoptimaliseerde iOS versie. Zodat bij oudere iDevices onbruikbare functies (die op de nieuwe iDevice zijn geïmplanteerd) uit de iOS versie gehaald kunnen worden. Daarom zijn updates in grootte verschillend van device tot device. Op de 4s bijvoorbeeld is UI van bijv. control center niet halfdoorzichtig, dit kost teveel rekenkracht. Parallax effect is ook afwezig, om maar iets te noemen. Kijk ander op de Apple site naar losse iOS update bestanden, dan zul je zien dat elk model van elk iDevice een eigen bestand heeft en dat ze (soms enorm) verschillen qua grootte.

  64. @Max: Correct bij mij net zo vreselijk Loopt nog vaak vast etc

  65. @Margot: Ik zou niet upgraden naar iOS 9.2, heb dit de afgelopen dagen geprobeerd voor een iPad 2 maar uiteindelijk kon ik niet meer bijwerken en niet meer herstellen ! Moet nu maar een nieuwe iPad kopen.
    Reparatie kost zo’n 250 euro zegt men.

    Ook dit is eigenlijk wel een Apple verantwoordelijkheid. Aan de ene kant moet de gebruiker de apparatuur blijven bijwerken, en aan de andere kant moet de leverancier dan wel garanderen dat zo’n update kan worden ingelezen.

  66. Het is inderdaad een goed idee om 1 iOS versie terug te gaan op oudere toestellen.

    @Daniel:
    Hmmm… Ik vindt dat iCulture wel neutraal doet wat Android betreft…

  67. @iPad mini (2 jr): ‘Niet meer ondersteund’ ??? Hoe kom je daar nou bij? Pas nog mijn ‘oude’ iPad mini, waar mijn zus nu heel blij mee is, volkomen probleemloos naar 9.2 geüpdatet en die draait daar probleemloos en soepel onder.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.