Jawbone UP2 varianten

‘Kapotte’ Jawbone-fitnesstrackers liggen nog steeds in de winkel (update)

Niets werkt meer

Je kunt nog steeds Jawbone-fitnesstrackers in de winkel vinden, ook al zijn ze totaal onbruikbaar geworden en functioneert de app sinds begin 2018 niet meer.

Update 17:00 uur: Naar aanleiding van ons artikel heeft Bol.com laten weten dat het volledige assortiment Jawbone op niet-leverbaar is gezet. is gemaakt. “De artikelen zijn inmiddels offline gehaald en we hebben contact opgenomen met de desbetreffende verkopers”, aldus woordvoerster Tamara Vlootman van Bol.com.

Update 12:00 uur: We hebben eerder vandaag Bol.com op de hoogte gebracht dat deze fitnesstrackers nog steeds verkrijgbaar zijn. De reactie die we terug ontvingen was: “Naar aanleiding van jouw email gaan wij dit direct nakijken en indien nodig gepaste actie ondernemen.”

Winkeliers bieden nog steeds Jawbone-fitnesstrackers aan, terwijl de app niet meer functioneert en het bedrijf is gestopt met support. Dat ontdekte de Britse koopadviessite Which. Wij gingen meteen op onderzoek uit: zijn er in Nederland ook nog winkeliers die de Jawbone-fitnesstrackers blijven verkopen? Dat blijkt inderdaad het geval: op Bol.com konden we nog verschillende exemplaren terugvinden en bij onbekende webwinkels zijn ze zelfs voor schandalig hoge prijzen nog verkrijgbaar.


Jawbone is nu een medische start-up
Jawbone kondigde in 2015 voor het laatst een nieuw product aan, de UP4. Vlak daarna volgde een periode van onzekerheid: na een aantal slechte kwartalen stopte Jawbone abrupt met de support aan klanten. Het bedrijf zou de resterende voorraad hebben gedumpt bij handelaren en het personeel werd overgeplaatst naar een nieuwe medische start-up. Communicatie bleek niet Jawbone’s sterkste punt, want het bedrijf liet weinig doorschemeren of en hoe de gebruikers hun fitnessarmbanden konden blijven gebruiken. Inmiddels hebben gebruikers het slechte nieuws zelf moeten ontdekken: de app werd begin dit jaar uitgeschakeld en sindsdien heb je niets meer aan de armbandjes. De meeste Jawbones hebben geen schermpje, waardoor je voor het aflezen van het aantal stappen afhankelijk bent van de bijbehorende app.

Jawbone UP3

Ook al zijn de producten onbruikbaar geworden, ze zijn toch op sommige plekken nog gewoon verkrijgbaar.

Jawbone nog steeds bij Bol-handelaren
Jawbone UP24 verscheen in 2014, maar wordt op Bol.com nog gewoon verkocht door een handelaar. Je betaalt er €40 voor en dat is naar huidige begrippen weggegooid geld voor een fitnesstracker zonder schermpje. Helemaal als de app niet meer werkt.

We vonden ook de iets goedkopere Jawbone Move (€20,95), die in 2014 op de markt kwam. Dit was het budgetmodel van Jawbone en de adviesprijs van 50 euro was destijds heel redelijk. Maar nu is het een miskoop geworden en wie zonder verder te lezen afgaat op de beoordeling van 3,5 sterren haalt een niet-functionerend accessoire in huis.

Neem je de moeite om de gebruikersreviews te lezen, dan word je gelukkig wel gewaarschuwd. Zo schrijft een klant:

Was een fantastische tracker maar helaas onbruikbaar geworden omdat de app niet meer te gebruiken is, waarschijnlijk door een faillissement van de fabrikant.

Een andere klant:

Ik heb de Up Move nu ruim een maand en was heel tevreden tot deze week ineens niks meer werkte in de bijbehorende app; gehele geschiedenis verdwenen en geen mogelijkheid nog te synchroniseren. […] En dan is goedkoop ineens duurkoop want ik kan nu niks meer met de Up Move.

Jawbone bij Bol.com in juli 2018

Wil je wat meer geld stukslaan op een niet-functionerende fitnesstracker, dan kun je ook nog terecht bij de Jawbone Up3 (€109,95). Daarnaast kwamen we nog Jawbones tegen bij onbekendere webshops zoals bestsellers.eu (€150 voor de allereerste UP!) en eglobalcentral.nl (€61,99 voor de UP4).

Een lichtpuntje is dat je online gekochte spullen altijd kunt terugsturen, al zal dat bij Bol.com een stuk soepeler gaan dan bij sommige kleinere webshops.

‘Verantwoordelijkheid van winkelier’
Which ontdekte dat er in Engeland en de VS ook nog forse prijzen werden gevraagd: Selfridges vroeg £89.99 voor de Jawbone UP2 en bij Amazon was een grote collectie Jawbones verkrijgbaar voor rond de $20. Amazon UK, Selfridges en Groupon verwijderden de Jawbone-trackers van hun site nadat ze erop waren gewezen. De reactie van warenhuis Selfridges was, dat er toch al geen voorraad was en dat de producten daardoor al langer niet meer werden geleverd.

De Britse krant The Guardian vroeg Jawbone Health om een reactie, de opvolger van het vroegere Jawbone. Hun standpunt is dat er al twee jaar geen officiële distributie plaatsvindt. Uiteindelijk hebben winkeliers de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de producten die ze verkopen volledige functioneel zijn, vindt Which. Maar het voorbeeld van Jawbone laat wel goed zien dat je bij digitale producten zoals fitnesstrackers nooit ervan uit moet gaan dat je ze jarenlang kunt gebruiken. De armbandjes zijn misschien nog in piekfijne conditie, maar als de software niet meer werkt kan het de prullenbak in.

We schreven ooit een review over de allereerste Jawbone-fitnesstracker onder de titel: ‘Is Jawbone’s Up de armband van de toekomst?’ Het antwoord is inmiddels bekend: nee.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 06 juli: Reactie Bol.com toegevoegd aan artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juli 2018, 17:22
Categorie Accessoires
Onderwerp jawbone
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.