Macworld 2008: nieuwe iPhone-firmware met lokatiebepaling en webclips

Vandaag werd op MacWorld 2008 een firmware-update voor de iPhone aangekondigd. Het biedt lokatiebepaling, webclips, tot 9 aangepaste homescreens en nog wat kleinere verbeteringen. In de VS kun je voortaan films huren en daarna op je iPhone bekijken. De meeste nieuwe functies zijn ook in een betaalde update voor de iPod touch beschikbaar.

Het zal je niet ontgaan zijn: vandaag was de keynote van Macworld Expo. We zijn zojuist de zaal uitgelopen om een samenvatting te geven het belangrijkste iPhone-nieuws. Het overige nieuws uit de keynote wat Leopard, Time Capsule, iTunes en de MacBook Air betreft, volgt in een later nieuwtje. Om met de verkoopcijfers te beginnen: vandaag zijn er 200 dagen verstreken sinds de iPhone in de verkoop ging. Tot nu toe zijn er 4 miljoen stuks verkocht; dat is gemiddeld 20.000 iPhones per dag. Bekijken we het marktaandeel van smartphones in de VS, dan is dat voor 39% in handen van RIM (Blackberry) en meteen daarna 19,5% voor Apple. Verderop in de lijst vinden we 9,8% Palm, 7,4% Motorola, 3,1% Nokia en 21,2% overige fabrikanten. Met deze groei is Apple nu net zo groot als Palm, Motorola en Nokia samen.

Natuurlijk gelden deze cijfers alleen in de VS, waar het marktaandeel van Nokia nog erg klein is. In deze cijfers is bovendien het kwartaal van december nog niet meegenomen, waar de cijfers ongetwijfeld mooier zullen zijn. Na deze statistieken maakt Jobs kort een opmerking over de software development kit (SDK), die vanaf eind februari beschikbaar komt, maar gaat er verder niet op in. De presentatie zal vooral in het licht staan van nieuwe functies, waarvan een aantal op het podium worden gedemonstreerd:

  • Kaarten met lokatiebepaling. Je kunt nu je eigen lokatie op de kaart bekijken. Daarna kun je naar Directions gaan en een route naar een bepaald adres opvragen. Je kunt overal een pin neerzetten om een lokatie te bookmarken.
  • Webclips. Je kunt bijvoorbeeld naar Google gaan en wat apps opvragen die geoptimaliseerd zijn voor de iPhone, zoals de Google-zoeksite. Naast de al aanwezige optie Add Bookmark heb je nu ook Add to Homescreen. Zo kun je een webpagina als een icoontje op je scherm toevoegen. Webclips zijn meer dan zomaar een website: je kunt ook een bepaald gedeelte van een pagina nemen. Jobs demonstreert hoe hij de technologie-sectie van de New York Times selecteert en als webclip omzet in een icoontje.
  • Customize homescreen(s). Dit houdt in dat je meerdere homescreens tegelijk kunt maken. Als je een icoon op het homescreen enige tijd aanraakt, beginnen alle iconen te trillen. Daarna kun je iconen slepen naar een andere locatie of naar een ander homescreen. Er zijn maximaal 9 homescreens mogelijk; bezitters van een gekraakte iPhone kennen dit natuurlijk al langer.
  • SMS-berichten naar meerdere mensen tegelijk sturen.
  • Ondersteuning voor hoofdstukken (chapters), ondertitels en andere talen.
  • Ondersteuning voor songteksten (lyrics).

Alle bovenstaande functies zijn vanaf vandaag beschikbaar als gratis update. Eigenlijk waren de meeste hierboven genoemde functies al uitgelekt via GearLive. Jobs merkt nog even op dat de iPhone niet voorzien is van GPS. Voor de lokatiebepaling wordt gebruikgemaakt van twee technologieën: Google en Skyhook Wireless. Skyhook heeft Wi-Fi-hotspots in de VS en Canada in kaart gebracht. Ze hebben nu al 23 miljoen hotspots in hun database en werken nu in Europa en Azië. Google doet volgens Jobs “iets soorgelijks”. Helaas voor mensen die gehoopt hadden op een nieuwe iPhone-aankondiging. Die kwam er niet, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door een aankondiging van een ander nieuw product: de MacBook Air, waarin we in een apart nieuwtje aandacht besteden. Om nog even op de iPhone terug te komen: opvallend is dat er helemaal geen verdere aankondigingen zijn gedaan, ook niet voor Europa.

iPod touch

Ook wat de iPod touch betreft is er nieuws: er komen vijf nieuwe applicaties beschikbaar, die we al van de iPhone kennen. Het gaat daarbij om Mail, Maps, Stocks, Notes en Weather. Daarnaast krijg je de vernieuwingen die voor de iPhone uitkomen, zoals je lokatie op de kaart bepalen met de Wi-Fi-locatietechnologie van Skyhook, webclips en aangepaste homescreens. Deze upgrade is echter niet gratis voor bezitters van een iPod touch: je moet er $20 voor betalen en kunt de upgrade vanaf vandaag via iTunes downloaden. Eigenlijk komen de eerste iPod touch-gebruikers daarmee een beetje bedrogen uit; ze hadden al minder functionaliteit dan de iPhone-bezitters en moeten voor functies die deels al op de iPhone aanwezig waren, extra betalen.

Movie rentals

Het werd eerder al vermoed: filmverhuur via iTunes. Vandaag kondigde Jobs aan dat vanaf eind februari in de VS films gehuurd kunnen worden. Bij de lancering zullen 1.000 films beschikbaar zijn en daarbij zijn alle grote studio’s aan boord: Touchstone, MGM, Miramax, 20th Century Fox, Warner Brothers, Disney, Universal, Paramount en Sony. Het bijzondere is dat je ze op meerdere apparaten kunt bekijken: op Mac, PC, iPods en iPhone bijvoorbeeld. Daarbij kun je tijdens het bekijken wisselen van apparaat: heb je het begin van een film op de Mac bekeken, dan kun je in iTunes met de knop Move aangeven dat je de rest verder wilt bekijken op de iPhone. Na aanschaf van een film heb je 30 dagen om te beginnen met kijken. Ben je eenmaal gestart met het afspelen van een film, dan heb je 24 uur om de film af te kijken. De filmverhuur kost 2,99 dollar per stuk voor standaardfilms en 3,99 dollar voor nieuwe releases. Speciaal voor de nieuwe Apple TV komen er ook HD-films: daarvan zijn aanvankelijk 100 stuks beschikbaar, die een dollar duurder kosten dan de films in normale resolutie: dus 3,99 en 4,99 dollar.

Let op: Als je je iPhone gehackt hebt, NIET upgraden naar 1.1.3 totdat er meer ervaringen bekend zijn in het forum of de comments.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2008, 21:19
Categorie Round-up
Onderwerpen firmware, keynote, macworld, sdk, steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.