Reacties voor: iPad: desktop of mobiele website?

Moet je ij bezoek aan een website op de iPad de mobiele versie te zien krijgen, of de desktopversie?
Lees het complete artikel → iPad: desktop of mobiele website?
Oebe Rombout - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 36 reacties

  1. Waarom zou je naar YouTube.com gaan als je je de app hebt? :’)

  2. Gekozen voor “iets anders”= hopende dat er nu langzaam ook webpages gaan komen die volop gebruik gaan maken van de iPad…. horizontaal en verticaal scrollen – mooiere zoom etc etc.

  3. Goed onderwerp om eens bij stil te staan.. Mijn site heeft geen mobiele versie.. Heb’r wel een speciale ‘viewport’ (heet dat geloof ik) code in staan zodat de loze ruimte links en rechts weg gelaten word. Als je de iPhone horizontaal houdt en niet al te slechte ogen hebt is het wel te doen maar in ‘normale’ verticale houding moet je wel zoomen om er iets van te kunnen lezen (of echt goede ogen hebben). Weet niet hoe die er op een iPad uit ziet, nooit bij stil gestaan om te proberen in’n Apple store..
    Anyway, goed stuk.. geeft stof tot nadenken!

  4. Yep, idd echte ipad versies van websites volledig gebaseerd op touch, multimedia en interactie.

  5. Ben het met @sjeltur eens. Wil graag een site die fijner te bedienen is met een touchscreen.

  6. Ik zie graag de volledige versie van de site maar op HTML5 gebasseerd. Ik denk dat dat het meest ideale is voor op de iPad.

  7. @Stijn: @Sjeltur:
    Uiteraard ben ik ook voor een iPad-versie van elke website. Vanwege de extra ontwikkelingskosten (en de onduidelijkheid over de specs van toekomstige tablets) wordt echter toch nog vaak alleen een mobiele versie ontwikkeld: welke versie moet je dan tonen… mobiel of regulier?

  8. Inderdaad iPad capable website. Mobiel is te klein en regulier gaat vaak uit van een hogere resolutie. Kijk naar normale teletekst.nos.nl. Die ziet er niet uit op een iPad.

  9. Het bepalen of iemand op 3G zit kan wel.. dit is namelijk een specifieke range van ip-adressen waarvandaan je dan een site bezoekt. Ik ken websites die daarvan gebruiken maken.

  10. Ik ben voor een soort van tussen versie voor tablets. Een mobiele website is echt neergezet om op een relatief klein schermpje te passen. De iPad heeft zoveel meer screen realestate, maar is toch niet hetzelfde als veel normale websites.

    Bij sommige websites vind ik het overigens niet erg om de gewone website getoond te krijgen op mijn iPad. Maar sommige nieuws sites zijn a bit to much!

    Wat ik overigens ook jammer vind bij bijvoorbeeld Nu, is dat hun alsnog enorme witruimte naast de website hebben staan. Als ze op de iPad die nou niet zouden tonen, zou die website best OK werken. Maar op het moment dat een website die ik veel gebruik een app heeft, zal ik snel de app gaan installeren ;-).

  11. Gewoon geen flash en dan vind ik alles best.
    Flash vind ik werkelijk bagger ook als ik ouderwets surf

  12. Als dan toch echt de keuze moet… (alhoewel er toch al een WordPress plugin verkrijgbaar is – die een site meer “iPad” maakt…..); ga ik voor automatische detectie….

    En ik geef in mijn iPad wel aan hoe hij herkent moet worden.
    (ik gebruik Automic Web browser)

    Misschien wel goed voor een webpage eigenaar om boven/onderin een button te plaatsen waarmee geschwitched kan worden.

  13. Naar mijn idee moet iedere desktopversie geschikt zijn voor ipad.

    Bijna alle websites die gemaakt worden houden rekening met 1024*768. Dus ideaal voor een ipad, mits in landscape. Maar moet ook geen enorm probleem opleveren in portrait.

    En de snelheid via 3G moet ook geen obstakel zijn want je hoor als webdesigner/developer je pagina’s zo klein mogelijk te houden, zodat ze dus ook goed te laden zijn via een wat tragere verbinding.

    Ik vind het in ieder geval erg irritant als ik automatisch verwezen wordt naar de mobiele site, want ik zit altijd op wifi. En het scherm ondersteunt desktopversies dus vind ik het onnodig om bepaalde functionaliteiten te missen.

  14. iCabMobile!

    Kun je zelf kiezen!

  15. Als je Gmail op US Englisch zet krijg je een fantastische iPad versie voor Gmail te zien.

    Google loopt echt drie stappen voor op dit gebied. Het is nog BETA en dus alleen voor US gebruikers. Maar het valt te omzeilen.

  16. @Vincent: Verschil tussen desktop en iPad is toch wel groot. Een vinger-besturing vereist toch een andre aanpak.

    Kijk hoe Gmail het aanpakt en je ziet dat een iPad versie van een website echt iets toevoegt.

  17. Origineel geplaatst door kaanmijo
    Waarom zou je naar YouTube.com gaan als je je de app hebt? :’)

    Omdat die veel beter is.. xD youtube gaf t laatst ook aan.. Ik gebruik nooit de app meer.

  18. Wanneer bij het ontwerp van de pagina, rekening wordt gehouden met de schaling van de pagina, is al een hoop leed te voorkomen. Dan ben je schermgrootte onafhankelijk.

    Een voorbeeld: laat tekst zich aanpassen (tekstomloop) in een tekstvak dat zich aanpast aan de beschikbare ruimte op het scherm.

    Gebruik minder toeters en bellen om de site op te leuken. Hiermee bedoel ik plugins die je nodig hebt om de inhoud van de site te zien, zoals flash.

    Maak je webpagina’s zo dat je met 1 versie alle desktops, laptops, tablets, telefoons, enz kunt ondersteunen.

    Mijn stelling is: ontwerp webpagina’s platform ONafhankelijk.

  19. Ik hou het bij de desktop versie. Waar ik me dood aan erger is dat ik niet van de mobiele site van Windows Live af kom.

  20. @kaanmijo: HD filmpjes

  21. Jammer dat nu.nl niet zo’n goed voorbeeld is, want daar is een prima iPad app voor.
    De echte vraag moet natuurlijk zijn: maak ik als web ontwikkelaar een speciale app, of pas ik de webapplicatie aan om tablets in het algemeen te kunnen ondersteunen. Als ontwikkelaar kan je met dat laatste een breder publiek bedienen, maar als gebruiker kies ik voor een app. Bijvoorbeeld, ik lees bijna dagelijks de nu.nl app, maar nooit de De Pers site (die speciaal is aangepast), omdat het me zoek tijd kost in de browser.

  22. Origineel geplaatst door Ivo
    Origineel geplaatst door kaanmijoWaarom zou je naar YouTube.com gaan als je je de app hebt? :’)Omdat die veel beter is.. xD youtube gaf t laatst ook aan.. Ik gebruik nooit de app meer.

    Daarnaast heb je op de desktop versie de mogelijheid om laatste week of laatste 24 uur te kiezen als je gaat zoeken. In de YouTube app kan dat niet en ik zoek bijv. op iPad app reviews van de laatste week….

  23. @Hillechien:

    Ik heb de nu app al een tijdje niet meer gebruikt maar het eeuwige moeten scrollen in de lijst is voor mij reden genoeg om die app niet te gebruiken…

  24. Mobiele versies voor 3G zet ik wel als shortcuts op mijn beginscherm. Straks als we mappen op de ipad kunnen maken, zijn ze netjes in een map te ordenen.

  25. Wat erg irritant is, is dat websites je op de iPad automatisch naar een mobiele site sturen, waar je de meer dan de helft van de content mist en waarvandaan je ook niet meer naar de gewone site kunt. Je moet gebruikers altijd een keuze bieden in mijn ogen.

  26. @Oebe Rombout:
    Dan een volledige site, de mobiele sites vind ik altijd te beperkt. Zelfs op me iphone haha

  27. @Richard Schouten: ik zeg ook niet dat een iPad versie onzin is. Maar een mobiele versie(iPhone) voor een website wel wanneer je een iPad gebruikt. Maar een goed ontworpen website hoor grote klikbare delen, dus ook geschikt voor touch. Maar bij de iPad safari browser kan je wel weer erg makkelijk inzoomen op een kleine link, veel makkelijker dan op en telefoon

  28. tip:

    De iPad stuurt standaard het woordje “mobile” mee via de Safari browser (referer). Hierdoor krijg je de mobiele versie van de site te zien.

    Bij sommige browsers zoals de Atomic browser kun je de identiteit aanpassen op bv Internet Explorer waardoor je meestal de gewone site (desktop) kunt zien.

  29. Origineel geplaatst door Richard Schouten
    Als je Gmail op US Englisch zet krijg je een fantastische iPad versie voor Gmail te zien.Google loopt echt drie stappen voor op dit gebied. Het is nog BETA en dus alleen voor US gebruikers. Maar het valt te omzeilen.

    Goede tip werkt inderdaad als een speer..nu alleen nog bewerken van documenten en helemaal happy…

  30. Hmm, ik vind dat je ergens moet kunnen kiezen.

    Bij bol.com wordt je gewoon naar de mobiele versie gestuurd en die is echt niet handig.

    Als ik nu iets wil bekijken ga ik maar via de veronica magazine app naar een product dat ik kan kopen en dan opent die wel de normale site. Dat weerhoudt mij er wel van om dingen eerder te kopen bij bol.com. Hoe kan ik deze m.bol.com omzeilen?

  31. Developers moeten gewoon met HTML5 en CSS3 gaan werken, en de oude browsers negeren, mensen stappen dan vanzelf wel over. Doe ik ook al, en is a lot easier 😀

    Je moet gewoon een touch-versie maken, die werkt op alle iDevices. En natuurlijk ook een full-versie.

  32. @kaanmijo:
    Omdat de site sneller is dan de App bijvoorbeeld ? En omdat je daar keuzes hebt in de videokwaliteit.

  33. @Stijntjhe:

    Dit is voor jouw misschien mogelijk maar niet voor alle bedrijven. Ikzelf werk bij een grote webshop en daar wordt veel geld verdient aan mensen die nog een oudere browser gebruiken. En niet alle mensen kunnnen zomaar een nieuwe browser installeren omdat ze bijvoorbeeld van het werk surfen waar het upgraden vaak niet gebeurt omdat ze webapplicaties gebruiken die alleen in internet explorer 6 werkt….

  34. @kaanmijo: omdat de YouTube app over 3G geen hoge kwaliteit (HQ) filmpjes toont. Dit doet de YouTube website wel. Daarom heb ik op mn iPhone en iPad via restricties al de YouTube app disabled en gewoon een linkje op het homescreen gezet.

  35. Wat betreft mobiel of volledig: ik heb liever volledig. Maar ik denk dat het aantal touch-based apparaten op het internet alleen maar toeneemt de komende jaren. Hierdoor zal er op een gegeven moment een standaard opkomen welke over alle apparaten gebruikt kan worden. Dingen als mouse-over’s zijn tegenwoordig niet handig meer met alle touch-based apparaten die er in omloop zijn.

  36. veel mensen die zeggen: maak dat alles draait met de ipad, laat die flash vallen. Dus moet nu elke media gebruiker zich veranderen naar de zin van Steve jobs om toch geen flash te gebruiken? Vindt ik toch een beetje verkeerd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.