Reacties voor: Google Nexus One nu met multitouch, gevaar voor de iPhone?

Google heeft vannacht een update uitgebracht voor de Google Nexus One. Hiermee is het vanaf nu mogelijk om multitouch te gebruiken. Waarom is Apple niet ingegrepen, ze hebben hier toch een patent op? Enkele invalshoeken worden in dit artikel verder uitgedacht.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 53 reacties

  1. ik zou het belachelijk vinden als dit soort patenten de ontwikkeling tegenhouden. Multitouch is gewoon zo’n algemene techniek dat dit niet gepatenteerd zou mogen worden. Net zoals dat iemand het patent heeft voor het klikken van een link op internet, vreemd.

    De nexus one wordt een hele goede telefoon lijkt me. Ik zou hem eerst vast moeten houden en moeten proberen voor ik een goede mening kan geven, maar het ziet er goed uit.

  2. “daarom bestond er al multitouch op de Nexus One in Europa”

    is de Nexus One niet CDMA? en dus helemaal niet verkrikgbaar in Europa?

    Edit: sorry, da’s de droid!

  3. Ik blijf bij iPhone. Android doet me niks.

  4. @justin: Heb het veranderd. Hij is inderdaad nog niet verkrijgbaar. Thanks.

  5. Ik denk dat er voorlopig geen nieuwe iPhone aankomt. Of een iPhone met verbeteringen als de kleine verbeteringen tussen de 3g en 3gs. Ik denk eerder een grote software update (os 4.0). Als ze nu een iPhone zouden maken met veel meer nieuwe functies zouden ze de ipad zou deze achter blijven, en ik denk dat Apple zeker het komende jaar zich volledig op de ipad gericht houdt en de nieuwe boekfunkties. Want zeg nou eerlijk: de iPhone is op de batterij en de verbindingssterkte met 3g na alleen maar te verbeteren in de software?

    Ik blijf voorlopig bij iPhone, die android toestellen komen kwa funktionaliteit dicht in de buurt, maar gaan er nog niet overheen.

  6. Google heeft een veel te beperkte media aandacht om het zelfde publiek te kunnen bereiken als Apple. Oke hier praat men er veel over maar hier zitten ook allemaal early adopters en innovators die dan nog eens allemaal zeer openstaan voor nieuwe mogelijkheden.

    Maar dit is slecht een relatief klein gedeelte van de gsm markt. iPhones worden ook verkocht aan mensen die gewoon een “iPhone” willen hebben. Ik ken er zelfs die geen gebruik maken van de sync opties en dus niet eens weten wie of wat App Store is…. En als je nog nooit van App Store gehoord heb, heb je hoogstwss ook nog niet van de Nexus One of Android gehoord. Denk je dan dat die mensen weten “multitouch” is? Halfweg het begin van je uitleg tussen het verschil iPhone – Nexus kijken die van “wtf?” en voor je halfweg zit rollen ze met hun ogen “f** it man wat boeit mij dat, ik wil gewoon een iPhone, zaag niet”

    Je kan het draaien of keren hoe je wil Apple zijn i-… producten zullen altijd het centrum van de media aandacht zijn. Google & Co kunnen achteraan huppelen wat ze willen, maar het (over)grote deel van de markt zal het komende decennia Apple zien als voornaamste provider van state-of-the-art touchtoestellen…. phones, pods & pads.

  7. Wel een aanval, maar geen bedreiging. Zou dit een reactie zijn op de uitlatingen van Steve, dat Google wel Evil is?
    Al waren dat volgens mij ook gewoon geruchten…

  8. Ik blijf wel bij de iPhone die hadden teminste al multitouch :”D Denk niet dat dit ineens de iPhone helemaal verslaat dan ^^

  9. Het blijft vooralsnog enorm stil op het Android vlak. Of misschien verkeer ik me niet in die kringen.
    Ik had een eeenorme hype en aandacht voor het toestel verwacht, maar dat blijft nog uit.
    Stilte voor de storm?

  10. Mogelijk heeft Google (en Palm) onderhands een flink bedrag naar Apple geschoven om gebruik te mogen maken van de techniek. Meestal is Apple heel zuinig op zijn patenten en slaan ze hard om zich heen. Dat dit nu niet gebeurd bij zo’n “key feature” is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

  11. Had tijdje geleden op het forum geplaatst dat ik aan het twijfelen was om over te stappen op de Nexus One.

    Minpunten van Apple:
    – Multitask (ja jailbreak maar dan nog crappy support)
    – Geslotenheid en Protectionistisch gedrag van Apple/Appstore
    – Crappy customer Satifaction. Zie Copy/Paste support
    – Traag (3G model)
    – Push notificaties

    Pluspunten van Apple
    – Design
    – UI is koning
    – Naadloze sync met macbook pro

    Minpunten Nexus One
    – Design is minder fraai
    – Baby foutjes

    Pluspunten
    – Open Source
    – Sneller
    – Minder afhankelijk van een store

  12. Ik vind de Nexus zeker een goed apparaat. Alleen qua software en apps is (en blijft denk ik) Apple toch de sterkste. Dus ik blijf denk ik nog ff bij de iPhone en ga nog de 4G kopen van de iPhone. Volgend jaar ben ik wel benieuwd wat ik ga doen….
    Mja switchen zit er ook niet zomaar bij denk ik, want er zit heel veel geld in al die apps die je gekocht heb in de app store….(bij veel mensen denk ik tenminste…).
    En ik kan niet zonder die apps hoor.

  13. Origineel geplaatst door shorty007
    Mja switchen zit er ook niet zomaar bij denk ik, want er zit heel veel geld in al die apps die je gekocht heb in de app store….(bij veel mensen denk ik tenminste…).
    En ik kan niet zonder die apps hoor.

    Dat is idd wel een van de grootste houdgrepen die Apple heeft op de gebruikers om een nieuwe versie aan te schaffen.

  14. Android is een Skoda Octavia, de iPhone een BMW 3-serie. Zelfde functionaliteit, andere smaak. Doe mij die BMW maar.

  15. Google komt met enorm veel toestellen op de markt, er zijn nu ook al geruchten over de nexus Two. Hele andere, agressieve marketing dus dan die van Apple. Android is zeker bezig om het gat naar Apple te dichten, ben benieuwd of het ze gaat lukken….
    Ikzelf blijf voorlopig wel bij de iphone. De nexus One is dan wel het topmodel van Android, maar toestellen als de LG GW620, Samsung Galaxy en HTC Magic en Hero kunnen mij echt niet bekoren. Omdat ik in een telefoonzaak werk heb ik toch wel met al deze toestellen gespeeld…..

  16. Android is wel heel erg open. Je kunt er mee doen wat je wilt. Maar ja, de iPhone ‘voelt’ wel erg lekker. Persoonlijk zou ik wel gewoon Android op mijn iPhone willen hebben. Geen geklooi meer met jailbracken en toch een toestel waar je mee kan doen wat je wilt. (en gewoon native multitasking)
    Iedereen vindt altijd het iPhone OS het beste deel van de iPhone. Ik vind persoonlijk juist de hardware het beste deel en het OS het mindere deel.

  17. Ik heb helemaal niets tegen andere telefoons dan de iPhone, maar ik vind dat deze toch niet de looks heeft die de iPhone wél heeft.

  18. Google Nexus One… nee zal geen topper worden. Als er een Nexus Two gaat komen, is de kans groter. Maar er is meer dan enkel het toestel, er is ook de service na verkoop en daar blijkt Apple toch wel de beste te zijn. Onlangs nog een artikel in het Nieuwsblad dat de Google-service NUL is, en het is soms weken wachten op een antwoord. Velen stelde zich de vraag of Google wel telefoons gaat blijven maken… er zijn andere toestellen op de markt met Android, wat gaat hun reactie zijn als de Nexus One een toptoestel gaat worden? Volgens diezelfde specialisten zou Google beter blijven bij de ontwikkeling van Android want Google maakt nu omwille van zijn slechte service hun eigen Android slecht… En om het gesloten/open systeem zou ik mij geen zorgen maken… iPod was ook gesloten system, beter een goed werkend gesloten systeem dan een slecht werkend open systeem.
    3G verbindingen zijn slecht, en ik moet zeggen mijn iPhone doet het wel nog goed maar feit is dat dit aan de operatoren ligt, zij moeten eindelijk eens hun systemen optimaliseren, maar ja, in tijden van crisis is dit wellicht niet te verantwoorden voor een markt van 16% die de 3G verbinding gebruikt.

  19. Ik denk dat apple binnenkort met een geweldig mooie update komt. Met leuk uitgewerkte ideeen.

  20. Blijf ook nog bij de Iphone, en inderdaad..ook omdat veel apps heb, en sommigen vrij veel geld voor heb betaald (Navigon bijv.).
    Dan is het inderdaad makkelijker om bij de Iphone te blijven.
    Nu is het gat nog niet gedicht misschien, maar ze komen in rap tempo in de buurt..vooral ook omdat je met de Nexus kunt doen wat je wilt..en met de Iphone toch bent gebonden met wat Apple je TOELAAT om met de Iphone te doen (jajaja, jailbreak, maar dat willen veel mensen niet).
    Maar goede ontwikkeling..want nu MOET Apple ook door blijven gaan en zich blijven ontwikkelen.

  21. Google heeft de software en het geld om volop de concurrentie strijd aan te gaan met Apple. Daarbij is Google de ongekroonde koning op het internet. Het is een kwestie van tijd voordat Google met hun toestellen een serieus aandeel in de markt veroveren.

  22. Ik blijf toch bij iphone, nexus is ten eerste al een lelijk ding naar mijn mening, toch tegenover de iphone

  23. @ forresgumpx, je vergeet natuurlijk een minpunt: het is Google! Het bedrijf dat profielopbouw en het verzamelen van persoonsgebonden informatie tot een kunst heeft verheven. Google is nu nog niet evil. Zegt Google. Maar een bedrijf blijft een bedrijf.

    Tot op zekere hoogte zou je dit natuurlijk ook voor Apple en Microsoft kunnen zeggen maar het bedrijfsmodel van Google is echter compleet gestoeld op het opbouwen en verkopen van persoonsgebonden informatie.

  24. Ik denk niet dat het uit maakt hoe goedde nexus one is. Al zou hij sneller en beter zijn dan de 3gs. Ik ben er van overtuigd dat de 4g alles weer te boven gaat. Winnen zal Google het niet

  25. @Daan:

    Tegen de tijd dat de 4G komt heeft Google natuurlijk alweer een sterk verbeterde versie.
    En laten we eerlijk zijn, op sommige punten loopt of liep de Iphone wel achter.
    Begrijp me niet verkeerd..ik blijf denk ik ook bij de Iphone..maar we moeten wel eerlijk zijn en realistisch.

  26. Tja, het wordt wel tijd dat Apple eens goed wakker geschud zou worden, met al hun beperkingen altijd, men zou dringend moeten werken aan zaken die alleen maar de iPhone en ook de oudere modellen alleen maar ten goede zou komen zodat iPhone gebruikers minder geneigd zijn om voor de Nexus One te kiezen. Google heeft een goede leermeester gehad aan Apple. 😛

  27. Ik denk dat er maar weinig tot geen mensen hier aanwezig is die wat zinnigs weten van de wetgeving rondom patenten. Ik vind het dus altijd wat vreemd als mensen een zinnetje gebruiken als omschrijving van een compleet patent, alsof dat het enige is wat niet mag worden gedupliceerd. In feite zijn er drie specifieke claims (voor zover ik weet) en die moeten alle drie worden gejat, wil Apple een case hebben. Het gaat hier volgens mij vooral om de manier waarom multi-touch werkt, niet multi-touch zelf.

    Om nou te denken dat ieder toestel dat meerdere contactpunten op een touchscreen ondersteunt tegen dit patent gaat, vind ik wat te ver gaan. Maar goed, patenten worden natuurlijk vooral gebruikt om concurrenten angst in te boezemen en zo het voortouw te kunnen blijven nemen. Claims in patenten zijn dusdanig vaag dat een concurrerend bedrijf zich toch in de problemen kan werken als ze niet uitkijken.

  28. @Richard

    Daar heb je inderdaad een goed punt. Echter heb ik me bij het aanmaken van een gmail account, paar jaar geleden, al lang bij neergelegd. Ik neem het voor lief. Bottomline is dat Google mij een goede mailbox geeft waarbij ik erg effectief kan zijn. That matters for me.

  29. Mocht er rond juni een nieuwe iPhone uitkomen lijkt mij dat een mooi moment om die dan te wegen tegen de Android van dat moment.
    Op dat moment zie ik wel welke ik liever wil. En ik neem aan dat meer mensen dat zo doen, dat hoop ik tenminste want dat is voor Apple dan wel een reden om de upgrade in juni een mooie upgrade te laten zijn. Veel 3G gebruikers gaan in juni weer een nieuwe uitzoeken.

  30. Sluit me helemaal bij jou aan quidome!

  31. Leuke vergelijking op Gizmodo.

  32. Multitasken, is dat nou echt het einde van de wereld? Ik doe meestal gewoon een ding te gelijk en dan stop ik hem weer in mijn broekzak en als ik hem dan 5 minuten later weer nodig heb dan haal ik hem er weer uit.

    Ik heb een 3G toestel dat wel wat trager is, maar of het hinderlijk is? Voor mij niet iniedergeval. Ik hoop dat in OS 4.0 meesterlijke features zitten zodat je eindelijk je eigen achtergrond kan doen of whatever, net als op de iPad (of is die achtergrond niet te veranderen?). Als OS 4.0 er is, is android verleden tijd.. hoop ik 🙂

  33. One good thing about the nexus one is that the next iphone will have to be more than a minor upgrade like it was between the 3g and 3gs or apple will see the next iphone being a flop , so now its all in apples hands , just a 64gb and faster proccessor , beter camera and a front camera WILL not be enough to pull the customers back , min i expect is a 8mp camera and a different look would be nice as well , have a nexus one from the usa and i use it more than the iphone 3gs , mainly because its beter sadly

  34. Origineel geplaatst door Maarten
    Want zeg nou eerlijk: de iPhone is op de batterij en de verbindingssterkte met 3g na alleen maar te verbeteren in de software?Ik blijf voorlopig bij iPhone, die android toestellen komen kwa funktionaliteit dicht in de buurt, maar gaan er nog niet overheen.

    Origineel geplaatst door jules
    3G verbindingen zijn slecht, en ik moet zeggen mijn iPhone doet het wel nog goed maar feit is dat dit aan de operatoren ligt, zij moeten eindelijk eens hun systemen optimaliseren, maar ja, in tijden van crisis is dit wellicht niet te verantwoorden voor een markt van 16% die de 3G verbinding gebruikt.

    Wat betreft de 3G verbinding, denk ik niet dat het probleem bij Apple ligt. Ik heb zowel een iPhone bij T-mobile gehad, en nu een simlockvrije iPhone bij Vodafone. Met Vodafone heb ik echter praktisch overal een 3G verbinding. Het probleem ligt wat mij betreft toch echt bij T-Mobile.

    Ik moet er wel bij zeggen dat ik ook nog een Sony Ericsson hier heb liggen met een T-Mobile simkaart, waarvan de 3G verbinding wel beter is dan de iPhone, maar lang nog niet overal bereik.

  35. Origineel geplaatst door Thumper_uk
    One good thing about the nexus one is that the next iphone will have to be more than a minor upgrade like it was between the 3g and 3gs or apple will see the next iphone being a flop , so now its all in apples hands , just a 64gb and faster proccessor , beter camera and a front camera WILL not be enough to pull the customers back , min i expect is a 8mp camera and a different look would be nice as well , have a nexus one from the usa and i use it more than the iphone 3gs , mainly because its beter sadly

    It is true that the next iPhone needs to be way better than the iPhone 3GS. But you can’t really compare the 3GS with the Nexus One. The Nexus One came out months later than the 3GS and faster processors and more RAM becomes more general.

    Yes, I have used Android to, and I really do like Multi-tasking and that Android is a more open OS. But i’ve always loved the way things work on the iPhone.

    If the new iPhone would only have a faster processor (Apple A4 1GHz) and more RAM, I would still choose apple’s side. Personally I don’t need a better camera etc. I just want the phone to a lot faster!

  36. Ik ben een iPhone-junkie. Er moet al iets heel fenomenaals op de markt komen voordat ik ooit zou overstappen! Voor mij is de iPhone IT!!

  37. Ee kunnen lang en kort discussieren. Apple introduceert pas iets als het ECHT goed werkt. Kijk bijvoorbeeld naar het wireless syncen van de iphone. Dit is al maanden mogelijk maar apple introduceert het niet eer het SUPER werkt. Er zijn nog velen onder ons die op een verouderde router zitten en waardoor dus het syncen niet goed of deels zou werken. Wat gaat iedereen doen? Hier apple de schuld van geven…dus zij wachten totdat het merendeel van het publiek over een verbinding beschikt die het goed doet en dan stellen zij deze feature open voor iedereen. Het klopt dat Apple beslist voor degene die willen expirementeren maar is het niet waarom iedereen roept dat Apple zo betrouwbaar is??? Dit geldt ook voor multitasken, geloof me nou maar dat het al mogelijk is maar ze doen het niet voordat het UITSTEKEND werkt.

  38. Ik heb de Nexus One direct gekocht toen het in Amerika uit kwam puur en alleen om te kijken of het was is, en mijn conclusie:

    Het is een leuk apparaat, maar als je het vergelijk met hoe een iPhone werkt, hoe simpel het werkt…. Dan is de Nexus One het ook gewoon helemaal niet.. Je mist de hoeveelheid Apps, het menu alles gewoon. NIKS kan de iPhone evenaren.. en dat is eigenlijk best wel lomp dat een toestel wat dik een half jaar ouder is dan de Nexus One gewoon beter is, moet je is voorstellen als de nieuwe iPhone komt wat voor gat er ontstaat.

    Het meest achterlijke was dat ik gewoon geen synchronisatie software kon downloaden of vinden voor de mac dus na een uur zoeken op internet voor 20 USD ‘the missing sync’ gedownload.

  39. Iets proberen na te doen is niet zo moeilijk. Een smartphone maken met een ultiem design, goede kwaliteit, en niet verpest wordt door open source software, dat kan er maar 1, en dat is Apple.

  40. De telefoon is erg mooi, maar qua apps en OS blijft de iPhone gewoon beter. Ik hoop snel op een nieuwe update met multitasking!

  41. Ziet er goed uit!

  42. Denk ook dat je de 3g niet kunt vergelijken (qua specs) met de Nexus. De 3g dateert alweer van juni 2008, vergeet dat niet! En die gaan we ff vergelijken met een google phone die hier nog niet eens uit is. Ik hoop dat Apple nu in juni alles uit de kast haalt, en ik denk dat ze dat ook gaan doen. De 3gs lijkt echt een tussenmodel te zijn geworden. Kan niet wachten!

  43. Problem for apple is yes this summer we get a super iphone , but by september its beaten again by the nexus two , apples once a year upgrade is too slow , they need a 2x a year upgrade ( could also be like a 3g to 3gs ) but apple is loosing ground to android but again real iphone killers are good as it will make sure the future iphones will be super phones not just minor upgrades as the 3gs was , so its good news for all

  44. Geen emulators voor android…zoals psx, gba, n64…en weinig games. Veranderd dit, dan veranderd mijn iphone in de nexus one.

  45. Ik verwacht van de Nexus One opzich zeer weinig, de wereld is nog een imitatie van de iPhone rijker..
    Wel moet Apple gaan opschieten met de nieuwe iPhone, waar iedereen natuurlijk veel van verwacht, anders zijn er toch veel mensen die i.v.m. een abbonement over gaan op bijv. de Nexus One dan..

    Apple aan het werk dus!

  46. Als Google dezelfde soort reclamecampagne voor haar telefoon er tegenaan gooit als dat van Chrome wordt het absoluut een showstopper voor ze. Want wat is dàt slecht hé!

  47. De Google Nexus one zou ik best willen hebben, al is het alleen al dat Apple nog steeds geen support voor Linux levert en ik steeds een Windows machine moet gebruiken om te sychen.

    Wat dus de Google phone interessanter maakt, ook is het Linux, dus dan kunnen ontwikkelaars makkelijk een versie voor Android maken.

  48. Origineel geplaatst door Borgqueenx
    Geen emulators voor android…zoals psx, gba, n64…en weinig games. Veranderd dit, dan veranderd mijn iphone in de nexus one.

    Android heeft wel degelijk emulators, zowel betaald als gratis.

  49. Ik heb nu zowel een iPhone 3GS als een HTC Hero (android) , maar ik vind de iPhone wel de betere, reageert sneller in de interface, de android foon wordt na enkele dagen steeds trager, en pas na een reboot is hij weer snel. Verder is de accu duur van de iPone (3GS) veel beter als van de hero. De zelfde mail instellingen qua ophalen, surfen en muziek luisteren enz., dan kan ik met de Hero net 1 dag doen, terwijl de iPhone 2-3 dagen mee gaat. Ben heel benieuwd of de Nexus wel beter is, heeft wel een snellere proc, maar dat kost ook meer energie.

    Tja verder: men zegt dat android open is, en je je iphone moet jailbraken wil je wat kunnen, maar als je echt alles wilt kunnen installeren op de Android, dan moet je deze ook “rooten” (net zo iets dus als jailbraken!) Dus wat dat betreft is android oob ook al beperkt door de fabrikant.

  50. De Nexus One/Android zal nooit een plek krijgen bij mij!!

  51. Ik denk dat Apple google misschien wel gaat aanklagen, aangezien Jobs niet zo van Google houd.

    Bij Palm is het misschien een ander verhaal omdat De heer Jon Rubenstein daar CEO is (Ex Apple-Medewerker bij ontwikkeling van de eerste Ipods enzo) en destijds een goede functie had bij Apple.

    Dus hij is waarschijnlijk nog vriendjes met Mr Jobs.

  52. @Frans:

    Of het is gewoon de patent portfolio van Palm qua portable devices houdt Apple zich misschien koest of ze hebben licensieruil gedaan 😉

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.