Galaxy Note 10 pen

7 ideeën die Apple van de Samsung Note 10 kan overnemen

Samsung heeft de Galaxy Note 10 en de Galaxy Note 10+ aangekondigd. Er zitten functies in die je bij Apple nog niet ziet. Wat missen we nog als doorgewinterde iPhone-gebruikers, waar onze vrienden die bij Samsung zweren straks wel mee aan de slag kunnen?

Dit kan Apple leren van de Samsung Note 10

Eerst maar eens de technische specs: de Galaxy Note 10 is voorzien van een 6,3-inch FHD+ Dynamic AMOLED Infinity-O Display (oftewel een randloos scherm) met een resolutie van 2280 x 1080 pixels en een pixeldichtheid van 401 ppi. De grotere Galaxy Note 10+ heeft een 6,8-inch Quad HD+ Dynamic AMOLED Infinity-O Display met een nog hogere resolutie van 3040 x 1440 en een pixeldichtheid van maar liefst 498 ppi. Maar daar houden de superlatieven niet op: beide zijn voorzien van een 7nm 64-bit octa-core processor met 8 of 12GB RAM. Een koptelefoonaansluiting zit er niet in en dat is bijzonder voor Samsung, omdat het bedrijf daar tot voor kort aan vasthield.


Het is dus allemaal net iets groter dan de iPhone XS Max, die met een scherm van 6,5-inch de grootste iPhone tot nu toe is. Wil je nog groter, dan zul je moeten overstappen naar de iPad mini. “Al jarenlang helpt Samsung gebruikers om de dingen te doen waar ze van houden”, benadrukt de fabrikant en dat doet wel wat denken aan Apple’s slogan om mensen in staat te stellen om… tja, “help people do what they love in new ways“.

Samsung Galaxy Note 10

Toch staat bij Samsung de kopieermachine niet fulltime te draaien, want er zijn ook wel wat vernieuwingen en functies die je bij Apple nog niet vindt. Hieronder lopen we er een aantal met je langs.

#1 USB-C-aansluiting
De Note 10 maakt gebruik van een USB-C-aansluiting. Hoewel we de afgelopen jaren al een flinke berg kabeltjes met Lightning-aansluiting hebben verzameld, is het handig als we uiteindelijk allemaal kunnen overstappen op één standaard aansluiting. Apple gebruikt het ook al op de iPad Pro’s en MacBooks, het is onderhand tijd om het ook op de iPhone te gaan ondersteunen. Al verwachten we niet dat Apple het op korte termijn gaat doen.

#2 Supersnel laden
De Note 10 Plus beschikt over ondersteuning voor de 45 Watt snellader van Samsung, die je apart zal moeten aanschaffen. Volgens het bedrijf kun je de Plus in een halfuur volledig opladen. Probeer dat maar eens met een iPhone, zelfs als je de speciale USB-C-lader gebruikt! Standaard worden de toestellen geleverd met een nieuwe 25 Watt snellader en dat is heel wat beter dan de 5 Watt-lader die Apple nog steeds bij de iPhones levert.

Galaxy Note 10 pen

Er zit in de Note 10 een batterij met een capaciteit van 3.500 mAh en bij de Note 10 Plus is de capaciteit zelfs 4.300 mAh, maar dat zegt niet zoveel. De uiteindelijke batterijduur kan bij Apple toch gunstiger uitpakken door allerlei optimalisaties.

#3 Sneller draadloos opladen
Ook wat draadloos opladen betreft loopt Samsung voor. Je kunt nu bij 20 Watt draadloos opladen, wat sneller is dan de Galaxy S10-serie van Samsung. De toestellen zijn bovendien in staat om met PowerShare ook andere kleine accessoires op te laden. We hebben wel geruchten gehoord dat Apple dit ook van plan is, maar zover is het nog niet. Wat draadloos opladen betreft is bij Apple het maximum 7,5 Watt. Je kunt wel Qi-opladers van 15 Watt gebruiken, maar het opladen zal niet veel sneller gaan.

Supersnel opladen bij Samsung

#4 Camera kan 3D-beelden maken
Er zijn geruchten dat Apple van plan is om een 3D-laser in te bouwen, waarmee heel nauwkeurige 3D-scans van objecten gemaakt kunnen worden. Die kunnen we achter pas in 2020 verwachten. Samsung heeft het nu al ingebouwd, al kun je je afvragen of dat positief is. Haastige spoed is zelden goed. Maar… ze zijn in ieder geval wel eerder dan Apple. De nieuwe 3D-scanner op de Note 10 kan objecten in een 3D-ruimte tekenen en op mensen of objecten plakken. De eerste reviews moeten uitwijzen hoe goed dit werkt.

#5 Portretfunctie ook voor video’s
Over de camera gesproken: Apple geeft je de mogelijkheid om portretfoto’s op de iPhone te maken, waarbij de achtergrond kunstmatig onscherp is gemaakt. Dit is een populaire functie die je inmiddels vaak bij selfies ziet. Bij video is het echter nog niet mogelijk. Samsung heeft nu een inhaalslag gemaakt en gebruikt het niet alleen bij foto’s, maar ook bij video’s. Je kunt de onscherpte op de achtergrond aanpassen, zodat de persoon op de voorgrond er extra uit springt. Dit jaar ook al bij Apple? Maar dan alleen op de nieuwste toestellen, verwachten we.

#6 Verbeterde microfoon
Bij mogelijke vernieuwingen denk je niet zo snel aan de iPhone. Als de ruisonderdrukking maar goed werkt, is het al snel goed. Toch heeft Samsung weer iets nieuws bedacht, dat vooral handig is als je een boodschap aan het inspreken bent. Met drie microfoons die in een ‘beam’-vorm zijn gericht, kun je zorgen dat alleen de audio wordt opgenomen van het object waar je je toestel op richt. Daardoor klinkt het beter en heb je geen externe microfoon nodig als je bijvoorbeeld een filmpje wilt maken.

#7 Geen notch
De iPhone XS heeft een zogenaamd ‘randloos’ scherm dat aan de zijkanten mooi omkrult. Maar bij Samsung zijn de randen toch nog net iets smaller. Er is geen notch aanwezig maar een klein gaatje voor de camera. Samsung noemt dit het Cinematic Infinity Display-scherm met een edge-to-edge design. Dat betekent dat de telefoon bijna geheel randloos is, op de uitsparing voor de camera na.

Daarnaast beschikt het scherm over een aantal eigenschappen die we ook al van de iPhone kennen. Dynamic Tone Mapping moet zorgen voor helderder foto’s en video’s en een breed kleurenbereik. En de functie Eye Comfort moet zorgen voor comfortabeler kijken zonder de kleurkwaliteit te beïnvloeden. Dit doet wel wat denken aan True Tone, waarbij de kleur van het scherm wordt aangepast zodat het prettiger oogt onder alle lichtomstandigheden.

Bij onze collega’s van Androidworld lees je meer over de Galaxy Note 10 en wat de verschillen tussen Note 10 en 10 Plus zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
8 augustus 2019 om 12:00
Onderwerp
Categorie
Achtergrond
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.