Dash-logo.

Conflict tussen Apple en Dash-ontwikkelaar: app verwijderd om App Store-fraude

Er is een conflict gaande tussen Apple en een ontwikkelaar. De ontwikkelaarsapp Dash is uit de App Store verwijderd en het bijbehorende account is gesloten, vanwege frauduleuze App Store-activiteiten. De ontwikkelaar zegt echter niet schuldig te zijn.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Er is momenteel een conflict gaande tussen de ontwikkelaar van de Dash-app en het App Store-team. Vorige week werd de ontwikkelaarsapp Dash uit de App Store verwijderd, omdat er volgens Apple sprake was van App Store-manipulatie. De ontwikkelaar zei van niets te weten en tastte in het duister waarom zijn ontwikkelaarsaccount stopgezet was en de Dash-app uit de App Store verwijderd was. Wat is hier nu precies aan de hand?

Dash-logo.

Dash verwijderd vanwege neppe App Store-reviews

Vorige week had de ontwikkelaar van de Dash-app een verzoek ingediend bij Apple om zijn individuele ontwikkelaarsaccount om te zetten naar een bedrijfsaccount. Echter werd zijn account al snel gesloten en de apps verwijderd. De ontwikkelaar dacht nog dat dit bij het migratieproces hoorde, maar al snel bleek dit niet het geval te zijn. De ontwikkelaar zei van niets te weten, maar nu blijkt hoe de vork in de steel zit. Tegenover The Loop laat Apple weten dat ze al twee jaar met de ontwikkelaar bezig zouden zijn om de problemen op te lossen. De ontwikkelaar zou beschikken over twee accounts met 25 apps en meer dan duizend neppe beoordelingen. Het zou gaan om zowel positieve reviews voor eigen apps als negatieve reviews voor concurrerende apps. De ontwikkelaar zei niet betrokken te zijn bij deze frauduleuze zaken.

De ontwikkelaar heeft na Apple’s verklaring via een blogpost laten weten wat er aan de hand is. Ongeveer drie tot vier jaar geleden, heeft hij een familielid geholpen met het opzetten van een ontwikkelaarsaccount. Deze werd betaald via zijn eigen creditcard. Ook heeft hij haar testhardware gegeven die de Dash-ontwikkelaar niet langer nodig had. Nu blijkt dat zijn eigen account en die van het familielid volgens Apple aan elkaar gekoppeld waren. Dit tweede account was dus betrokken bij reviewmanipulatie, waarna zijn eigen account ook gesloten werd.

Dash voor de iPad.

Apple stelt oplossing voor, ontwikkelaar niet akkoord

De ontwikkelaar zegt dat Apple twee dagen na het sluiten van zijn account, contact met hem opgenomen had. Hij geeft aan dat hij nooit op de hoogte gesteld is van frauduleuze activiteiten voordat zijn account stopgezet was. Apple gaf wel een suggestie om de problemen op te lossen. Volgens de ontwikkelaar kon Apple het account weer activeren, zodra hij een blog post schreef waarin hij toegeeft dat hij iets verkeerds gedaan zou hebben. Uiteindelijk was zelfs Phill Schiller, hoofd van onder andere de App Store, betrokken bij het conflict.

De ontwikkelaar ging niet akkoord met dit voorstel, omdat hij zelf zegt niks verkeerd gedaan te hebben. Op zaterdag zou Apple vervolgens akkoord gegaan zijn als de ontwikkelaar via een blogpost zijn eigen verhaal zou doen, waarna het account eventueel weer geactiveerd zou worden. De Dash-ontwikkelaar heeft vervolgens een conceptversie van zijn verhaal naar Apple gestuurd, maar heeft daarna niks meer van Apple vernomen. Het laatste telefoongesprek tussen Apple en de ontwikkelaar is te beluisteren op de Dash-website.

Omdat de ontwikkelaar nog niks heeft vernomen van Apple, lijkt het er op dit moment niet op dat de Dash-ontwikkelaar zijn account nog terug krijgt, waardoor de Dash-app voorlopig niet meer terug zal keren in de App Store. De Mac-versie is nog wel gewoon te downloaden, maar alleen via de Dash-website.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 oktober 2016, 11:33
Categorie Apps
Onderwerp ontwikkelaars

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.