iPad Air 2 doos

Apple verkocht nog nooit zo weinig iPads, sinds de eerste generatie

De neerwaartse trend in het aantal iPad-verkopen zette ook afgelopen kwartaal door, blijkt uit Apple's cijfers. Het is voor het eerst sinds de introductie van de iPad dat Apple in één kwartaal zo weinig iPads weet te verkopen.

iPad Air 2 doosApple verkocht in het tweede fiscale kwartaal van 2017 opnieuw minder iPads, zo bleek gisteravond bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. In totaal gingen er in deze periode 8.9 miljoen iPads over de toonbank. De teller stond niet eerder zo laag.

Steeds minder iPads verkocht

Uit de cijfers van de afgelopen jaren blijkt dat Apple nog nooit eerder zo weinig iPads in een kwartaal heeft verkocht, sinds de introductie van de allereerste iPad in 2010. In het tweede fiscale kwartaal van 2011 verkocht Apple 4,69 miljoen iPads. Sindsdien werden er in het tweede fiscale kwartaal veel meer iPads verkocht, waardoor 8,9 miljoen nu een dieptepunt vormt. Vanwege schommelingen per seizoen kijken we daarbij alleen naar vergelijkbare kwartalen, dus steeds het tweede fiscale kwartaal van elk jaar.

Vorig jaar verkocht Apple nog 10,3 miljoen exemplaren, nu is het dertien procent minder.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.

Zoals bovenstaande grafiek goed laat zien, laat de iPad al langere tijd een neerwaartse trend in de verkopen zien. Zo verkocht Apple bijvoorbeeld in het eerste fiscale kwartaal van 2017, waarin ook de feestdagen vallen, minder iPads dan het voorgaande jaar. De verwachting is dat die trend zich nog wel even zal doorzetten, al is het altijd koffiedik kijken.

Nieuwe, goedkopere 9,7-inch iPad nog niet meegenomen
Helaas voor Apple is de nieuwe, goedkopere 9,7-inch iPad nog niet meegenomen in de laatste kwartaalcijfers. De eventuele effecten hiervan zien we pas terug in de rapportage over het derde fiscale kwartaal. Apple dunde in maart dit jaar de gehele iPad line-up fors uit.

Verwachtingen overtroffen
Ondanks de tegenvallende resultaten voor de iPad blijft Apple positief. Tim Cook zei dinsdagavond in de conference call over de kwartaalcijfers dat de iPad-verkopen de ‘verwachtingen hadden overtroffen’. Kennelijk legt Apple de lat zelf ook niet meer zo hoog voor de iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 mei 2017, 9:24
Categorie iDevices
Onderwerpen ipad, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.