iPhone in gesprek tijdens mobiel internet (GPRS)

Een groot gedeelte van iPhone-gebruikers die veel gebruikmaken van mobiel internet zal merken dat ze gesprekken missen wanneer er gebruik wordt gemaakt van mobiel internet over een actieve GPRS verbinding. De Network Operating Mode is hiervan de oorzaak.

Network Operating ModeVeel iPhone-gebruikers zullen na langere tijd merken dat ze gesprekken missen wanneer er gebruik wordt gemaakt van mobiel internet over een actieve GPRS-verbinding. Een actieve GPRS-verbinding is bijvoorbeeld als je je e-mail ophaalt, als je een webpagina bekijkt in Safari, het weer of aandelen controleert of als je een YouTube-filmpje streamt. Op die momenten is het tijdelijk niet mogelijk om spraakgesprekken te ontvangen: een probleem dat bij vrijwel alle providers speelt. Abonnees van T-Mobile zijn hierop een uitzondering.

GPRS is een protocol wat onder de GSM-standaard valt. GPRS kan opereren in drie verschillende NOM’s (Network Operating Mode). De twee belangrijkste die worden gebruikt zijn NOM1 en NOM2. De NOM-waarde geeft de mogelijkheden van het GPRS-netwerk aan. Deze NOM-waarde wordt als extra systeemparameter verzonden van de GSM-mast naar de mobiele telefoon.

In een NOM1-netwerk kan de mobiele telefoon spraaksignalering ontvangen wanneer de dataverbinding actief is. Een eventuele actieve mobiele internetverbinding wordt op dat moment verbroken en je iPhone gaat over zodat je het gesprek kunt beantwoorden.
Deze spraaksignalering is in een NOM2-netwerk niet mogelijk als de dataverbinding (GPRS) actief is. Als iemand jou op je iPhone belt terwijl je net lekker aan het surfen bent of een andere actieve internetverbinding hebt, zal afhankelijk van de instellingen het gesprek worden doorgezet naar de voicemail of krijgt de beller een melding/toon te horen.

Voor zover wij weten heeft in Nederland alleen het T-Mobile-netwerk voor GPRS de NOM1 geconfigureerd. Alle overige providers (KPN (ook Hi), Vodafone, Telfort en Orange) maken gebruik van NOM2. Wil je het zeker weten, dan kun je de NOM-configuratie van jouw provider controleren via FieldTest. Toets *3001#12345#* in en tik op de groene belknop (Call). Hierdoor kom je in de FieldTest-applicatie. Kies in het menu ‘GPRS’ en controleer de waarde achter NOM.

Overigens voor alle duidelijkheid: dit is geen specifiek iPhone-probleem, maar een probleem dat voor alle telefoons/smartphones met mobiel internet geldt. Wel is het zo dat recente statistieken aantonen dat iPhone-gebruikers meer gebruik maken van mobiel internet, en dus sneller ‘last’ kunnen krijgen van gemiste gesprekken.

Meer informatie: Location caching and extrapolation based on speed

Meer uitleg over de verschillende waarden van FieldTest: iPhone Fieldtest: uitleg van het onderdeel Cell Information

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 mei 2008, 18:41
Categorie Achtergrond
Onderwerpen edge, field test, gprs, mobiel internet, provider, t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.