iPhone XS oplaadprobleem - iPhone XS launch in Londen

‘Gebruikers vervangen hun iPhone gemiddeld om de 4 jaar’

Voorheen elke 3 jaar

Gebruikers vervangen tegenwoordig hun toestel gemiddeld om de vier jaar, terwijl dat eerder nog drie jaar was. Dat beweert een analist. Het heeft ermee te maken dat iPhones steeds langer meegaan.

Volgens analist Toni Sacconaghi van Bernstein gebruiken mensen hun iPhone tegenwoordig vier jaar en soms zelfs langer. Dit stelt Apple voor een uitdaging: beleggers verwachten constante groei, terwijl gebruikers langer vasthouden aan hun huidige model. In Apple’s fiscale jaar 2019 zal volgens schattingen slechts 16 procent van de huidige iPhone-bezitters op een of andere manier gaan upgraden. De analist denkt daarom dat er een daling van 19 procent in de jaarlijkse verkoopcijfers aan zit te komen. In het fiscale jaar 2015 koos nog een derde van de huidige gebruikers voor een upgrade. De vraag die dat oproept is: zijn de huidige toestellen te duur geworden, of zijn ze gewoon te goed geworden, waardoor elk jaar upgraden minder zin heeft?


Veel toestellen die nu in gebruik zijn, zijn in feite tweedehands. De analist schat dat dit ongeveer 32 procent is. Veel van die gebruikers kiezen opnieuw voor een gebruikte of refurbished iPhone als het tijd is voor een toestel met betere specs. “De huidige snelheid van upgraden is dramatisch gezakt en het zou wel eens lager kunnen zijn dan investeerders zich realiseren”, waarschuwt Sacconaghi in een memo.

iPhone XS launch in Apple Store 2018, foto maken

De afgenomen vraag naar nieuwe iPhones kan ook gevolgen hebben voor Apple’s omzet uit diensten. Dat heeft ermee te maken dat er te weinig aanwas van nieuwe gebruikers bij komt. Als bestaande iPhone-gebruikers al een abonnement op Apple Music hebben, nemen ze er niet nog een tweede bij. Diensten zijn bij Apple gebonden aan hardwareproducten: je hebt een iPhone nodig om zinvol van iCloud gebruik te kunnen maken. Maar als er geen nieuwe aanwas bijkomt, betekent het ook dat er geen groei in nieuwe iCloud-klanten is. Bovendien zouden kopers van tweedehands iPhones vooral budgetkopers zijn en minder geneigd zijn om extra diensten af te nemen. Sacconaghi verwacht dat Apple’s omzet uit diensten in het lopende fiscale jaar zal stijgen met 15 procent. In voorgaande drie jaren lag dat op 20 procent, dus de analist verwacht een afname.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

56 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.