FBI-baas geeft toe dat iPhone-zaak precedent kan scheppen

FBI-baas James Comey heeft toegegeven dat de huidige FBI-zaak rondom een iPhone consequenties kan hebben voor toekomstige zaken. Apple waarschuwde daar al voor.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het toegang verschaffen tot de iPhone in de huidige FBI-zaak kan een precedent scheppen. Apple voert dit al dagen als argument aan, maar ook de FBI lijkt het ermee eens. De directeur van de FBI, James Comey, heeft nu aangegeven dat er inderdaad sprake kan zijn van een precedent voor toekomstige zaken. Als Apple meewerkt kunnen ze daardoor in korte tijd met veel meer zaken te maken krijgen.


James Comey van FBI

Comey moest getuigen voor het Intelligence-commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Daarbij vertelde de FBI-baas dat rechtbanken wereldwijd nauw zullen volgen hoe deze zaak zich ontwikkelt, welke van de twee partijen ook wint. Hij noemde het “de moeilijkste vraag die ik in de overheidswereld heb gezien.”

Comey zei letterlijk over de zaak:

I do think that whatever the judge’s decision is in California — and I’m sure it will be appealed no matter how it ends up — will be instructive for other courts. And there may well be other cases that involve the same kind of phone and the same operating system.

‘Apple werkte mee’

De FBI-baas gaf overigens toe dat Apple in de zaak heel meewerkend is geweest, totdat er verzoeken werden gedaan waaraan ze niet wilden voldoen. Comey is daarbij niet bang dat de tools die Apple moet maken om een achterdeurtje in iOS te creëren in verkeerde handen zullen vallen. Volgens hem kan Apple een tool maken die alleen werkt bij de betreffende telefoon en niet bij andere.

Net als Tim Cook is Comey van mening dat de belangrijkste vragen rondom encryptie door het Amerikaanse Congres beantwoord moeten worden.

Op 1 maart moeten James Comey en Tim Cook op een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres verschijnen.

Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 maart 2016 om 17:01
Onderwerp
Categorieën
Achtergrond, Apple

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.