MacWorld 2008: MacBook Air, Time Capsule en filmverhuur

Naast het iPhone-nieuws werden er drie andere aankondigingen op MacWorld 2008 gedaan: Time Capsule, de MacBook Air en filmverhuur in iTunes. Dat laatste komt in de VS ook meteen beschikbaar op de iPhone. We zetten het belangrijkste overige nieuws uit de keynote op een rijtje.

Macworld KeynoteEr is niet alleen iPhone-nieuws op MacWorld 2008: de belangrijkste nieuwtjes over MacBook Air, iTunes en Time Capsule zetten we hieronder op een rijtje, waarbij we beginnen met het grootste nieuws. Voorafgaand aan de MacWorld-keynote werd al gespeculeerd over de slogan “There’s something in the air” die op de enorme reclamebanners in het Moscone Convention Center staat. Zou het misschien gaan om de Mac-tablet of een miniatuur MacBook? Inderdaad: het gaat om de MacBook Air, een extreem platte en lichte laptop met een dikte tussen 0,16 en 0,76 inch. Dunner dan de dunste die op dit moment verkrijgbaar is: de Sony TZ-series, die tussen 1,2 en 0,80 inch meet. De MacBook Air is zo dun dat ‘ie makkelijk in een bruine postenvelop past. Steve Jobs pakte tijdens de keynote een envelop tevoorschijn, die de hele tijd al op een tafeltje lag; een variant op de bekende broekzak-act die hij bij iPods meestal uitvoert.

De MacBook Air is een spectaculair nieuw product, met een fullsize toetsenbord en een fullsize breedbeeldscherm van 13,3 inch. Alles zit erin: een iSight-webcam, Intel Core 2 Duo-processor van 1,6 GHz (er is een upgrade naar 1,8 GHz mogelijk), 2 GB geheugen, 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 met EDR en een 1,8 inch harddisk met een capaciteit van 80GB. Diezelfde harddisks werden voorheen al gebruikt in de iPods. Eventueel kun je de harddisk laten vervangen door een 64GB SSD, die een stuk duurder maar ook een stuk sneller is. De prijs van dit alles? Vanaf 1799 dollar voor de standaarduitvoering.

De MacBook Air is net als de nieuwe Apple TV vanaf twee weken verkrijgbaar en is ‘s werelds platste notebook. Andere handigheden: instant on, een lichtsensor en multitouch-gebaren op het riante touchpad onder het toetsenbord. Met deze touchpad kun je dezelfde gebaren maken als op de iPhone: je kunt pinchen om op foto’s in en uit te zoomen, je kunt bladeren door foto’s, maar je kunt ook een ronddraaiende beweging maken om foto’s te roteren. Eén belangrijke functie ontbreekt echter: er zit geen optische drive in. Als je wilt kun je voor 99 dollar een losse Superdrive kopen, die je via USB kunt aansluiten. Maar Jobs gaat er vanuit dat alle functies ook draadloos te gebruiken zijn. Zo’n drive heb je eigenlijk alleen nodig om dvd-films af te spelen, software te installeren, backups te maken en muziek-cd’s te branden. Dat kan voortaan draadloos via (bijvoorbeeld) je Apple TV. Het installeren van software is mogelijk met een nieuwe functie op de MacBook Air: Remote Disc. Dit toont alle Mac’s en pc’s in de omgeving waarbij je de optische drive van een andere machine kunt ‘lenen’ voor het installeren van software op cd.

Andere subnotebooks hebben vaak maar een batterijduur van 1,5 tot 2 uur, maar de MacBook Air gaat maar liefst 5 uur mee op een batterijlading, zelfs als je alle draadloze functies hebt ingeschakeld. Nog één belangrijke vraag blijft daarmee onbeantwoord: hoe zwaar is dit apparaatje? Jobs noemt een gewicht van 3 pounds, wat overeenkomt met iets meer dan een kilo. Om meteen antwoord te geven op eerder geuite kritiek op milieubezwaren, kondigt Jobs aan dat de behuizing van de MacBook Air van volledig recyclebaar aluminium is gemaakt. Het is de eerste laptop van Apple zonder mercury en met een scherm zonder arsenicum-houdende gassen. Het circuitboard is BFR- en PVC-vrij en in de verpakking is 56% minder materiaal gebruikt dan bij de eerdere MacBooks.

Time Capsule

Met meer dan 5 miljoen exemplaren is Leopard de bestverkochte versie van Mac OS X ooit. Nu al is 19% van de Mac-gebruikers overgestapt naar Leopard en de recensies zijn enthousiast. Jobs kondigt aan dat Microsoft vanaf nu Office Mac 2008 beschikbaar heeft. Eén van de vernieuwingen in Leopard is Time Machine en Apple kondigt vandaag een bijbehorend product aan: Time Capsule. Het gaat daarbij om een Airport Extreme Base Station en een harddisk. Daarmee kun je draadloos backups maken van desktops en notebooks. Time Capsule is verkrijgbaar in capaciteiten van 500 GB (299 dollar) en 1TB (499 dollar), die beide vanaf februari verkrijgbaar zijn.

iTunes en Apple TV

Wat iTunes betreft is er heel divers nieuws. Allereerst natuurlijk de successen: vorige week is het 4 miljardste muzieknummer verkocht en tijdens de kerst werden er maar liefst 20 miljoen nummers op één dag verkocht. Tot nu toe zijn er 7 miljoen films verkocht, maar dat is niet genoeg. Vanaf vandaag gaat Apple ook films verhuren via iTunes Movie rentals. Da’s logisch volgens Jobs, want de meeste mensen bekijken een film maar eenmalig. Door te huren neemt het geen ruimte op je harddisk in beslag. Maar we willen ook films kunnen zien op onze flatscreen TV. Aanbieders zoals Amazon, Microsoft en Blockbuster hebben het al geprobeerd, met matig succes. Apple geeft de Apple TV een nieuwe kans met een update, die voor alle bestaande gebruikers beschikbaar komt. Je hebt nu geen computer meer nodig om naar Apple TV te kijken. Je kunt gehuurde films direct op de Apple TV bekijken, zelfs in HD-kwaliteit met Dolby 5.1. Podcasts bekijken en beluisteren kan eveneens, net als foto’s van .Mac en Flickr bekijken. Het YouTube-aanbod is uitgebreid naar 50 miljoen video’s, je kunt tv-shows en muziek kopen. Apple TV krijgt een nieuwe interface met één menu. Voor bestaande bezitters van een Apple TV wordt het een gratis update. Nieuwe kopers kunnen de Apple TV voor een lagere prijs kopen: geen 299 maar 299 dollar. Over twee weken zijn de nieuwe Apple TV en de software-upgrade verkrijgbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2008, 21:12
Categorie Round-up
Onderwerpen expo, keynote, macbook air, macworld, steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.