MacBook malware mshelper

Computerverkopen voor het eerst in zes jaar gestegen, met Apple op de vierde plek

Voor het eerst in zes jaar tijd zijn de verkopen van computers gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Apple staat net als voorgaande jaren op de vierde plek, achter onder andere HP en Dell. Apple wist wel meer Macs te verkopen dan een jaar geleden in hetzelfde kwartaal.

Computerverkopen na zes jaar eindelijk gestegen

De laatste jaren was er een duidelijke trend zichtbaar: elk kwartaal werden er weer minder computers verkocht dan een jaar ervoor. Hoewel Apple vaak nog wel meer wist te verkopen, bleef het totale aantal verkochte pc’s dalen. Daar is nu met het tweede kwartaal van dit jaar eindelijk verandering in gekomen. Voor het eerst sinds 2012 zijn er meer computers verkocht dan een jaar geleden. De groei met 1,4% is klein, maar laat wel zien dat volledig herstel mogelijk is.

In het afgelopen kwartaal zijn er volgens Gartner wereldwijd 62,1 miljoen computers verkocht. In hetzelfde kwartaal van 2017 werden er nog 61,2 miljoen stuks verkocht, wat dus een groei is van de eerder genoemde 1,4%. De groei is bij alle makers in de top vijf zichtbaar, waaronder ook bij Apple. Apple wist volgens Gartner het afgelopen kwartaal 4,395 miljoen Macs te verkopen, een stijging van 3% ten opzichte van de 4,266 miljoen stuks vorig jaar. Van alle merken in de top vijf heeft Apple echter wel de laagste procentuele stijging.

Op nummer één in de top vijf staat Lenovo, waar voor het eerst ook de computers van Fujitsu in meegenomen zijn vanwege de eerdere overname. Lenovo wist 13,6 miljoen stuks te verkopen, een stijging van 10,5%. HP staat op nummer twee met 13,589 miljoen stuks (+6,1%), gevolgd door Dell met 10,458 miljoen (+9,5%). De top vijf wordt afgemaakt door Acer met 3,969 miljoen stuks, een stijging van 3,1%. De overige ruim 16 miljoen computers zijn verkocht door andere kleinere merken.

Tabel van verkopen Mac en pc in Q2 2018.

Nog geen herstel
Ondanks dat de verkopen voor het eerst in jaren gestegen zijn, is dit nog geen teken van definitief herstel, zo benadrukt Gartner. Volgens het onderzoeksbureau betekent deze stijging nog geen omkeer. Om hier zeker van te zijn moeten we het volgende kwartaal afwachten. De verkopen van Apple zullen ongetwijfeld weer stijgen, zeker nu de nieuwe MacBook Pro 2018 net aangekondigd is. Apple heeft voor later in het jaar nog meer nieuwe modellen in de pijpleiding, waaronder een goedkopere MacBook.

Of de cijfers voor Apple in de buurt komen van het werkelijke aantal, moet op 31 juli blijken. Dan presenteert Apple haar cijfers van haar eigen derde kwartaal, waar we op iCulture zoals gebruikelijk verslag van doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juli 2018, 9:45
Bron Bron Gartner
Categorieën Achtergrond, Mac & macOS
Onderwerp verkoopcijfers
Devices Mac, MacBook
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.