Minister wil geen IMEI-blokkering voor gestolen smartphones

Er komt in Nederland geen blokkering van IMEI-nummers bij gestolen iPhones en andere smartphones. De minister vindt toestelblokkering succesvol genoeg.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De toestelblokkering op iPhones en andere smartphones blijkt zo goed te werken, dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie een landelijke blokkering van IMEI-nummers van gestolen toestellen niet nodig vindt. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. In landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Verenigd Koninkrijk worden gestolen telefoons al langere tijd geblokkeerd op basis van IMEI-nummer. Toenmalig minister Opstelten wilde het IMEI-registratiesysteem al in de zomer van 2013 invoeren, maar dat is niet gelukt. Nu lijkt het erop, dat het systeem er helemaal niet komt.


iphone-diefstal

Geen IMEI-blokkering

De overheid organiseerde in 2014 en 2015 de campagne ‘boefproof’, waarin consumenten werden aangemoedigd om de toestelblokkering in de schakelen. Op de iPhone doe je dat via Zoek mijn iPhone: zodra je dit inschakelt, is het toestel aan jouw Apple ID gekoppeld. Het inschakelen van toestelblokkering blijkt zo goed te werken, dat het aantal diefstallen flink is gedaald. In 2014 daalde het aantal diefstallen van smartphones met 33,4 procent ten opzichte van 2013. In het derde kwartaal van 2014 was de daling 39,2% en in het vierde kwartaal zelfs 44,4%.

Volgens minister Van der Steur is dat vooral te danken aan de voorlichtingscampagnes van de overheid. De minister meent zelfs, dat bedrijven als Apple en Samsung het inschakelen van de toestelblokkade eenvoudiger voor consumenten hebben gemaakt, dankzij de inspanning van Van der Steur en zijn collega Kamp. Hoe dan ook: inmiddels zijn meer dan 6 miljoen mobiele bellers bereikt met de campagne en is een landelijke registratie van IMEI-nummers volgens de minister niet meer nodig.

De kosten van een IMEI-registratie zijn volgens Van der Steur te hoog, ook gezien de extra administratie die het voor de politie oplevert. Plannen om hiervoor een wet in te voeren, zijn daarom stopgezet. Mocht er toch op een later moment nog blijken dat toestelblokkering zinvol is, dan zal Van der Steur samen met minister Kamp opnieuw kijken of IMEI-blokkering ingevoerd moet worden. Overigens heeft het nog steeds zin om je IMEI-nummer te noteren, want daarmee kan de politie alsnog zien dat een gestolen toestel van jou is geweest. Maar het blokkeren op basis van IMEI-nummer zal voorlopig niet gebeuren.

Lees ook: iPhonediefstal: wat kun je ertegen doen?

Reacties: 33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.