Een MacBook opladen via USB-C.

Gebruikers MacBook uit 2016 melden beeldschermproblemen met USB-C-adapters

Gebruikers met een 12-inch MacBook uit 2016 ervaren problemen met flikkerende beeldschermen in combinatie met USB-C-adapters. De problemen lijken te wijzen op een hardwarematig probleem, dat beperkt is tot het model van 2016.

Meerdere gebruikers met een 12-inch MacBook uit 2016 melden problemen met Apple’s officiële USB-C-naar-HDMI-adapters. Die adapter heb je nodig om een MacBook aan te sluiten op een tv, beamer of beeldscherm met HDMI-aansluiting. In de praktijk blijkt dat echter te zorgen voor problemen met flikkerende schermen. De problemen doen zich ook voor met adapters van andere merken en op verschillende besturingssystemen. Dit wijst mogelijk op een breder probleem met de USB-C-aansluiting van de MacBook uit 2016.

Een MacBook opladen via USB-C.

Beeldschermproblemen MacBook uit 2016

In een uitgebreide discussie op Apple’s forum kwam het probleem aan het licht. Hieruit blijkt dat de problemen niet beperkt zijn tot het gebruik van macOS. Met zowel macOS Sierra als Windows treden de problemen op. Verschillende mogelijke oplossingen werden al genoemd. Zo zou het in enkele gevallen helpen om te blazen in de USB-C-poort, maar volgens andere gebruikers helpt dat juist niet. De MacBook herstarten wordt ook als mogelijke oplossing genoemd, maar het is de vraag of het wenselijk is om telkens je Mac te moeten herstarten als deze problemen optreden. Ook het opnieuw instellen van de System Management Controller (SMC) zou het probleem slechts voor korte duur verhelpen. De problemen zouden volgens sommigen verergerd worden door de MacBook uit de sluimerstand te halen.

Verschillende adapters
Opvallend is ook dat het probleem niet beperkt lijkt tot één specifieke adapter. Ook bij de digitale-av-multipoort-adapter, waarmee je naast HDMI- ook een USB-aansluiting hebt, gaan beeldschermen flikkeren. Het probleem treedt daarnaast ook op bij niet-officiële adapters. Hierdoor lijkt een hardwareprobleem aannemelijk. Het lijkt bovendien uitsluitend te gaan om het 2016-model van de MacBook. Het model van afgelopen jaar lijkt tot dusver niet getroffen. Apple zelf heeft nog niet op de problemen gereageerd. Wel meldt één getroffen gebruiker dat het probleem binnen de technische ondersteuning van Apple al meerdere malen geëscaleerd is naar ‘senior technical specialists’. Het is niet de eerste keer dat er problemen optreden met USB-C. Begin dit jaar verving Apple al USB-C-oplaadkabels die geleverd werden bij de 12-inch MacBook.

Vervelende timing
De problemen komen voor Apple op een vervelend moment aan het licht. Volgende week staat het langverwachte Mac-event gepland, waar Apple naar verwachting een vernieuwde MacBook Pro en een upgrade voor de MacBook Air zal onthullen. Beide Apple-laptops maken naar verluidt de overstap naar een USB-C-aansluiting. Mogelijk zal Apple zelfs andere aansluitingen schrappen, zoals het eerder bij de 12-inch MacBook deed. Hierdoor worden gebruikers nog afhankelijker van losse adapters.

Bij iCulture zijn tot dusver geen meldingen uit Nederland en/of België over dit probleem bekend. Wel zijn we benieuwd naar jullie ervaringen. Heb je een 12-inch MacBook uit 2016 en ervaar je in combinatie met adapters soortgelijke problemen, dan horen we dat graag in de reacties onder dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2016, 11:36
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook, usb-c

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.