iPhone mist 21% van de stappen

‘iPhone niet zo nauwkeurig als stappenteller, mist 21% van de stappen’

De iPhone is niet zo nauwkeurig als stappenteller, blijkt uit onderzoek. Bij normaal dagelijks gebruik mis je 21% van de stappen, maar dat komt vooral door gebruikers zelf.

iPhone mist 21% van de stappen

Gebruik je de Activiteit-app op je iPhone om het aantal stappen te tellen, dan klopt het aantal waarschijnlijk niet. Uit onderzoek van de universiteit van British Columbia blijkt dat de iPhone het aantal stappen te laag inschat, met een verschil van maar liefst 21,5%. Het goede nieuws is dat je er zelf iets aan kunt doen door niet te treuzelen en je iPhone altijd mee te nemen, ook naar de wc.

iPhone meet te weinig stappen

Gebruik je een stappenteller-app op je iPhone of ga je graag op pad met een wandelapp, dan ben je misschien gewend om telkens even te kijken of je wel aan de aanbevolen 10.000 stappen per dag toe bent gekomen. Maar de meting die je met de iPhone hebt gedaan is waarschijnlijk te laag, zo blijkt uit het onderzoek waarbij de metingen werden afgezet tegen de ‘gouden standaard’: een stappenteller die je om je middel draagt. Het team keek ook in een laboratorium of het aantal stappen op een loopband wel klopte met een handmatige meting.

Vooral bij hoge wandelsnelheden wijkt de iPhone zo’n 5% af. Loop je langzamer, dan wijkt het aantal stappen 9,4% af. In dagelijks gebruik miste de iPhone 21,5% van de stappen, ongeveer 1.340 per dag. Dit wordt volgens de makers veroorzaakt door een aantal factoren. Zo nemen mensen hun iPhone niet altijd mee als ze naar het toilet gaan of opstaan om een kop koffie te pakken, waardoor je een aantal stappen mist. Ook is bij sloom wandelen het aantal stappen niet altijd goed te meten.

Toch zit er ook een positieve kant aan het verhaal: als je het aanbevolen aantal van 10.000 stappen aanhoudt als advies, zet je met de iPhone in ieder geval nooit te weinig stappen. “Vanuit het oogpunt van publieke gezondheid, is het beter dat [de iPhone] onderschat in plaats van overschat”, aldus onderzoeksleider Mark Duncan.

Wil je toch een nauwkeurige meting, dan kun je beter een Apple Watch kopen of kiezen voor een stappenteller zoals een Fitbit. Of neem wat vaker je iPhone mee als je van je stoel opstaat.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 december 2017, 13:55
Categorie Achtergrond
Onderwerp stappenteller
Device iPhone

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven?
Meld het ons!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.