iPhone 6 iPhone 6 Plus

Apple kondigt iPhone 6 en iPhone 6 Plus aan

Apple heeft de iPhone 6 met een groter scherm officieel aangekondigd. De nieuwe iPhone 6 is in september 2014 in Nederland verkrijgbaar.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iphone 6 plus bovenkantApple heeft de iPhone 6 en iPhone 6 Plus officieel aangekondigd. Beide iPhones hebben een aluminium behuizing met een groter scherm. De iPhone 6 heeft een 4,7-inch-display en in de iPhone 6 Plus vind je een 5,5-inch-scherm. Daarmee is Apple eindelijk weggestapt van het 4-inch-scherm in de iPhone 5, iPhone 5s en iPhone 5c. Net als de vorige iPhone is de iPhone 6 verkrijgbaar in meerdere kleuren, waaronder in goud.


De iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebben een nieuw, nog scherper scherm dat door Apple een Retina HD-scherm wordt genoemd. De iPhone 6 heeft een resolutie van 1334 bij 750 pixels, terwijl de iPhone 6 Plus een Full HD-resolutie heeft van 1920 bij 1080 pixels. Volgens Apple heeft de iPhone 6 ongeveer 38 procent meer pixels dan de iPhone 5s, terwijl de iPhone 6 Plus maar liefst 185 procent meer pixels heeft. Het scherm lijkt echter niet te bestaan uit saffierglas: Apple spreekt van een scherm gemaakt van speciaal, versterkt glas.

Beide nieuwe iPhones zijn dunner dan de iPhone 5s. De iPhone 6 is 6,8 millimeter dik en de iPhone 6 Plus is ietsje dikker met 7,1 millimeter. Ter vergelijking: de iPhone 5s was 7,6 millimeter dik.

iOS 8 aangepast voor grotere schermen

Het grotere scherm van de iPhone 6 Plus brengt ook nieuwe functies met zich mee. Zo hebben een aantal apps een alternatieve interface als je de iPhone horizontaal houdt. Bij iMessage worden bijvoorbeeld je contacten links getoond, terwijl je rechts je chats ziet staan. Deze interface is vergelijkbaar met die van de iPad. Het iconenscherm van de iPhone 6 Plus draait ook met je iPhone mee.

iphone 6 family

Omdat de iPhone 6 en iPhone 6 Plus grotere schermen hebben, is het niet meer mogelijk om de bovenhoeken van het scherm met je duim te bereiken. Daar heeft Apple echter een oplossing voor bedacht. ‘Reachability’, noemt Apple de functie. Tap twee keer op de homeknop en de bovenste helft van het scherm wordt naar beneden getrokken, zodat je de knoppen daar kunt aanraken. Dit is een andere handeling dan bij multitasking, waarbij je de knop moet indrukken.

Apps die nog niet zijn aangepast voor het grotere iPhone-scherm worden door iOS opgeschaald, waardoor ze het gehele scherm vullen. Je hebt hierdoor geen zwarte balken op het scherm, zoals het geval was met 3,5-inch iPhone-apps toen de 4-inch iPhone 5 werd geïntroduceerd.

A8-chip

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus maken gebruik van een nieuwe A8-chip, Apple’s tweede 64-bits-processor voor iOS-apparaten. In de A8 zitten 2 miljard transistors. Ondanks dit forse aantal is de chip 13 procent kleiner dan de A7 van de iPhone 5s, iPad Air en iPad mini Retina. De A8 is volgens Apple 20 procent sneller dan zijn voorganger. Hij blinkt ook uit op grafisch gebied: graphics in bijvoorbeeld games worden 50 procent sneller geladen.

Volgens Apple is de A8-chip vooral een stuk stabieler dan andere mobiele processoren. Het is mogelijk voor de chip om lange tijd op volle kracht te draaien, zonder dat hij warmte afgeeft en je iPhone dus opwarmt.

iphone 6 plus liggend 2

M8 motion processor

Apple introduceert in de iPhone 6 ook de M8-coprocessor, de opvolger van de M7-coprocessor in de iPhone 5s. Ook de M8 gebruikt de bewegingssensoren van je iPhone om je activiteiten in de gaten te houden, maar is net wat slimmer geworden. Zo ziet je iPhone bijvoorbeeld nu ook wanneer je rent of fietst en wordt je afgelegde afstand berekend. Een nieuwe barometer helpt met het bepalen van hoogte, waardoor de iPhone bijvoorbeeld weet wanneer je een berg beklimt.

Verbeterde batterijduur

Volgens Apple bieden beide nieuwe iPhones een betere batterijduur. Met de iPhone 5s was het bijvoorbeeld mogelijk om 10 uur continu naar video’s te kijken, maar de iPhone 6 houdt dit 11 uur vol. De iPhone 6 Plus is de grote uitblinker en kan 14 uur onafgebroken video’s afspelen. De nieuwe iPhones moeten op ieder vlak een superieure batterijduur bieden – waarbij de iPhone 6 steeds het langste vol blijft. Dat sluit aan op eerdere berichten, waarin werd beweerd dat de iPhone 6 een veel krachtigere accu bevat.

iPhone 6 batterij

8-megapixelcamera

iphone 6 cameraBeide nieuwe iPhone 6-modellen hebben een 8-megapixelcamera, zoals ook aanwezig is in de iPhone 5s. Beide camera’s ondersteunen ook wederom de true-tone flitser. Volgens Apple ondersteunt de camera 1,5 micronpixels en heeft hij een diafragma van f/2.2. De grootste vernieuwing zit ditmaal in de nieuwe iSight-sensor. Dankzij deze nieuwe sensor kan de iPhone 6 twee keer zo snel scherpstellen op een onderwerp. Gezichten en geknipper van ogen worden door de iPhone 6 sneller gedetecteerd. Panoramafoto’s op de iPhone 6 hebben een hogere resolutie van 43 megapixel.

Beeldstabilisator

Uniek in de iPhone 6 Plus is een optische beeldstabilisator. Deze zorgt ervoor dat de cameralens van je iPhone stabiel wordt gehouden terwijl je aan het filmen bent, waardoor er geen trillingen in het beeld bestaan. De iPhone heeft al langer een digitale beeldstabilisator, maar de optische beeldstabilisator maakt gebruik van hardware. Hierdoor is er ook geen kans van een verminderde beeldkwaliteit.

De iPhone 6 kan net als de iPhone 5s in slow-motion filmen, maar met een lagere snelheid: je kunt beelden nu vastleggen met 240 frames per seconde. Het is ook mogelijk om video’s op gewone snelheid met 60 frames per seconden te filmen.

Voice over LTE

De iPhone 6 en iPhone 6L bevatten beide verbeterde LTE-antennes, die 4G-snelheden tot 150Mbps mogelijk maken. Daarnaast ondersteunen de iPhones voortaan Voice over LTE (VoLTE), wat het mogelijk maakt om via LTE te bellen. Dit moet je provider wel ondersteunen. Apple voegt bovendien in iOS 8 Wi-Fi Calling toen, wat het mogelijk maakt om via je Wi-Fi-verbinding vanuit je belbundel te bellen.

iPhone 6 hoesjes

Apple heeft voor de iPhone 6 en iPhone 6 Plus ook speciale hoesjes aangekondigd. Deze cases zijn verkrijgbaar in het zwart, blauw, roze, groen, wit en rood.

hoesjes iphone 6 siliconen

Prijs iPhone 6 en iPhone 6 Plus

De iPhone 6 wordt in Nederland verkocht vanaf 699 euro. De iPhone 6 Plus is 100 euro duurder, en begint met een prijs van 799 euro. De gedetailleerde prijzen zijn als volgt:

iPhone 6

  • iPhone 6 met 16GB opslag – €699
  • iPhone 6 met 64GB opslag – €799
  • iPhone 6 met 128GB opslag – €899

iPhone 6 Plus

  • iPhone 6 Plus met 16GB opslag – €799
  • iPhone 6 Plus met 64GB opslag – €899
  • iPhone 6 Plus met 128GB opslag – €999

26 september in Nederland en België

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn vanaf 26 september verkrijgbaar in Nederland en België. Een week daarvoor is de iPhone 6 te koop in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en een reeks andere landen – op 19 september. Apple belooft dat de iPhone 6 en iPhone 6 Plus voor het einde van 2014 verkrijgbaar zijn in 115 landen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 september 2014 om 12:23
Onderwerp
Categorie
iDevices
85 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.