Reacties voor: Praat mee: deel hier je ervaringen met iPadOS 13

Vanavond is het eindelijk zover: iPadOS komt beschikbaar! Wil je meepraten met andere bezoekers van iCulture en je ervaringen delen, dan ben je hier op het juiste adres. Praat mee en deel je ervaringen tijdens het installeren gebruiken van iPadOS 13!
Lees het complete artikel → Praat mee: deel hier je ervaringen met iPadOS 13
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 69 reacties

  1. Als beta tester kan ik zeggen dat het er goed uit ziet. Lekker stabiel. Echt baanbrekend is het niet. De mening hier dat de iPad volwassener zou zijn geworden deel ik echter niet. Die vlieger gaat pas op naar mijn mening als de iPad de functionaliteit van een MacBook heeft.

  2. @Ruud: Ik bedoelde er eigenlijk meer mee, dat het nu op eigen benen staat. Zelfstandig dus.

  3. Ik ben wel benieuwd naar iPadOS. Het is een stap vooruit en hopelijk gaat  hier later nog dieper op in dat we een soort van Mac hebben op iPad. Een vervanger van MacOS hoeft het voor mij niet te worden.

  4. Welk buildnummer heeft de zojuist gelanceerde versie van iPadOS 13.1?

  5. Ziet er op eerste zicht toch wel leuker en een stuk beter uit. Het eerste dat me opviel is dat er ook een donkere modus is bij OneDrive. Op de iPhone (iOS 13) is/was dit nog niet het geval.

  6. Origineel geplaatst door Ruud
    Als beta tester kan ik zeggen dat het er goed uit ziet. Lekker stabiel. Echt baanbrekend is het niet. De mening hier dat de iPad volwassener zou zijn geworden deel ik echter niet. Die vlieger gaat pas op naar mijn mening als de iPad de functionaliteit van een MacBook heeft.

    De iPad de functionaliteit van een MacBook? Dat lijkt me niet echt de bedoeling van Apple…

  7. Mijn iPad air 2 kan geen wifi connecties meer maken. Wachtwoord wordt niet geaccepteerd door de iPad. Ook de hotspot functie werkt niet met de iPhone blijft wachtwoord vragen. De iPad is ontzettend traag en reageert in het instellingen menu na 30 seconde pas

  8. De update van mijn iPad Air 2 is naar iOS 13.1 gegaan en niet naar iPadOS.

    Dat zag ik in iTunes.

    Dit is toch raar ?

    Paul

  9. Ik ben niet zo’n fan van de widgetbalk aan de linkerzijde in landschapsmode. De widgets kan ik uitzetten, maar de datum blijft nog in beeld staan waardoor de apps nog steeds opgeschoven zijn. Is het mogelijk om ook de datum uit beeld te krijgen?

  10. Ik vroeg me af of er nu ook meer hubs zullen komen voor de ipad air (bv hdmi en usb-a en usb-c). Zou geweldig zijn!

  11. Origineel geplaatst door Minosvdb
    Ziet er op eerste zicht toch wel leuker en een stuk beter uit. Het eerste dat me opviel is dat er ook een donkere modus is bij OneDrive. Op de iPhone (iOS 13) is/was dit nog niet het geval.

    Update voor iPhone is ook beschikbaar

  12. Icoontjes gaan nog steeds van links boven naar rechts onder. Nog steeds niet zelf optie bepalen 😱

  13. Origineel geplaatst door Paul
    De update van mijn iPad Air 2 is naar iOS 13.1 gegaan en niet naar iPadOS.
    Dat zag ik in iTunes.
    Dit is toch raar ?

    Dat zie ik hier ook staan. Maar ik heb wel de widgets beschikbaar, maar bv dan weer niet het QuickPath toetsenbord….vreemd

  14. Prima Update

    Pluspunten:
    * dark mode
    * herinneringen op locatie functioneert nu eindelijk op de iPad
    * herinneringen met subtaken
    * herinneringen “toon als ik chat”
    * verbeterde notities
    * meer iconen op beginschermen

  15. Hier iPad air 2 met ipadOS2 !
    IpadOS 13.1 dus

  16. Origineel geplaatst door Ruud
    Als beta tester kan ik zeggen dat het er goed uit ziet. Lekker stabiel. Echt baanbrekend is het niet. De mening hier dat de iPad volwassener zou zijn geworden deel ik echter niet. Die vlieger gaat pas op naar mijn mening als de iPad de functionaliteit van een MacBook heeft.

    Origineel geplaatst door Patrik
    De iPad de functionaliteit van een MacBook? Dat lijkt me niet echt de bedoeling van Apple…

    Nee, uiteraard niet. De verkoop van de MacBook zal dramatisch dalen.
    Dit is nou een voorbeeld van dat de ontwikkeling niet in het teken staat van de gebruiker, maar de aandeelhouder.

  17. Net mijn ipad mini 5th gen geupdate naar ipados 13 maar mijn homescreen is nog steeds identiek hetzelfde als voor de update. Even grote app icons en Geen widgets Te bespeuren aan de linkerkant??
    Iemand een idee hoe ik dat nieuwe homescreen kan Activeren?

  18. Origineel geplaatst door Aaifoon
    Ik ben niet zo’n fan van de widgetbalk aan de linkerzijde in landschapsmode. De widgets kan ik uitzetten, maar de datum blijft nog in beeld staan waardoor de apps nog steeds opgeschoven zijn. Is het mogelijk om ook de datum uit beeld te krijgen?

    Opgelost: na een herstart blijft de linker widgetbalk niet meer vaststaan 😊

  19. Heeft een van jullie al ervaring met het connecten van een draadloze muis in iPadOS?

  20. Als intensieve iPad gebruiker ben ik erg blij met de update. Ik draai iPadOS sinds de eerste publieke bèta. Affinity photo, presentaties maken, plannen, muziek etc. Het werkt! Archief via een externe harde schijf openen gaat perfect, ik kan de bestanden zo openen in iedere app. Zo ook vanuit de NAS. De muis werkt perfect maar ik vind het nutteloos op een iPad bij normaal gebruik. Nieuwe herinneringen app is een verademing. Jammer dat mail geen echte update heeft gehad. Kleine dingen als volume balk, donkere modus etc zijn welkom ook.

  21. Ik zie m.u.v. dark mode nauwelijks verschil op mijn mijn ipad mini 5. Vanwaar het enthousiasme, mis ik iets?

  22. @EB: Ik heb dus EXACT hetzelfde probleem op mijn iPad Air 2…
    Ook verbinden via iTunes gaat niet meer, hij wordt niet herkend.

    Tja… wat nu?
    Want al brengen ze straks een fix uit, dan zou ik niet weten hoe we die kunnen installeren.

  23. Een leuk detail dat me net opviel is dat: Als je de standaard geleverde Appel apps (zoals Music) verwijdert, dat deze dan ook in het settings menu worden verwijderd. Voorheen bleef dan nog bijvoorbeeld het kleine icoontje van bijvoorbeeld Music behouden in de Settings app.

  24. Ik zie in de bestandenapp geen kolomindeling. Hoe krijg ik dat voor elkaar? iPad 2018 in gebruik. Of kan dat alleen op de Pro?

  25. Prima update, beetje wennen maar wel fijn dat scherm beter wordt benut. zeer benieuwd naar sidecar functie die pas in oktober met release macos vrijkomt.

  26. Ipad air 2 nog niet updaten dus en wachten op nieuwe update. Als ik zo de reacties lees.

  27. @Wim: hier op iPad Pro 2017 werkt de kolomindeling wel. Vind de bestandenapp echt verbeterd.

  28. Origineel geplaatst door EB
    Mijn iPad air 2 kan geen wifi connecties meer maken. Wachtwoord wordt niet geaccepteerd door de iPad. Ook de hotspot functie werkt niet met de iPhone blijft wachtwoord vragen. De iPad is ontzettend traag en reageert in het instellingen menu na 30 seconde pas

    Hier idem. Is onbruikbaar geworden.

  29. @Genesis: Ik vind de update zelfs niet meer terug. Denk dat Apple hem ingetrokken heeft voor de iPad Air 2. Gelukkig maar.

    Ivm iTunes… je kan altijd je iPhone in recovery/DFU zetten. Zet iOS12 er terug op en als nog een backup hebt gemaakt onder iOS12, kan je die terug zetten…

  30. Netwerkbeveiliging uitschakelen op Router zoals WPA2 wil ook wel eens werken voor Ipad Air 2

  31. @Rv: Inderdaad een beetje opgeklopt allemaal !

  32. Origineel geplaatst door Genesis
    @EB: Ik heb dus EXACT hetzelfde probleem op mijn iPad Air 2…

    Ook verbinden via iTunes gaat niet meer, hij wordt niet herkend.

    Tja… wat nu?

    Want al brengen ze straks een fix uit, dan zou ik niet weten hoe we die kunnen installeren.

    Ik heb exact hetzelfde probleem! Geen WiFi, iTunes, etc
    Heb een forumthread gestart.

  33. Moet eerlijk zeggen dat ik de splitview behoorlijk lastig vind geworden. Als je nu er op drukt krijg je nu de shortcuts eerst van bijvoorbeeld notities en herinnering die doe ik vast naast elkaar.

  34. Voor degenen die het niet voor elkaar krijgen de widgets op de homepagina te zetten: instellingen > beeldscherm > scroll naar onderen > zet de beeldscherm indeling op ‘meer’ en dan de schakelaar eronder aanzetten.

  35. Advies: Niet updaten! (voorlopig)

    Na update van m’n iPad Pro (slechts 2 maanden oud) meteen problemen; Smart Cover/Keyboard en aanraakscherm werken niet meer goed. Sommige toesten doen het helemaal niet meer, andere geven verkeerde karakters. Het touchscreen werkt ook niet meer goed, sommige onderdelen van het scherm reageren niet. Apple heeft geen oplossing, anders dan terugzetten naar de fabrieksinstellingen. De problemen worden hierdoor echter groter; de Apple ID klopt niet meer, het is een ID van iemand uit m’n adressenbestand. Ik kan dit niet wijzigen, dus ook niet inloggen. Ook hiervoor geen oplossing bij Apple. Kortom, een groot drama met IOS13. Kan helaas m’n iPad niet meer gebruiken totdat er een update komt voor deze- en andere bugs.

  36. Uiteindelijk via Apple support de iPad Air 2 hersteld naar fabrieksinstellingen met ipados13.1 en daarna een iCloud backup teruggezet. Alles werkt weer lijkt het voor nu.

  37. Origineel geplaatst door EB
    Mijn iPad air 2 kan geen wifi connecties meer maken. Wachtwoord wordt niet geaccepteerd door de iPad. Ook de hotspot functie werkt niet met de iPhone blijft wachtwoord vragen. De iPad is ontzettend traag en reageert in het instellingen menu na 30 seconde pas

    Hoor nu net dat met de iPad Air 2 veel problemen zijn

  38. Iemand die weet hoe ik in iPadOS 13.1 een cloud locatie aan bestanden kan toevoegen (stack)?

    Daarnaast ben ik de zoekfunctie kwijt (het vergrootglas), iemand die weet hoe je kan zoeken?

    Alvast dank voor de tips!

  39. @Wim: In de bestanden-app, in de rechterhelft van het scherm naar beneden vegen. Dan komt er bovenaan onder de zoekbalk een extra menu voor sorteren en indeling tevoorschijn.

  40. Kan je op de iPad daarmee ook muziekbestanden bewerken zoals op een MacBook of iMac?

  41. Jammer dat de donkere modus niet werkt in Apple’s eigen apps zoals Numbers of Pages.

  42. Is het ook mogelijk om de iconen weer groter te krijgen? Ik vind ze zo klein nu.

  43. @Nathalie: ja, bij de instellingen van het beeldscherm

  44. @Jan-Paul Van Toer: Bedankt, ik heb het gevonden bij beeldscherm. Gelukkig.

  45. Bij mijn iPad Pro hangt de bestanden app steeds. Kan er bijna niet meer mee doen.

  46. Heb 1.3.1 op mijn 12.7 iPad Pro geïnstalleerd, maar nu is hij telkens de verbinding met mijn Smart Keyboard kwijt, de oplossing is om het los te koppelen en vervolgens weer vast te koppelen en dan doet hij het weer totdat je je iPad uitzet.

    Iemand anders ook last hiervan?

  47. @Wim: in portrait mode is dat niet mogelijk, enkel in landscape, misschien is dat de reden

  48. Ik heb twee iPads thuis. De nieuwste van vorige jaar leverde geen enkel probleem op.

    Mijn tweede iPad gaat het fout. De update wordt wel gedownload, maar bij de controle van de update krijg ik steeds de melding dat er geen internetverbinding beschikbaar is.

    Dat klopt niet, want ik kan gewoon Safari gebruiken.
    Ik heb meerdere dingen geprobeerd, zoals IPad aan en uitzetten, WiFi aan en uitzetten, maar niets helpt
    Koppelen aan mijn IMac om het via ITunes te doen werkt ook niet, omdat de enige opties die geboden worden a) installeren als nieuwe IPad. En b) restore vanaf backup is.

    Geen idee wat ik nu moet doen. Ultimo reset ik het terug naar fabrieksinstellingen en probeer het dan

    De tweede IPad is een IiPad air 2

  49. Vind het updaten van de apps niet handig werken in de AppStore nu

  50. Ben blij met deze update. Mooiste vind ik de donkere modus, widgets op homescherm (eindelijk) en toch wel de bestanden app. Heb SD-card reader geprobeerd en een Sandisk IXpand usb stick op de iPad Pro 10.5 en het werkt vrijwel als een zonnetje. Kan nu zonder al te veel problemen met foto-en video bestanden werken zonder al te veel gehannes met Foto’s app.Nu nog wachten op Photoshop voor de IPad! Nice!

  51. Sinds de update naar iOS 13(.1) krijg ik binnen Safari niet meer de mogelijkheid om cookies te accepteren, dus werken een heleboel websites (o.a. die van de persgroep, tig etc.) niet, want de knop om ze te accepteren ontbreekt. Op mijn iPhone werkt het wel. Zijn er nog meer mensen, die hier last van hebben?

  52. Hier idem; Ipad Air 2 compleet onbruikbaar geworden.
    Geen wifi verbinding, geen herkenning door Itunes

  53. iPad 2018 werkt prima op de nieuwe software net als iPhone 8/SE en watch 3.
    Geen problemen tot noch toe!

  54. Erg toffe update! Het beginscherm is er ontzettend op vooruitgegaan. Ziet er nu minder lomp en minder saai uit met die kleinere iconen en het widgetdeel aan de linkerzijde. Blij met de notitie-app ook… Teveel om op te noemen, maar vooral dikke tevredenheid hier!! 👍🏼

  55. @Nick: Mag ik vragen welke iPad je hebt en welk adapterkabeltje je gebruikt om de harddisk aan te sluiten?

  56. Origineel geplaatst door Toba
    Hier idem; Ipad Air 2 compleet onbruikbaar geworden.

    Geen wifi verbinding, geen herkenning door Itunes

    Kijk even naar mijn eerdere bericht hierover. Heb een forum thread gemaakt met een beschrijving van mijn oplossing. (Die voor mij werkt)

  57. Iemand ervaring met de iPad pro 9,7?

  58. @Binkytoy: probleem inmiddels getackeld: in de instellingen van Safari stond “reader weergave” als standaard ingesteld 😫

  59. iPadOS tot nu toe geen vooruitgang. Ipad 2019;is kwa spelletjes trager geworden. Vind persoonlijk de kleinere iconen niet mooi.
    En aps updaten niet meer op standaard plek.

  60. Ik heb bij sommige apps niet QuickType en bij andere wel op iPad.

  61. iPad Air 2 compleet onbruikbaar geworden na de update. WiFi werkt niet, iTunes werkt niet, Bluetooth verbinding maken werkt niet. Ik wil mijn geld terug!!!!

  62. @Binkytoy: heb dit probleem ook met de website van de Telegraaf, maar kan die reader funktie/cookie niet aanzetten/uitzetten. Hoe deed je dat?

  63. PROBLEEM: airplay icoon weg binnen de Ziggo Go app. Ik hoop dat het opgelost is na de update 13.1.1.

    Meer mensen hier last van?

  64. Origineel geplaatst door Vman
    PROBLEEM: airplay icoon weg binnen de Ziggo Go app. Ik hoop dat het opgelost is na de update 13.1.1.

    Meer mensen hier last van?

    Probleem is opgelost in iOS 13.1.1!

  65. Voordat ik wil upgraden naar iPadOs even een vraagje.
    Werken de iPhone-apps zoals Funda, Strava nog steeds onder het nieuwe iPadOS?
    Alvast bedankt!

  66. iPad versie in nu iPads 13.2. Zie opeens dat bij mail niet meer mogelijk is om een mail te beantwoorden. Alleen nog maar verwijderen, verplaatsen of een nieuwe mail. Wanneer wordt dit hersteld.

  67. Geen goede ervaringen met ipados. Het selecteren van teksten is veel moeilijker geworden, met name zinsdelen selecteren werkt niet. Dat geldt zowel mijn ipad pro van 2016 als mijn nieuwe ipad pro van twee weken geleden. Het ‘vergrootglas’ bij tekst selecteren om de cursor precies te positioneren werkt niet meer in ipados (ook niet in ios 13). Ik hoop op een update.

  68. Ik heb iPadOS geïnstalleerd en heb daar zo’n spijt van. Het zou veel sneller moeten zijn, maar het is zo traaaaaaaaaag. Kan mijn favoriete apps daardoor amper meer gebruiken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.