Google betaalt Apple jaarlijks 100 miljoen dollar voor iPhone-zoekfunctie

Google betaalt Apple jaarlijks 100 miljoen dollar om als standaard zoekmachine op de iPhone te staan. Apple is in gesprek met Microsoft om te kijken of Bing Google kan vervangen.

google iphoneEr is een reden waarom Google met Android een eigen mobiel platform heeft gelanceerd: ze kunnen daardoor makkelijker invloed uitoefenen op de applicaties en diensten die op mobiele telefoons worden meegeleverd. Voorheen moest Google mobiele operators en toestelmakers betalen om te zorgen dat de Google-diensten voorgeïnstalleerd op toestellen staan. Betalen doen ze nog steeds, blijkt uit nieuw verschenen informatie over de deal tussen Google en Apple. Google betaalt Apple jaarlijks meer dan $100 miljoen om als standaard zoekmachine op de iPhone te staan. Dat blijkt uit een rapport van Silicon Alley Insider, op basis van eigen bronnen. De onderhandelingen tussen Apple en Google zijn gaandeweg steeds moeizamer geworden.

Bij de originele deal voor Google Maps op de eerste generatie iPhone waren beide bedrijven er binnen twee weken uit. Bij de lancering van de iPhone 3G gingen er zes maanden onderhandelingen over Google Maps aan vooraf. Google wilde toegang tot gegevens van Google Maps-gebruikers, terwijl Apple die niet wilde geven. Het lijkt misschien wat voor de hand liggen dat Google als standaard zoekmachine op de iPhone is geïnstalleerd, omdat het de meestgebruikte zoekmachine is. Toch heeft Apple mogelijkheden om te onderhandelen: ze zouden met Microsoft in gesprek zijn om Bing in te stellen als standaard zoekmachine. Samenwerking tussen Apple en Microsoft zou niet eens zo’n vreemde ontwikkeling zijn: ze hebben een gezamenlijke vijand.

Via: Business Insider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 februari 2010, 7:43
Categorie Apple
Onderwerpen apple, google, zoeken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.