iculture-peilt
iCulture Peilt

iCulture peilt: meeste lezers ‘dik tevreden’ met iOS 7

In deze iCulture peilt lees je voor ieder iOS-apparaat lezen hoe de gebruikers iOS 7 beoordelen. Een tipje van de sluier: zeer goed.

apple ios 7Het is ongeveer een week geleden sinds iOS 7 beschikbaar werd gesteld, dus bijna iedereen heeft de tijd gehad om de nieuwe iOS-versie te installeren en een mening over de update te vormen. Wij waren dan ook reuze benieuwd naar jullie mening over iOS 7. En die is overwegend positief, zo blijkt. Hoewel er natuurlijk ook mensen zijn die nog moeten wennen of zelfs liever terug willen naar iOS 6, is het grootste deel van de lezers ‘dik tevreden’. De iCulture-polls, waarvan sommige vragen door ruim 3000 iCulture-lezers werden beantwoord, leverde nog meer interessante statistieken op.

Eén conclusie kunnen we in ieder geval trekken: onder de iCulture lezers is de tevredenheid over iOS 7 uitermate hoog. Zelfs bij de iOS-apparaten waar iOS 7 het minst hoog scoort (de iPhone 4 en de iPad 2 en 3), bedraagt het percentage positieve reacties rond de 58 procent. Wel lijkt de tevredenheid enigzins af te nemen naarmate mensen een oudere iPhone of iPad hebben. Een opmerking vooraf: wanneer er het in dit stuk over het percentage positieve reacties wordt geschreven gaat het daarbij om mensen die de hoogste twee beoordelingen hebben ingevuld (mensen die nooit meer terug kunnen of mensen die ondanks een paar kritiekpuntjes dik tevreden zijn), en bij negatieve reacties om de laagste twee beoordelingen (mensen die iOS 7 verre van perfect vinden of terug willen naar iOS 6).

iPhone 4

Van de iCulture-lezers met een iPhone zijn de mensen met een iPhone 4 het minst tevreden met iOS 7, zo blijkt uit de gegevens van deze poll. Bij de iPhone 4 is het percentage dat positief is -het laagst, en tegelijk ook het percentage dat negatief is het hoogst. Dat doet echter niets af aan het feit dat het algemene gevoel over iOS 7 op de iPhone 4 overwegend goed is. Zo bedraagt het percentage mensen die nooit meer terug kunnen of mensen die ondanks een paar kritiekpuntjes dik tevreden zijn 57 procent, terwijl ongeveer 18 procent onverschillig is en 25 procent het besturingssysteem verre van perfect vindt of terug wil naar iOS 6.

Hij loopt hier wel soepel op mijn iPhone 4. Ik vind het alleen gek dat het oude grijze toetsenbord nog in het systeem zit.

Deze vraag is door ruim 2300 mensen beantwoord.

Bekijk grafiek.
Diagram niet zichtbaar? Gebruik deze directe link.

iPhone 4S

Bij de iPhone 4s is meer dan 50 procent van de mensen dik tevreden met iOS 7, een paar kritiekpuntjes daargelaten. Het verschil met de iPhone 5 of hoger zit hem dan ook vooral in de categorie daarboven: de mensen die iOS 7 geweldig vinden en nu al niet meer terug kunnen. Die categorie is bij mensen met een iPhone 5 of hoger erg groot (ruim 20 procent) en bij mensen met een iPhone 4 iets lager (ongeveer 14 procent). Iets minder lyrisch dus, die iPhone 4S- bezitters, maar niettemin erg enthousiast.

Werkt heel erg soepel op mijn iPhone 4S! Batterij is bij mij zelfs verbeterd, alles loopt vlot en snel (voor wat ik kan verwachten van een 2 jaar oude iPhone). Geen klachten, wel hier- en daar verbeterpuntjes.

Deze vraag is door exact 2000 mensen beantwoord.

Bekijk grafiek.
Diagram niet zichtbaar? Gebruik deze directe link.

iPhone 5 of hoger

Deze vraag is door het meeste mensen beantwoord en leverde tevens het grootste aantal positieve reacties op. Ongeveer 70 procent van de respondenten is dik tevreden of vindt iOS 7 geweldig op hun iPhone 5, 5c of 5s. Daarnaast is de middenmoot vrij klein -ongeveer 15 procent vindt het ‘Meh, niet bijzonder’- en is het aantal negatieve reacties relatief lager dan elders. Daarmee is de iPhone 5 of hoger de absolute winnaar wat betreft tevredenheid over iOS 7.

Ik ben tevreden over iOS 7 op mijn iPhone 5. Het loopt erg soepel, vooral op visueel gebied heeft Apple grote stappen gemaakt.

Deze vraag is door ruim 3000 mensen beantwoord.

Bekijk grafiek.
Diagram niet zichtbaar? Gebruik deze directe link.

iPad 2 en iPad 3

Bij de iPads is bij de iPad 2 en iPad 3 is het percentage dat positief is – samen met de iPhone 4 – gemiddeld het laagst, namelijk ongeveer 56 procent. Tegelijk is de middenmoot bij mensen met een iPad 2 of iPad 3 groter dan bij andere apparaten, zo’n 21 procent. Het percentage ‘ontevreden’ is daar ongeveer gelijk aan. Vergeleken met bezitters van andere apparaten zijn mensen met een iPad 2 en iPad 3 dus (iets) minder enthousiast, maar staan ze ook vaker onverschillig tegenover Apple’s nieuwste update.

Op de iPad 3 vind ik control center en het nieuwe berichtencentrum vreselijk. Het is te groot, en ze hadden het doorzichtiger moeten maken net als bij de iPhone 5.

Deze vraag is door ruim 3000 mensen beantwoord.

Bekijk grafiek.
Diagram niet zichtbaar? Gebruik deze directe link.

iPad 4

Mensen met een iPad 4 zijn gemiddeld blijer met iOS 7 dan mensen met een iPad 2 of 3, maar zijn wel iets minder tevreden dan mensen met een iPad mini. De ‘middenmoter’ onder de iPads dus, op het eerste gezicht. Als je goed kijkt zie je echter dat de verschillen met de iPad 4 minimaal zijn. We kunnen dus beter zeggen dat de iPad 4 en de iPad mini beiden bijzonder hoog scoren op tevredenheid, en de verschillen vooral met gebruikers van de iPad 2 en 3 te zien zijn.

iPad 4: werkt best goed, maar helaas toch twee keer een glitch in het systeem gehad. 1x verdween de eerste pagina van het homescreen eventjes en de tweede keer kon de agenda geen nieuwe afspraak maken omdat het venster niet goed opende. Verder lekker snel en totaal andere interface. Batterij gelijk aan ios 6 (= 10 uur gebruik).

Deze vraag is door ruim 900 mensen beantwoord.

Bekijk grafiek.
Diagram niet zichtbaar? Gebruik deze directe link.

iPad mini

De iPad mini is eigenlijk ‘de iPhone 5 van de iPads’: hij is relatief nieuw en scoort onder zijn soortgenoten duidelijk het best. In tevredenheid met iOS 7 dan. Ongeveer 67 procent van de respondenten is dik tevreden of vindt iOS 7 geweldig, de middenmoot is vrij klein -slechts 16 procent vindt het ‘Meh, niet bijzonder’, en het aantal negatieve reacties is relatief laag, namelijk ongeveer 17 procent.

Werkt perfect op mijn 5s en iPad mini. Erg mooie vormgeving en werkt lekker vlot.

Deze vraag is door ongeveer 900 mensen beantwoord.

Bekijk grafiek.
Diagram niet zichtbaar? Gebruik deze directe link.

iPod touch 5e geneatie

Onder iCulture-lezers met een iPod touch 5e generatie zijn de meningen het meest verdeeld. Zo is het percentage mensen dat iOS 7 geweldig vindt nergens zo hoog (25 procent) als onder iPod touch-bezitters, maar is het percentage dat terug wil naar iOS 6 ook erg hoog (ongeveer 10 procent). De middenmoot – het percentage dat iOS 7 ‘Meh’ vond – is verder ook nergens zo klein als hier. Een verdeeld volkje dus, die iPodtouchers. Een kanttekening hierbij: deze vraag is tevens door het minste mensen beantwoord, wat ook een -kleine- vertekening van de resultaten kan opleveren.

Deze vraag is door bijna 180 mensen beantwoord.

Bekijk grafiek.
Diagram niet zichtbaar? Gebruik deze directe link.

Verantwoording

De hierboven besproken cijfers zijn gebaseerd op onze poll, waar mensen vanaf woensdag 25 september 20.00 hun stem kunnen uitbrengen. De polls staan overigens nog steeds open, maar de grafieken en resultaten hierboven geven de situatie aan op donderdag 26 september 2013 om 12:00 uur. Het aantal mensen dat de vragen heeft beantwoord liep per vraag erg uiteen, van 170 tot 3000 mensen. Bij elke poll is in de grafiek te zien hoeveel mensen hebben gestemd.

Uitleg

Wij vroegen een week na het verschijnen van iOS 7 wat jij als iCulture-lezer van het nieuwe besturingssysteem vind. We hebben voor ieder iOS-apparaat een aparte pollvraag gemaakt en mensen verzocht om alleen op de polls te stemmen van iOS-apparaten die ze actief gebruiken. Daarnaast vroegen we mensen uiteraard ook om alleen te stemmen als ze iOS 7 ook daadwerkelijk hadden geïnstalleerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2013, 13:12
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iculture peilt, ios 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.