iPhone 8 Apple Store Palo Alto met Tim Cook

Vijf belangrijke punten uit de kwartaalcijfers FQ2 2019

Apple bracht dinsdagavond nieuwe FQ2 2019 kwartaalcijfers naar buiten. Dit zijn de belangrijkste punten die tijdens de conference call met analisten zijn besproken.

Apple verraste de investeerders met beter dan verwachte cijfers voor het tweede fiscale kwartaal van 2019. De aandelenkoers ging na de bekendmaking met 5% omhoog. Weliswaar zijn er minder iPhones verkocht, maar vrijwel alle andere bedrijfsonderdelen doen het goed, waaronder de iPad. Het gaat ook goed met diensten en Apple’s onderdeel voor wearables en smart home is nu zo groot als een Fortune 200-bedrijf. Zelfs in China gaat het de goede kant op. Het ziet er dus zonnig uit en CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri waren dan ook optimistisch tijdens de nabespreking van de cijfers met analisten. De belangrijkste punten hebben wel voor jou uit gehaald.

#1 Apple Pay komt naar metro- en sportstadions

Nederland kwam alweer niet ter sprake tijdens de nabespreking van de kwartaalcijfers, als het om Apple Pay gaat. Wel had Apple andere plannen aan te kondigen. De betaaldienst zal beschikbaar komen in de metro van New York, in stadions van de NFL en bij Ticketmaster. De uitrol bij de Newyorkse metrodienst MTA is al een tijdje aan de gang. Begin juli kunnen reizigers er voor het eerst gebruik van maken. De functie heet Apple Pay Transit en is al actief in Chicago, Portland en enkele andere steden.

Cook benadrukte ook dat Apple Pay eind dit jaar in 40 markten actief zal zijn en dat het gebruik ervan jaarlijks verdubbelt. Apple Pay is een van de vele diensten die Apple aanbiedt. Ook bij dat bedrijfsonderdeel is flinke groei te zien. Cook liet weten dat geplande initiatieven zoals een eigen tv-dienst en gamedienst ‘geen hobbies’ zijn.

#2 Verkoop van iPhones herstelt zich

De piek van de iPhone-verkopen is voorbij. Volgens Cook is echter de moeilijkste periode achter de rug en is er sprake van een positieve trend sinds het vorige kwartaal. Als reden gaf Cook de prijsverlagingen in sommige opkomende markten, een lagere BTW in China (van 16% naar 13%) en het succes van Apple’s inruilprogramma in de winkels. Ook zou het consumentenvertrouwen zijn hersteld, nu blijkt dat de kans op een handelsoorlog tussen de VS en China kleiner is geworden. Toch zullen de verkopen van iPhones niet meer zo snel terugkeren naar het niveau van vijf jaar geleden.

De verkoop van iPhones is nog steeds goed voor de helft van alle omzet, maar de omzet uit iPhones daalde wel met 17 procent. Analisten hadden betere cijfers verwacht.

#3 Consumenten ontdekken de iPad weer

Na een paar moeilijke jaren is de iPad weer helemaal terug. De omzet steeg met 22% in het afgelopen kwartaal naar 4,9 miljard dollar. Dat is de hoogste omzetgroei voor iPads in de afgelopen zes jaar. Vooral in Groot-China en Japan deed de iPad het goed, maar ook in andere regio’s liet Apple dubbele groeicijfers zien. De tevredenheid zit ook helemaal snor, blijkt uit recente onderzoeken: 93 procent van de gebruikers is blij met de iPad. Van de mensen die van plan zijn een tablet te kopen zegt 77 procent dat ze een iPad kiezen. Bij bedrijven is dat 75 procent. Kortom, als je aan tablets denkt, dan denk je aan de iPad.

Jony Ive en Tim Cook

#4 Wearables zijn een groeimarkt

Iets soortgelijks kun je zeggen over de Apple Watch: als je een smartwatch overweegt, dan is de kans groot dat je een Apple Watch aanschaft. Wearables vormen nu een Fortune 200-bedrijf op zich, als het bedrijfsonderdeel zou worden afgesplitst. De Apple Watch is de bestverkochte smartwatch en verkocht buiten het feestdagenseizoen nog nooit zo goed.

Ook belangrijk is dat driekwart van de nieuwe gebruikers nog nooit eerder een smartwatch droeg. Apple trekt dus vooral nieuwe gebruikers. De belangstelling voor AirPods is zo mogelijk nog groter. Cook noemde het een ‘cultureel fenomeen’.

#5 Tekorten aan onderdelen plaagden de Mac

Er werden minder Macs verkocht in de eerste drie maanden van 2019 en dat heeft volgens Apple te maken met een tekort aan onderdelen. Vooral Intel was daarbij de boosdoener: zij konden niet genoeg processoren leveren. Het leidde tot een omzetdaling van 5 procent, vergeleken met vorig jaar. Als de tekorten er niet waren geweest, dan zouden de cijfers stabiel zijn gebleven. Ook voor het volgende kwartaal waarschuwt Apple dat er nog tekorten zullen zijn, die de Mac-verkoop in de weg zullen zitten.

Andere interessante punten:

  • De omzet uit diensten bereikte een all-time record van $11,5 miljard.
  • Wearables, home en accessoires bereikten voor het tweede kwartaal ook een record van $5,1 miljard omzet.
    De groei was bijna 50% vergeleken op jaarbasis.
  • Het aantal Macs dat actief in gebruik is, was nog nooit zo hoog.
  • Apple eindigde het kwartaal met $225 miljard in cash en aandelen en $113 miljard aan netto cash.
  • Apple gaat $75 miljard opzij zetten voor het terugkopen van aandelen.
  • Apple is blij met de schikking met Qualcomm, maar wilde er verder geen details over geven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2019, 8:00
Categorie Apple
Onderwerp financieel
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.