Apple: ‘Onze dataverzameling brengt je privacy niet in gevaar’

Apple legt uit hoe ze data verzamelen van gebruikers en daarbij je privacy niet in gevaar brengen. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld wat de meestgebruikte emoji zijn en welke straattaal mensen gebruiken.

Apple heeft een nieuw onderzoeksartikel gepubliceerd in het Machine Learning Journal, een eigen publicatie waarin ze de over eigen AI-onderzoek rapporteren. Deze keer gaat het over differentiële privacy, de technologie die Apple gebruikt om grote hoeveelheden data van gebruikers te verzamelen, zonder dat je privacy in gevaar komt.

Apple: ‘Onze dataverzameling is veilig’

Onlangs kreeg Apple nog kritiek omdat ze volgens een onderzoek toch te veel specifieke data van gebruikers verzamelen. Dat Apple de manier waarop ze werken nader uitlegt, zou daar iets mee te maken kunnen hebben.

Apple Store programmeren workshop.

Apple zegt gebruik te maken van lokale differentiële privacy, in plaats van centrale. Dit houdt in dat de bewust toegevoegde ruis op het toestel van de gebruiker wordt gegenereerd, voordat het naar de server van Apple gaat. Dit is veiliger, omdat de werkelijke data al is vervuild voordat het op (data)transport naar Apple gaat. Apple benadrukt ook dat meedoen aan de technologie op vrijwillige basis (opt-in) is en dat automatisch bepaalde info en verbanden worden gewist zodra de data is geüpload. Zo verwijdert Apple bijvoorbeeld de IP-adressen die ze in de data vinden, waardoor iemand te traceren zou zijn.

Bekijk ook

Wat is differential privacy? Zo beschermt Apple jouw data

Differential privacy is een techniek waarmee Apple gebruikersdata verzamelt. Lees hier wat differential privacy is en hoe Apple ervoor zorgt dat jouw gegevens veilig zijn.

“Als veel mensen hun data insturen, zorgt de ruis voor gemiddelden, zodat er betekenisvolle data ontstaat”, redeneert Apple. “We kunnen bijvoorbeeld geen onderscheid maken of een emoji en een Safari-webdomein van dezelfde gebruiker komt. De datapunten worden gebruikt voor statistieken en die verzamelde statistieken worden vervolgens gedeeld met de relevante teams binnen Apple.” Zo gebruikt Apple differentiële privacy om de populairste emoji te ontdekken, maar ook om te achterhalen welke websites de meeste resources vragen. Het leidt ook tot verbeterde autocorrectie en beter begrip van taalgebruik zoals straattaal, leenwoorden uit het buitenland, afkortingen en populaire nieuwe termen.

Apple maakte eerder bekend dat de emoji die huilt van geluk de meestgebruikte emoji in de VS is:

Apple top 10 emoji

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.