iTunes is bijna grootste muziekwinkel in de VS

iTunes is volgens een onderzoek van NPD Group de op één na grootste muziekwinkel in de VS. Er is één muziekwinkel waar de Amerikanen liever naartoe gaan om lekker in de cd-bakken te kunnen graaien, maar die zal de toppositie later dit jaar heel waarschijnlijk kwijtraken.

iTunes Music CardApple heeft aangekondigd dat iTunes op de tweede plaats staat in het aantal muziekverkopen. Tweede plaats? Is er dan een andere aanbieder die nog groter is? Ja, de koopjesgretige Amerikanen kopen hun muziek het liefst bij Walmart. De cijfers zijn verzameld door NPD Group op basis van het MusicWatch-onderzoek dat ze regelmatig uitvoeren. Omdat je in iTunes niet altijd volledige cd’s koopt, rekent NPD dat één cd gelijk staat aan 12 muzieknummers. Apple had zelf ook nog iets mede te delen: er zijn nu meer dan 50 miljoen geregistreerde klanten in de iTunes Store en er zijn meer dan 4 miljard muzieknummers verkocht. Ook heeft iTunes de grootste muziekcatalogus, met meer dan 6 miljoen nummers.

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat de Amerikanen liever door fysieke cd-rekken bladeren, om die ene cd te vinden. Zoeken in een digitale collectie zoals in iTunes gaat veel sneller en je kunt makkelijker een preview horen. Walmart verkoopt weliswaar ook digitale muziek, maar het grootste deel omvat toch echt de verkoop van cd’s in doosjes. Dat is tevens de reden waarom Walmart later dit jaar van de eerste plaats wordt verstoten. Russ Crupnik, president van NPD Group zei na afloop van de presentatie van de onderzoekscijfers: “Digitale verkopen groeiden bijna 50 procent en cd-verkoop ging vorig jaar 20 procent omlaag. Zelfs als de groei in digitale verkopen maar de helft is, zal Apple heel waarschijnlijk Walmart dit jaar inhalen.”

Waarom sloeg iTunes wel aan, terwijl er genoeg andere aanbieders van online muziekwinkels zijn? Crupnik denkt dat Apple beter in retailing is dan z’n concurrenten, vooral in het aantrekken van tieners. Die hebben immers zelden een creditcard, maar kunnen wel een iTunes Gift Card kopen… bijvoorbeeld in de Walmart.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2008, 11:55
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen itunes, markt, verkopen, vs

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.