IKEA Filamentlamp

IKEA’s nieuwe Tradfri filament-lamp ziet er beter uit

IKEA heeft een nieuwe filamentlamp met zichtbare gloeidraden. Deze ziet er beter uit dan de eerder gepresenteerde filamentlampen met staafjes. De lamp verbruikt 2,7 Watt en heeft een E27-schroefdraad.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

IKEA Tradfri filament-lampen

Eerder schreven we over de nieuwe inbouwspots en filamentlampen, die in de zomer van 2019 zijn verschenen. Nu heeft IKEA nog een extra filamentlamp aan het assortiment toegevoegd, die er wat ons betreft wat beter uitziet. In plaats van drie staafjes zie je duidelijker de gloeidraden. De lamp heeft een lichtsterkte van 250 lumen en is dus meer bedoeld voor sfeerverlichting. Met een kleurtemperatuur van 2200 K is de lamp bovendien afgestemd op warmwit. Ter vergelijking: 1900 Kelvin is warm kaarslicht, terwijl standaard wit daglicht op 5500 Kelvin zit.


Een andere opvallende eigenschap is dat IKEA bij deze lamp heeft gekozen voor getint glas, waardoor de verlichting nog decoratiever wordt. De nieuwe lamp is 118mm hoog en heeft een diameter van 60mm, zodat je voordat je naar de winkel rent nog even kunt meten of het allemaal wel past. Het productnummer is 704.556.76.

IKEA Filamentlamp detail

Wat het dimmen van deze Tradfri-lamp betreft, zit het wat ingewikkelder: je kunt de lamp wel draadloos dimmen, maar niet met vaste dimmers gebruiken. Voor meer mogelijkheden om aan te sturen gebruik je de Tradfri-hub. Hij gaat 25.000 branduren mee. Als je ‘m in standby zet verbruikt de lamp nog maar 0,5 Watt en dat levert energieklasse A++ op.

IKEA Filamentlamp

Deze Tradfri-geschikte lamp kost €12,95 en is nu al verkrijgbaar in de winkel. Daarmee is hij goedkoper dan de ‘staafjeslamp’ die voor €17,95 in de winkel ligt. Die heeft echter wel wat andere eigenschappen (behalve het uiterlijk): hij geeft met 806 lumen veel meer licht en kan wisselen tussen drie varianten wit licht, van ongezellig tot sfeervol.

Concurrent Philips Hue heeft ook filamentlampen, die er nog iets mooier uitzien omdat ze een speelsere spiraal hebben. Bovendien heb je bij Philips Hue meer keuze.

Je kunt kiezen uit de volgende uitvoeringen:

  • Philips Hue Filament standaardvorm – warmwit licht, flame – A60/E27: €19,95
  • Philips Hue Filament edisonlamp – warmwit licht, flame – ST64/E27: €24,95
  • Philips Hue Filament globe – warmwit licht, flame – G93/E27: €29,95

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.