iPhone-firmware 2.0: Tijd om de balans op te maken

Naar alle waarschijnlijkheid is iPhone firmware 5A292g de laatste betaversie die naar ontwikkelaars wordt gestuurd voordat de definitieve versie 2.0 tijdens de WWDC 2008 op 9 juni zal worden gepresenteerd. Tijd om de balans op te maken wat wij allemaal hebben gevonden aan nieuwe mogelijkheden in iPhone firmware 2.0. Belangrijk voor ons is de Nederlandse […]
Richard IJzermans - · Laatst bijgewerkt:

WWDC 2008Naar alle waarschijnlijkheid is iPhone firmware 5A292g de laatste betaversie die naar ontwikkelaars wordt gestuurd voordat de definitieve versie 2.0 tijdens de WWDC 2008 op 9 juni zal worden gepresenteerd. Tijd om de balans op te maken wat wij allemaal hebben gevonden aan nieuwe mogelijkheden in iPhone firmware 2.0. Belangrijk voor ons is de Nederlandse ondersteuning van de interface. Helaas ontbreekt op dit moment nog steeds het Nederlandse T9-woordenboek voor de Nederlandse woordaanvulling en is onbekend of die nog op het laatste moment zal worden toegevoegd. Wel is er volledige taalondersteuning voor Fins, Noors, Pools, Italiaans, Duits, Koreaans, Portugees, Deens, Russisch en Zweeds.


De invoermogelijkheden zijn uitgebreid met Chinese handschriftherkenning. Deze biedt ondersteuning voor zowel Traditional als Simplified Chinese. Volgens de externe ontwikkelaar zal ook herkenning van de Engelse taal worden toegevoegd.

In Contacts wordt het dan eindelijk mogelijk om personen te zoeken in de adressenlijst [filmpje]. Deze optie staat al sinds de introductie van de iPhone hoog op de verlanglijst van menig iPhone-gebruiker.

Invite buttonVanuit de agenda-applicatie wordt het mogelijk om uitnodigingen te versturen, maar we geven eerlijk toe dat nog niet duidelijk is hoe dit precies zal werken. Sommige bronnen brengen deze functie in verband met Exchange en anderen melden een integratie met Google Calendar.

De VPN-client is uitgebreid met Cisco VPN: een optie die door zakelijke gebruikers op prijs zal worden gesteld. Door deze optie wordt het mogelijk om met behulp van IPsec beveiligde verbindingen op te zetten naar bedrijfsnetwerken. Verder is het Wi-Fi-gedeelte meer uitgebreid met onder andere ondersteuning voor WPA2 (AES-versleuteling) en 802.1x. Met name die laatste optie zal voor veel Nederlandse studenten een zeer welkome aanvulling zijn zodat ze eindelijk kunnen verbinden met het Wi-Fi-netwerk op de campus.

Mail is voorzien van ondersteuning voor Microsoft Exchange ActiveSync. Speciaal hiervoor is de knop Mail in het scherm Instellingen (Settings) aangepast naar ‘Mail, Contacts, Calender’. Mogelijk zal Apple’s betaalde dienst .Mac de komende tijd worden aangepast om soortgelijke mogelijkheden en draadloze synchronisatie mogelijk te maken.

Mail zal nog meer veranderingen zien. Er kunnen meerdere e-mailberichten worden geselecteerd, bijvoorbeeld om deze tegelijk te verwijderen of te verplaatsen naar een andere map. Daarnaast wordt Mail nog verder uitgebreid met Push Mail en zal er de mogelijkheid zijn om meegestuurde foto’s op te slaan in de Camera Roll.

App StoreDe tijdens Macworld 2008 al aangekondigde App Store biedt de mogelijk om gecertificeerde 3rd party-applicaties te installeren via iTunes. Via de eveneens nieuwe optie ‘Ouderlijk Toezicht’ (Parental Controls) kunnen applicaties als App Store, YouTube, iPod, iTunes en Safari vergrendeld worden.

De Calculator heeft een nieuw SpringBoard-icoon gekregen en kan nu ook wetenschappelijke berekeningen uitvoeren. De wetenschappelijke variant wordt automatisch geactiveerd wanneer je de iPhone horizontaal draait.

Import SIM Contacts is een nieuwe optie in de instellingen voor Phone.app. Met deze optie kun je telefoonnummers op je SIM-kaart importeren naar het adresboek. Hierdoor worden applicaties als iSIM of SIMport overbodig.

Meer domeinen beschikbaarSafari (Mobile Safari) zal worden voorzien van ondersteuning voor YouTube via een webplugin. Links naar YouTube zullen automatisch worden gedetecteerd waarna de filmpjes in de YouTube-applicatie kunnen worden afgespeeld. Bij het invoeren van url’s zijn er nu standaard meerdere domeinen beschikbaar onder de toets .com. Een andere nieuwe optie is de mogelijkheid om afbeeldingen vanuit de webpagina te kunnen opslaan. Deze afbeeldingen zullen worden toegevoegd aan de Camera Roll.

In de iPod-applicatie kunnen songteksten automatisch worden weergegeven bij het afspelen van muziek, mits deze zijn toegevoegd aan de ID3 tag van het betreffende nummer.

Door middel van geotagging is het mogelijk om foto’s te voorzien van de actuele locatie op het moment dat een foto wordt genomen. Er zijn nog geen concrete aanwijzigingen gevonden voor GPS-ondersteuning.

3G SettingDoor de ondersteuning van de nieuwe Infineon SGOLD3H (3G)-chipset zou voldoende bevestigd moeten zijn dat er op korte termijn een 3G iPhone zal verschijnen.
Een extra optie in de instellingen voor de Phone-applicatie maakt het mogelijk om 3G uit te schakelen, om de batterij niet verder onnodig te belasten als je even geen 3G-snelheden nodig hebt.

Van een aantal andere geruchten hebben we wel sporen kunnen vinden, maar is er verder niets concreets bekend. Zo zou er sprake zijn van een instant messaging-applicatie (iChat?). Er zijn wel traces te vinden die wijzen op XMPP-ondersteuning, maar daar houdt het verder ook gelijk op. Daarnaast werd er veel gesproken over een mogelijke afstandsbediening via iTunes, maar ook daar is geen spoor van terug te vinden. Er moet natuurlijk ook nog wat te wensen overblijven voor firmware 3.0 😉

De lijst van nieuwe features is de afgelopen tijd flink uitgebreid. Omdat we te maken hebben met een Apple-product en de daarbij horende geheimzinnigheid blijft het natuurlijk altijd de vraag wat er uiteindelijk in de definitieve versie 2.0 zal worden opgenomen. We hopen met dit artikel in ieder geval een goed overzicht te hebben gegeven wat we zoal kunnen verwachten en wat we al weten. Zijn we iets vergeten, meld het dan even in de reacties.

Voor Nederlandstalige screenshots van iPhone-firmware beta 2.0, zie het artikel Nederlandse rondreis door iPhone 2.0 Beta.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.