Microsoft-topman: ‘Windows Phone was reactie op Apple iPhone’

Het hoofd softwaredesign van Microsoft, Joe Belfiore, heeft in een interview met de New York Times aangegeven dat zijn bedrijf Windows Phone heeft ontwikkeld als reactie op de iPhone.

joe-belfiore-microsoftAls je Windows Phone-toestellen bekijkt, is er niet echt sprake van ‘slaafs kopiëren’ van de iPhone. Integendeel, de interface en de toestellen zien er totaal anders uit. Toch heeft Microsofts hoofd software-design Joe Belfiore (zie foto) aangegeven dat het bedrijf een complete redesign heeft doorgevoerd voor het mobiele besturingssysteem, als reactie op de Apple iPhone. De veranderingen die Apple in de markt teweeg heeft gebracht, zorgden ervoor dat Microsoft de zaken anders moest aanpakken.

Joe Belfiore maakt al sinds de oprichting deel uit van het Windows Phone-ontwikkelteam. In een interview met de New York Times geeft Belfiore aan wat de invloed van Apple is geweest:

Apple zorgde voor een aardverschuiving in de industrie. Wat ze deden is uniek en sprak consumenten aan. Wij wilden reageren met iets dat concurrerend, maar niet hetzelfde zou zijn.

Toen de iPhone op de markt kwam, realiseerden Microsoft-topmensen zich dat de software die ze op dat moment hadden nooit zou kunnen concurreren met de iPhone. In december 2008 riep het toenmalige hoofd mobile engineering het team bij elkaar om te beslissen wat ze met het inmiddels bejaarde Windows Mobile zouden doen. Zeven uur later was de beslissing gevallen: Microsoft zat aan de grond en zou compleet opnieuw beginnen, met een nieuw team, dat een nieuwe weg zou inslaan.

Daarbij werd besloten om een middenweg te bewandelen, tussen de sterk gereguleerde Apple-benadering en de wat vrijere Android-benadering. Toestelmakers irriteerden zich omdat ze zich aan technische specificaties moesten houden, maar daarmee voorkwam Microsoft wel de fragmentatie en performancerproblemen waarmee Android nu te kampen heeft. Het duurde twee jaar om Windows Phone op te bouwen en volgens sommigen is Microsoft inmiddels te laat. De cijfers zien er vooralsnog zorgelijk uit: in het derde kwartaal van 2010 had Microsoft (dankzij Windows Mobile) nog een marktaandeel van 2,7 procent en dat is in het derde kwartaal van 2011 gedaald naar 1,5 procent. Wel zijn de reviews van de toestellen meestal positief. Tegelijk is er ook kritiek dat Microsoft de nieuwe partner Nokia teveel aandacht geeft. Na de goed ontvangen Lumia 800 staan beide bedrijven op het punt om de Nokia Ace aan te kondigen. Dat zal komende week waarschijnlijk gebeuren op CES 2012.

Wie meer wil lezen over Windows Phone en de invloed van Apple daarop, kan het interview in de New York Times lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 januari 2012, 13:58
Categorie iDevices
Onderwerpen microsoft, nokia

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.