Congres hoorzitting FBI Comey

Volg de hoorzitting met FBI en Apple via deze livestream (video)

Volg je de FBI-zaak van Apple op de voet, dan kun je vanavond en vannacht heel wat uurtjes doorbrengen met het luisteren naar de hoorzitting van het Amerikaanse Congres.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Congres hoorzitting FBI Comey

FBI-directeur James Comey en Apple’s jurist Bruce Sewell moeten vandaag voor de Judiciary Committee verschijnen in het Amerikaanse Congres. De ondervraging van Comey is op het moment van schrijven in volle gang; daarna is Apple aan de beurt. Elk lid van de commissie krijgt vijf minuten om vragen te stellen.

Update 2 maart: De hoorzitting is afgelopen, maar via onderstaande YouTube-link kun je de volledige opname nog terugkijken.

Je zou misschien denken dat zo’n hoorzitting oersaai is, maar tot nu toe worden er erg relevante vragen gesteld. Comey geeft ook interessante antwoorden, zoals het feit dat de zaak “natuurlijk” een precedent zal scheppen om ook andere zaken aan te pakken.

De commissie bestaat uit 40 leden, dus als iedereen twee maal vijf minuten aan de beurt komt heb je 400 minuten kijkplezier. Al is er soms ook wel een indutmomentje. De ondervraging geeft een goed beeld waar de FBI momenteel toe in staat is bij een al wat oudere telefoon. Het beeld dat ontstaat is dat je gegevens op een iPhone 5c veilig zijn, maar op een iPhone uit de 6-serie nog veel veiliger. Comey vergeleek de situatie meermaals met een huis met een waakhond. Die waakhond moet door Apple even koest worden gehouden, zodat de FBI tijd heeft om het slot open te peuteren.

Een interessante vraag is of de FBI wel alles heeft gedaan om zelf de informatie te achterhalen. Eén van de commissieleden wilde bijvoorbeeld weten of de FBI de broncode bij Apple heeft opgevraagd om zelf de benodigde software te maken. Vooral Darrell Issa, met een achtergrond in security, wilde weten of de FBI echt niet het non-volatile geheugen uit de iPhone had kunnen halen om het zelf uit te lezen. De vragen die Issa stelde waren vaak te ingewikkeld voor de FBI-baas om te beantwoorden. Dat leverde wrevel op bij Issa, die zich afvroeg waarom de FBI voor deze commissie verschijnt, als ze zelf nog niet tot het uiterste zijn gegaan.

Comey gaf ook toe dat er een fout was gemaakt door het wachtwoord van het Apple ID te wijzigen, binnen 24 uur nadat het toestel in handen van de FBI was gekomen.

Vanaf 22:00 uur komt Apple’s Bruce Sewell aan bod, maar het is waarschijnlijk al ver na middernacht als je het volledige zitting wil uitzitten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 maart 2016, 23:23
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerp fbi

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.