iPad Pro zakelijk met Office-app

Microsoft Excel voor iOS en Mac werkt nu met JavaScript

Brengt ook gevaren met zich mee

In Microsoft Excel kun je nu macro's invoeren in JavaScript. Een beveiligingsbedrijf waarschuwt dat dit ook gevaren met zich meebrengt. JavaScript is namelijk een krachtige taal waarmee ook kwaadaardige acties mogelijk zijn.

JavaScript in Microsoft Office

Microsoft heeft aangekondigd dat je vanaf nu JavaScript kunt gebruiken in macro’s in Excel, de spreadsheetsoftware van Office. Het geldt voor iOS, macOS en Windows en het is vooral bedoeld voor ontwikkelaars en datawetenschappers die hun eigen functies lokaal willen uitvoeren. De JavaScript-functies werken overal hetzelfde, ook in Excel online.

Gebruikers vroegen al lange tijd naar JavaScript-ondersteuning in Excel, omdat het dan bijvoorbeeld mogelijk wordt om live data zoals beurskoersen van internet te halen en te verwerken in een spreadsheet. Handig, maar het brengt ook nieuwe gevaren met zich mee, waarschuwt Intego.

JavaScript brengt extra risico’s mee

Beveiligingsonderzoekers zijn al aan de slag gegaan om de mogelijke kwetsbaarheden en gevaren te onderzoeken. Zo maakte Charles Dardaman een tool waarmee je op de computer van iemand anders cryptomunten kunt minen.

iPad Pro zakelijk met Office-app

Met Microsoft Office kun je al langer macro’s maken, waarbij je de VBScript-taal gebruikt. Sinds jaar en dag bestaan er macrovirussen, die worden verspreid via besmette Word- en Excel-bstanden. JavaScript is nog veel krachtiger en werkt op allerlei platformen. Het wordt bijvoorbeeld op veel websites gebruikt (en misbruikt). De beveiligingsonderzoekers wijzen op het feit dat een website stiekem je CPU kan gebruiken voor cryptovaluta. Als je Mac-ventilator opeens overuren draait of je iPhone erg warm wordt bij het bezoeken van een webpagina, zou dat te maken kunnen hebben met (al dan niet goedbedoelde) JavaScript-code.

Niet zomaar documenten openen
Juist daarom is het belangrijk om niet zomaar documenten te openen waarin JavaScript-functies zijn verwerkt. Je moest altijd al voorzichtig zijn bij documenten met macro’s, maar nu er JavaScript gebruikt kan worden moet je nog eens extra op je hoede zijn. Word- en Excel-macrovirussen kunnen zich makkelijk verspreiden naar andere bestanden.

Microsoft heeft JavaScript-ondersteuning al ingevoerd in de ontwikkelaarspreviews van Microsoft Excel voor Mac en Windows.

JavaScript leren
Toch zin om met JavaScript in Excel bezig te gaan? Dan vind je op deze pagina uitleg hoe je ermee aan de slag gaat. Wil je eerst JavaScript leren, dan kan dat ook. Bijvoorbeeld met de pas verschenen Grasshopper-app van een stel Google-medewerkers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 mei 2018, 9:18
Bron Bron Intego
Categorie Apps
Onderwerpen excel, microsoft office

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.