phishing-haakjes

iPhone-gebruikers getroffen door frauduleuze crashmelding

iPhone-bezitters krijgen de afgelopen dagen een vreemde pop-up, bedoeld om geld en creditcardgegevens af te pakken.

iPhone-bezitters zijn de afgelopen dagen het doelwit van rare pop-ups, die proberen om je geld afhandig te maken. Tot nu toe werden vooral Amerikaanse iPhone-gebruikers getroffen door de pop-ups, maar inmiddels heeft het werkterrein van de boefjes zich ook verplaatst naar Europa. Diverse Britse gebruikers melden dat ze de melding te zien krijgen. Wat is het en hoe kom je er vanaf? Dat lees je hier.

frauduleuze-crashmelding-iphoneiPhone-gebruikers krijgen een melding te zien, zoals op de afbeelding hierboven. Het gaat om een JavaScript-pop-up, die het onmogelijk maakt om de browser op een normale manier te sluiten. Volgens de melding is de browser gecrasht vanwege een app van derden. De oplichters lossen het probleem graag voor je op, maar dan moet je wel even contact opnemen met de ‘supportafdeling’, die je 43 euro afhandig probeert te maken. Amerikanen zijn nog iets duurder uit: zij moeten omgerekend 73 euro betalen om te worden geholpen. Daarnaast vragen de oplichters de creditcardgegevens van slachtoffers.

Gelukkig is er ook een goedkopere oplossing: druk tweemaal op de homeknop om de Safari-browser toch te kunnen sluiten. Als je vervolgens de geschiedenis van de browser wist, ben je er vanaf.

Lees ook:

Op het supportforum van Apple zijn diverse meldingen (1, 2, 3) te vinden, van mensen die er al mee te maken kregen. Mocht je deze pop-up ook te zien krijgen, dan weet je nu dus wat je moet doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juli 2015, 15:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen crash, fraude

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.