Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Agenda en iCal op 17 juli.

15 jaar iCal → Waarom het standaardicoontje van de Agenda-app op de Mac altijd op 17 juli staat

Is het je wel eens opgevallen dat het standaardicoontje van de Agenda-app op de Mac altijd op 17 juli staat? Wij leggen je uit waarom.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Agenda en iCal op 17 juli.

Het standaardicoontje van de Agenda-app op de Mac staat altijd op 17 juli. Kijk je bijvoorbeeld in de Finder, dan zie je ook die datum. Voorheen ging Apple zelfs nog een stap verder: toen stond ook het iCal-icoontje in het Dock altijd op 17 juli. Waarom heeft Apple voor deze datum gekozen? Daarvoor gaan we vandaag exact 15 jaar terug in de tijd.


Finder op de Mac met Agenda.

iCal op 17 juli

Op 17 juli 2002 hield Steve Jobs een presentatie tijdens MacWorld in New York. Het bijna twee uur durende presentatie bracht veel nieuwe producten en diensten, bijvoorbeeld OS X Jaguar, nieuwe iMacs en iPods. Tijdens die presentatie werd ook de allereerste versie van iCal aangekondigd, de toenmalige naam van de Agenda-app. De datum van 17 juli is dus een soort ode aan de datum waarop Apple’s agenda-app voor het eerst werd aangekondigd. Bijzonder aan de agenda was dat je deze via internet kon synchroniseren, waardoor andere gebruikers zich konden abonneren op jouw agenda.

Hieronder kun je de twee uur durende presentatie van Steve Jobs bekijken.

https://youtu.be/HyH7utGB56k?t=57m20s

De datum 17 juli is jarenlang gebruikt voor de Agenda-app, al zie je in hedendaagse marketingplaatjes nu ook wel eens een andere datum. Je vindt de datum van 17 juli echter nog steeds terug in de twee agenda-emoji (📆 & 📅), zowel op de Mac als op iOS. Ook makers van andere besturingssystemen hebben die gewoonte overgenomen en zetten de datum van 17 juli op hun agenda-emoji. Dat is dan ook de reden dat vandaag tevens World Emoji Day is, waar je in ons aparte artikel meer over leest.

Bekijk ook

#worldemojiday Deze 5 verbeteringen en wensen voor emoji willen we zien

Het is vandaag World Emoji Day! De emoji gebruiken we allemaal wel, maar welke functies zouden wij graag nog willen zien in iOS om het gebruik van emoji makkelijker te maken? En welke nieuwe emoji zijn nog onderweg? We zetten vijf punten op een rij.

Wisselende data op Agenda-app
Apple gebruikt een vaste filosofie: ze kiezen de datum waarop een product of dienst aangekondigd werd. Zo vind je op de specificatie-pagina van de MacBook Pro met Touch Bar een Agenda-icoontje met als datum 27 oktober. Dit was de dag dat Apple in 2016 deze MacBook aankondigde. Op andere Mac-modellen vind je de datum van 7 september, de meest recente presentatie over macOS Sierra. Op de specificatie-pagina van de nieuwste iPad Pro wordt maandag de 5e op de Agenda-app getoond: de datum van de WWDC 2017-keynote, waar de nieuwe iPads aangekondigd werden.

Apple heeft nog meer van dit soort tradities. Zo is het in iPhone-reclames tegenwoordig altijd 9:41 (voorheen 9:42) en wordt de tijd op de Apple Watch altijd gezet op 10:09. Over de exacte reden voor deze specifieke tijdstippen, lees je hieronder meer.

Bekijk ook

Waarom het altijd 9:42 in iPhone-reclames is

In de laatste iPhone-commercials staat de tijd niet meer op 9:41 AM, maar op 9:42 AM. Is er een mysterie rond dit tijdstip, is het gewoon toeval of gewoon een grapje van het ontwikkelteam?
Bekijk ook

Apple Watch: waarom het altijd 10:09 uur is

Op de Apple Watch is het altijd 10:09 uur. Toeval? Welnee, het is een jarenlange traditie van horlogemakers om 10:10 uur te kiezen - Apple is ze nét te slim af.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.