Jony Ive en Tim Cook

Apple verliest opnieuw lid van industrieel designteam

Miklu Silvanto gaat naar Airbnb

Opnieuw is een lid van apple's industriële designteam opgestapt. Het gaat om Miklu Silvanto, die acht jaar werkzaam was in het team van Jony Ive. Silvanto stapt over naar Airbnb.

Designer Miklu Silvanto vertrekt bij Apple

Eerder deze week schreven we dat drie topdesigners uit Jony Ive’s team vertrekken. Ze waren betrokken bij iconische producten zoals de iPhone en Apple Watch. Nu stapt opnieuw iemand op: Miklu Silvanto gaat de designstudio Backyard van Airbnb aansturen. Deze designstudio gaat nieuwe manieren bedenken om huizen te ontwerpen, bouwen en delen. Er worden bijvoorbeeld prototypes van huizen gebouwd (zie foto hieronder), die geschikt zijn om te verhuren aan tijdelijke bewoners. Het ontwerp moet toekomstgericht en vriendelijk voor de mens zijn. Bovendien moeten de huizen erop gericht zijn verspilling te voorkomen.


Er zijn industrieel designers, interactiedesigners, architecten, robotexperts, engineers en materiaaldeskundigen verbonden aan het initiatief. Ook zitten er mensen met verstand van overheidsbeleid bij Backyard. Backyard is onderdeel van Samara, een designstudio van Airbnb dat drie jaar geleden werd opgericht.

Silvanto liet aan het designtijdschrift Dezeen weten dat de ambitie bij de ontwerpstudio hoog ligt en dat sommige plannen moeilijk te realiseren zullen zijn, maar dat het precies de grote gok is die bedrijven zouden moeten nemen. “De aard van het werk en de creatieve benadering maakt me optimistisch over de toekomst.”

Misschien is die grote ambitie precies wat Silvanto gaandeweg ging missen bij Apple. Apple focust zich steeds meer op diensten en er zijn minder mensen met kennis van industrieel design nodig. De HomePod, AirPods en (geannuleerde) AirPower zijn de meest recente producten die in eigen huis zijn ontworpen. Mogelijk komen er nog wel een AR-bril en een eigen auto aan, maar de nadruk binnen Apple zal steeds meer liggen op het ontwerpen van niet-fysieke producten.

Backyard designstudio

De 38-jarige Silvanto is geboren in Helsinki en studeerde industrieel design aan het Lahti Institute of Design. Daarna haalde hij zijn master in productdesign in 2008 aan het Royal College of Art in Londen. Sinds 2011 tot vorige maand zat hij in het industriële designteam van Jony Ive, zo blijkt uit zijn Linkedin-pagina. Daarvoor richtte de man de ontwerpstudio Aivan (2007) op. Zijn naam staat op diverse designpatenten, waaronder de iPhone, AirPods, Apple Watch en andere accessoires. Apple zou de vrijgevallen posities willen opvullen met nieuw talent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.