Gmail dark mode

Google begint uitrol van donkere modus in Gmail en Google Maps

Google gaat een donkere modus toevoegen aan de twee meest populaire apps van het bedrijf: Gmail en Google Maps. Het geldt zowel voor iOS als voor Android, maar niet iedereen mag meedoen.

Dark mode voor Google Maps en Gmail

Dat Google Maps voor Android nu pas een donkere modus krijgt, laat wel zien hoe toonaangevend iOS nog steeds is. In een tweet bevestigt een woordvoerder dat Google “donkere modus voor Gmail aan het uitrollen is in de nieuwste update”. In iOS 11 en nieuwer en in Android 10 krijg je binnenkort een extra optie te zien in de instellingen. “Momenteel is de donkere modus alleen beschikbaar voor Android 10+ en iOS 11+”, aldus de woordvoerder. “Als deze versies beschikbaar zijn voor jouw toestel, dan raden we aan om te updaten, zodat je de donkere modus kunt gebruiken.” Voor iOS-gebruikers klinkt dat misschien wat vreemd, want iOS 11 is al twee jaar geleden uitgekomen en iedereen met een geschikt toestel heeft die versie al lang geleden geïnstalleerd. Maar voor Android-gebruikers is het soms even wachten tot de fabrikant de juiste update klaar heeft staan.


Daarnaast komt er een donkere modus voor Google Maps aan. Daarbij werd ook Android 10 genoemd, maar over iOS geeft Google nog geen informatie. Bezoekers van Reddit zagen al kleine hints dat de donkere modus eraan zit te komen, ook op oudere toestellen. Zo werden knoppen opeens donker gekleurd. Android-gebruikers zitten nog wel met een ander probleem: op sommige toestellen worden speciale custom skins gebruikt door de fabrikant, waardoor de donkere modus niet altijd goed werkt.

Gmail en Maps dark mode

Gmail donkere modus nog niet voor iOS 13

Op de iPhone hoeft je je daar in ieder geval niet druk over te maken: als je iOS 11 kunt installeren kun je ook de dark mode van Gmail gebruiken. Druk linksboven op de drie streepjes en kies Instellingen > Thema. Er is echter grote kans dat je dit nog niet ziet. De instelling is namelijk nog niet zichtbaar op iOS 13-toestellen, alleen op toestellen die nog iOS 11 of iOS 12 draaien. Verder is het bij een gefaseerde uitrol zoals deze altijd even afwachten wanneer jij aan de beurt bent. Het kan zijn dat je een paar dagen moet wachten.

Gmail navigeren in donkere modus

Navigeren in donkere modus kan al langer

In Google Maps kun je al wel langere tijd de kaart donker maken tijdens het navigeren. De rest van de app bleef tot nu toe lichtgekleurd. Voor een donkere kaart neem je de volgende stappen:

  1. Tik op de drie liggende streepjes linksboven.
  2. Tik Instellingen > Navigatie.
  3. Blader omlaag en tik bij Kaartweergave op Nacht.
  4. Plan een route, druk op Starten en je zult zien dat de kaart donker wordt weergegeven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.