Franse politicus wil 1 miljoen euro boete voor iedere iPhone die Apple niet kraakt

Een Franse politicus wil er met hoge boetes voor zorgen dat Apple mee gaat werken met het ontgrendelen van iPhones van terroristen en criminelen. Een andere aanpak dan in de Verenigde Staten het geval is.

apple-geld-bankbiljetten

Frankrijk lijkt het over een andere boeg te willen gooien dan de Verenigde Staten als het op het kraken van iPhones aankomt. Een nieuw voorstel van een Franse politicus stelt voor dat Apple 1 miljoen euro moet betalen voor iedere iPhone die ze weigert te ontgrendelen. Op deze manier zouden techbedrijven gedwongen worden om mee te werken met de overheid, aangezien de kosten anders in hoog tempo op kunnen lopen.

Volgens het Franse Le Parisien, heeft politicus Yann Galut van de Socialistische Partij een wetswijziging ingediend die de positie van de overheid moet versterken in de strijd tegen terrorisme en criminaliteit.

Franse politicus wil boetes inzetten tegen Apple

Amerika is namelijk lang niet het enige land dat worstelt met smartphones die te goed beveiligd zijn. Volgens Slashgear zou de Franse overheid het afgelopen jaar geen toegang gekregen hebben tot acht smartphones van terroristen. Volgens Galut zit er dan ook niets anders op dan een hoge geldboete.

Alleen geld zal deze extreem krachtige bedrijven als Apple en Google dwingen om mee te werken. Ze verbergen zich achter privacybeveiliging, maar maken ondertussen zelf wel commercieel gebruik van de gebruikersgegevens die ze verzamelen.

Als het voorstel wordt geaccepteerd krijgen bedrijven als Apple een boete van 1 miljoen euro per toestel als ze niet snel genoeg meewerken. Ondertussen benadrukt Galut wel het belang van privacy. Hij wil dan ook niet dat deze sleutel zomaar gebruikt kan worden. De sleutel mag alleen in specifieke gevallen door een select groepje mensen worden benut.

Apple zal hier ongetwijfeld een soortgelijk argument voor gebruiken als bij de San Bernardino zaak: door een speciaal besturingssysteem te maken waar de overheid toegang tot heeft, wordt er een gevaarlijk precedent geschept.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 maart 2016, 16:30
Categorie Achtergrond
Onderwerpen frankrijk, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.