Reacties voor: Minister wil geen IMEI-blokkering voor gestolen smartphones

Er komt in Nederland geen blokkering van IMEI-nummers bij gestolen iPhones en andere smartphones. De minister vindt toestelblokkering succesvol genoeg.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 33 reacties

  1. Die lui in den haag sporen echt totaal niet.
    Het is een uitstekend middel tegen handel in gestolen telefoons.
    En zo’n achterlijke minister denkt dat het niet nodig is.
    Elk middel moet je inzetten.

  2. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  3. @Edje: Hey Hey, ik kom uit Den Haag! Doe eens even lief 🙁

    Maarehhh… Ik snap het aan de ene kant wel… Zoek mijn iPhone is redelijk effectief, wat de Android diefstallen betreft kan dat mij vrij weinig schelen 😁

  4. Waarom gebruiken ze het vroegere simlock systeem niet meer ?
    Je had toen de sim simcode nodig bij het veranderen van simkaart

    Je sim laat je onmiddellijk door je provider blokkeren en het toestel kan niet meer gebruikt worden

  5. Laat het nou net gebeuren dat Mr. Van der Steur zelf “find my iPhone” zijn toestel heeft vergeten te activeren en bij diefstal/verles zijn eigen toestel niet zou kunnen blokkeren opdat ironisch genoeg meneer het niet nodig vond dat IMEI blokkeringen nodig waren.

  6. Het lijkt er steeds meer op dat van der Steur niet zoveel doet als zijn voorgangers.

  7. “De minister meent zelfs, dat bedrijven als Apple en Samsung het inschakelen van de toestelblokkade eenvoudiger voor consumenten hebben gemaakt, dankzij de inspanning van Van der Steur en zijn collega Kamp.”

    🙂 Kabouterland denkt groot.

  8. anderen landen doet het, maar hier niet.

    politiek … heel jammer

  9. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  10. De minister geeft zichzelf wel erg veel lof. ‘Dankzij onze campagnes, dankzij onze steun.’ Kost gewoon gigantisch veel geld om in de voeren. Dat is waarschijnlijk de enige reden.

    ‘Find my iPhone’ is trouwens erg goed maar voor andere merken (htc, Samsung, LG, etc) is dat niet zo vanzelfsprekend. Het wordt niet automatisch gevraagd bij installatie en 95% van de gebruikers weet niet dat het bestaat. Nog genoeg verbetering daar!

  11. Origineel geplaatst door userone
    “De minister meent zelfs, dat bedrijven als Apple en Samsung het inschakelen van de toestelblokkade eenvoudiger voor consumenten hebben gemaakt, dankzij de inspanning van Van der Steur en zijn collega Kamp.”

    🙂 Kabouterland denkt groot.

    Van der Steur heeft even een reisje naar Apple HQ gemaakt en even verteld hoe ze ‘Find my iPhone’ moesten ontwikkelen!

  12. Activation Lock is veel effectiever en maakt IMEI blokkering ook overbodig, dus terecht dat ze hier geen moeite in steken.

  13. Succesvolle lobby van de mobiele telco’s: ze hoeven nu niet een duur systeem te implementeren die ieder mobieltje dat op hun netwerk komt opzoekt in een lijst met gestolen mobieltjes. En belangrijker nog: een systeem dat toegang tot het mobiele netwerk weigert als het mobieltje op die lijst blijkt te staan.
    Dat vereist samenwerking tussen KPN, T-Mobile, Vodafone en justitie en dan werkt het alleen nog maar in Nederland. Als de dief je mobiel naar Duitsland neemt kan hij daar alsnog zonder problemen mobiel bellen en internetten.

  14. Zoek mijn jphone heb je geen drol aan opzich de telefoon staat uit en je bent klaar nou nou elk middel moeten ze gebruiken in denhaag lopen ze zeker nog met een Nokia

  15. Daarnaast wordt je ook gedwongen om een iCloud-account te gebruiken, anders kun je Find My iPhone niet inschakelen. Een alternatief was wel prettig geweest, alleen al om een alternatief voor de gedwongen koppeling te bieden.

  16. Origineel geplaatst door pim Duterloo
    Zoek mijn jphone heb je geen drol aan opzich de telefoon staat uit en je bent klaar nou nou elk middel moeten ze gebruiken in denhaag lopen ze zeker nog met een Nokia

    Werkt ook als de telefoon aan is. Je hoeft alleen maar vliegtuigmodus in te schakelen, in 99% van de gevallen vast via de lockscreen te bereiken.

  17. @Tevilnelg: Find my iPhone heeft sinds een paar jaar een uitbreiding gekregen genaamd “Activation Lock”. Wanneer jij je telefoon op slot zet via Find my iPhone, wordt het toestel via Apple compleet geblokkeerd. Ze kunnen het toestel niet eens in DFU mode zetten en resetten. Zodra ze het toestel aanzetten en willen activeren moeten ze inloggen met jouw Apple ID. Hebben ze je wachtwoord niet, kunnen ze de iPhone NIET activeren via Apple, kunnen ze ook niet het toestel gebruiken. Activation Lock is met geen mogelijkheid te omzeilen, nee ook niet met een jailbreak 😉

  18. @ASN: hehe, eindelijk een nuttige reactie 🙂 +3

    Regelmatig zie je op Marktplaats tevergeefs iPhone’s met een activation lock van mensen die het wachtwoord ‘vergeten’ zijn.

  19. “Het inschakelen van toestelblokkering blijkt zo goed te werken, dat het aantal diefstallen flink is gedaald. In 2014 daalde het aantal diefstallen van smartphones met 33,4 procent ten opzichte van 2013. In het derde kwartaal van 2014 was de daling 39,2% en in het vierde kwartaal zelfs 44,4%.”

    Ik wil het bewijs wel eens zien dat toestelblokkering (bij iPhone middels ‘Zoek mijn iPhone’) direct invloed heeft op daling van het aantal diefstallen van smartphones. Ook ben ik benieuwd hoe dit onderzoek in de praktijk is uitgevoerd.

  20. @ASN: Inderdaad een nuttige reactie😀 waar je wat aan heb.
    Blijf jammer dat je gedwongen een een ICloud account moet gebruiken.

  21. In feite onbegrijpelijk want het is en zeer effectieve manier en veilige manier om via PV een imei te blokkeren.

    Maar dit wordt al jaren tegengehouden en is gewoon een lobby van de grote telecomoperators.
    Ook met gestolen telefoons wordt namelijk omzet gegenereerd.

    Zal ongetwijfeld een leuke vakantie of iets dergelijks voor Van de Steur aan hebben vastgezeten om dit door te drukken;)

  22. Als iemand mijn telefoon vind of jat en hij/zij zet gelijk het toestel uit dan heb je toch ook niks aan Find my iPhone? Eigenlijk belachelijk dat je het toestel uit kan zetten zonder code oid.

  23. Origineel geplaatst door Kotter
    Als iemand mijn telefoon vind of jat en hij/zij zet gelijk het toestel uit dan heb je toch ook niks aan Find my iPhone? Eigenlijk belachelijk dat je het toestel uit kan zetten zonder code oid.

    Nou ja, er zijn ook andere manieren om je telefoon te hinderen om met het mobiele netwerk te verbinden. Als je voor alles een bevestiging vraagt, maak je het voor de gebruiker wel erg vervelend.

    Gebruik je Find My iPhone met iOS 7 en nieuwere hardware, kan een dief de software niet meer herstellen. Dat vermindert de waarde en maakt een diefstal minder aantrekkelijk.

  24. Origineel geplaatst door werner
    Waarom gebruiken ze het vroegere simlock systeem niet meer ?
    Je had toen de simcode nodig bij het veranderen van simkaart

    Je sim laat je onmiddellijk door je provider blokkeren en het toestel kan niet meer gebruikt worden

    Nee joh. Andere sim erin en klaar.

  25. Origineel geplaatst door Kotter
    Als iemand mijn telefoon vind of jat en hij/zij zet gelijk het toestel uit dan heb je toch ook niks aan Find my iPhone? Eigenlijk belachelijk dat je het toestel uit kan zetten zonder code oid.

    Als de telefoon dan wel een keer aangaat en wordt verbonden met internet komt de lock er alsnog op als je dat heb aangezet gia fine my iphone. Dieven zouden misschien alleen nog wat aan het scherm hebben. En wat andere onderdelen.

  26. Nou, jullie horen het nu zelfs van de minister. Wil je niet dat je telefoon gestolen wordt? Koop een iphone! 😉 (En vergeet niet ‘find my iphone’ correct in te stellen).

  27. Ook als find my iphone uit staat kun je de telefoon niet resetten en opstarten zonder je iCloud gegevens, toch?

  28. Wat de meeste blijkbaar niet begrijpen is dat er veel meer in ‘zoek mijn iPhone’ zit.

    Waar gezegd word dat het uitzetten en vliegtuigmodus voldoende is om dit te omzeilen klopt alleen wat betreft de tracering van de iPhone.

    Echter biedt ‘zoek mijn iPhone’ een compleet blokkade systeem waarbij deze dief de iPhone nooit kan gebruiken zonder het wachtwoord van de eigenaar.

    Ook een herstel via iTunes lukt niet zonder dit wachtwoord.

    Resultaat: iPhone kan 2de hands verkocht worden met de hoop dat er iemand is die zo ‘dom’ is een iPhone te kopen met een activatieblokkade.

  29. Als Dhr. Van der Steur vindt dat het makkelijker is geworden mag hij me persoonlijk komen vertellen hoe het moet met samsung. Wist tot deze post niet eens dat het kon met Android. Bagger telefoons zijn t

  30. In België kan het al jaren in 2009 werd mijn Nokia telefoon gestolen waar ik werkte. Die zelfde dag ging ik nog naar de winkel om het Imei te blokkeren. Jaren daarvoor verloor ik mijn telefoon ook blokkeerde het en nadat ik hem vond kon ik hem weer deblokkeren.

  31. Dom dom.. Elk middel moet gebruiken als het mogelijk is.

  32. @ASN: zijn genoeg andere tools voor geloof mij maar

  33. @Edje: Tja, een snelle manier om te bezuinigen, toch?
    Jammer!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.